Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τη δυσπιστία κατά των εμβολιασμών
"Το όλο θέμα θυμίζει Brave New World": Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τη δυσφορία για τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που ανέπτυξαν το εργαλείο, "παρά τις εντολές για το εμβόλιο COVID-19, πολλοί επέλεξαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ψυχολογία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρεάζει αυτές τις επιλογές".
Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα "ισχυρό νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης" (AI) που μπορεί να προβλέψει αν κάποιος είναι ή δεν είναι πιθανό να κάνει το εμβόλιο COVID-19.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης "χρησιμοποιεί ένα μικρό σύνολο δεδομένων από δημογραφικά στοιχεία και προσωπικές κρίσεις, όπως η αποστροφή στον κίνδυνο ή την απώλεια", για να εντοπίσει μοτίβα "κρίσης ανταμοιβής και αποστροφής" στους ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της προθυμίας κάποιου να εμβολιαστεί.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Περιοδικό Ιατρικής Έρευνας στο Διαδίκτυο, Δημόσια Υγεία και Επιτήρηση. [Health and Surveillance].
Τα ευρήματα της μελέτης "θα μπορούσαν να έχουν ευρείες εφαρμογές για την πρόβλεψη της ψυχικής υγείας και να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές εκστρατείες δημόσιας υγείας", ανέφερε το πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, "παρά τις εντολές για το εμβόλιο COVID-19, πολλοί επέλεξαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ψυχολογία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρεάζει αυτές τις επιλογές".
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους "καταδεικνύουν την υποκείμενη σημασία των μεταβλητών κρίσης για την επιλογή και την πρόσληψη εμβολίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση και τα μηνύματα για τα εμβόλια θα μπορούσαν να στοχεύουν σε διαφορετικά προφίλ κρίσης για να βελτιώσουν την συναίνεσή τους".
Αλλά επικριτές όπως ο Brian Hooker, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Children's Health Defense, δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία υπονοεί ότι όσοι αμφισβητούν τα εμβόλια έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας :
"Το όλο υπονοούμενο εδώ είναι ότι η μη συμμόρφωση με το πρότυπο φροντίδας της κυβερνητικής προπαγανδιστικής μηχανής καθιστά κάποιον κάποιο είδος ψυχικής περίπτωσης ή ακραία περιθωριακό άτομο. Το όλο πράγμα μυρίζει έναν Θαυμαστό Νέο Κόσμο όπου τα δυνητικά μη συμμορφούμενα άτομα στοχοποιούνται με μηνύματα που βασίζονται στο φόβο και τον παραλογισμό".
Ο Hooker δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία "είναι ένα προκατασκευασμένο υποκατάστατο σε αυτό που αποφεύγουν η Μεγάλη Φαρμακευτική και οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας: ορθολογικές συζητήσεις για την επιστήμη και την ιατρική που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων".
Η Nicole Vike, Ph.D., ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κολέγιο Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ήταν η κύρια συγγραφέας της εργασίας.
"Το COVID-19 είναι απίθανο να είναι η τελευταία πανδημία που θα δούμε τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε η Vike. "Η ύπαρξη μιας νέας μορφής τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη στη δημόσια υγεία παρέχει ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία των νοσοκομείων για την πρόβλεψη των ποσοστών εμβολιασμού και των συνακόλουθων ποσοστών μόλυνσης".
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να "βοηθήσει την ανάπτυξη εμβολίων και την ετοιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία" - με άλλα λόγια, προσδιορίζοντας γεωγραφικές περιοχές που μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά νοσηλείας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι επικριτές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της μελέτης και δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν για τις πιθανές ανεπιθύμητες χρήσεις αυτής της τεχνολογίας.
"Το κύριο πρόβλημα με έρευνες όπως αυτή είναι η υποκείμενη παραδοχή: Η διστακτικότητα στα εμβόλια πρέπει να εξηγείται από την άποψη της (ανώμαλης) ψυχολογίας των υποκειμένων και όχι σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του/των εν λόγω εμβολίου/ων", δήλωσε ο Michael Rectenwald, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου "Google Archipelago: Το ψηφιακό Γκουλάγκ και η προσομοίωση της ελευθερίας".
Ως αποτέλεσμα, είπε ο Rectenwald, υπονοείται ότι "αν οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια, το σφάλμα οφείλεται σε αυτούς και όχι στο ίδιο το εμβόλιο. Από αυτή την παραδοχή, η έρευνα προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εμβολιασμό ως φυσιολογικό, συνδέοντας ανώμαλα νοητικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά με τη διστακτικότητα στο εμβόλιο".
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στοχοποίηση ατόμων, δήλωσε ο Rectenwald:
"Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της διστακτικότητας στο εμβόλιο με αυτούς τους όρους θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κινητοποίηση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη στόχευση και ακόμη και τον εντοπισμό μεμονωμένων ατόμων με διστακτικότητα στο εμβόλιο. Θα μπορούσαμε επίσης να περιμένουμε προγράμματα ΤΝ που θα προσπαθούν να ξεπεράσουν τη διστακτικότητα στο εμβόλιο με προσπάθειες "επαναπρογραμματισμού" των εν λόγω “ελαττωματικών υποκειμένων”.
" Ο εντοπισμός, η στόχευση και η επανεκπαίδευση των ατόμων που διστάζουν να εμβολιαστούν είναι τουλάχιστον, στα σκαριά".
Ο Scott C. Tips, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Υγείας, δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ο Tips δήλωσε: "Δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο το άτομο, αν θέλει να εμβολιαστεί. Γιατί χρειάζεται κάποιος να προβλέπει τις αποφάσεις για την υγεία; Η "προγνωστική" τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό το θέμα δεν είναι παρά μια λύση που αναζητά ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εδώ. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν".
Ομοίως, η Δρ Kat Lindley, πρόεδρος του Global Health Project και διευθύντρια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Covid, συμφώνησε. "Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι διστακτικός απέναντι στον εμβολιασμό, και το να στηριζόμαστε σε ένα πρόγραμμα, όσο έξυπνο κι αν είναι, για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα, φοβάμαι ότι θα υποτιμήσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ατομικές εμπειρίες".
Οι επικριτές αμφισβητούν επίσης τους ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας. "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο καλή όσο ο προγραμματιστής και οι παράμετροι που της δόθηκαν, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τις προκαταλήψεις με τις οποίες δημιουργήθηκε", δήλωσε η Lindley.
Ο Tim Hinchliffe, συντάκτης του The Sociable, δήλωσε: "Έχουμε δει πώς το ChatGPT βγάζει ανοησίες και έχουμε δει την καταστροφή της ποικιλομορφίας που ήταν το Google Gemini, οπότε θα ήταν καλύτερο να προσεγγίσουμε τα αποτελέσματα με προσοχή. Και όταν υπάρχει ομαδική συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου, τα αποτελέσματα μπορεί και πάλι να είναι μεροληπτικά".
"Το "Garbage in, garbage out" ισχύει εξίσου για τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όσο ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις ή αποτελέσματα που λαμβάνονται από ανθρώπους και "χαζούς" υπολογιστές", δήλωσε ο Tips. "Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ψάχνει μέσα σε mainstream μόνο αρχεία και δεδομένα για τις απαντήσεις της, τότε θα καταλήξει σε λανθασμένα και μεροληπτικά αποτελέσματα".
Ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι αυτής της συσκευής πρόβλεψης της συμπεριφοράς;
Άλλοι εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας και να την χρησιμοποιήσουν ως όπλο κατά του κοινού.
"Είναι ενδεικτικό της κατάστασης της ιατρικής και των προτεραιοτήτων της ομοσπονδιακής μας κυβέρνησης να βλέπουμε να γίνονται περισσότερες έρευνες για το πώς θα αυξηθεί η πρόσληψη οποιουδήποτε προϊόντος που ορίζουν ως εμβόλιο, παρά να γίνονται οι μελέτες ασφάλειας για τις οποίες το κοινό έχει φωνάξει", δήλωσε η Valerie Borek, αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής αναλύτρια πολιτικής του Stand For Health Freedom.
"Αυτή η μελέτη ταιριάζει με την επί δεκαετίες προσέγγιση της χρήσης της ψυχολογίας και του υποσυνείδητου μας για την προώθηση προϊόντων και προγραμμάτων", δήλωσε η ίδια. "Υπάρχει ήδη τεχνολογία που μπορεί να αξιολογήσει βιομετρικά δεδομένα, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία και οι κινήσεις των ματιών, σε συνδυασμό με πληροφορίες ήχου και τοποθεσίας".
Αναφέροντας ένα παράδειγμα, η Valerie Borek είπε ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων "έχουν ήδη καταγράψει τη χρήση δεδομένων κινητών τηλεφώνων για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας".
Η Borek πρόσθεσε:
"Η κυβέρνηση έχει πάρα πολλά δεδομένα να χτενίσει, οπότε η χρήση της ΤΝ είναι αναπόφευκτη για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας. Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι οι συσκευές που εθελοντικά φοράμε και κουβαλάμε να χρησιμοποιηθούν για AI προβλέψεις των επιλογών μας για την υγεία;
"Θα οδηγήσουν αυτές οι προβλέψεις σε κυβερνητικές παρεμβάσεις; Χρειάζεται να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα στους νομοθέτες μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα".
Σύμφωνα με τον Tim Hinchliffe :
"Αν "η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τις στάσεις των ανθρώπων", τότε η πρόβλεψη της λεγόμενης διστακτικότητας στα εμβόλια θα είναι μόνο η αρχή. Τι θα ακολουθήσει; Η πρόβλεψη του ποιος είναι αρνητής του κλίματος; Τι γίνεται με την πρόβλεψη της στάσης των ανθρώπων απέναντι στους προεδρικούς υποψηφίους και ποιον πιθανότατα θα ψηφίσουν; Ποιος χρειάζεται εκλογές όταν η τεχνητή νοημοσύνη ξέρει ήδη ποιος θα κερδίσει;
"Τι θα συμβεί όταν τα συστήματα επανεκπαίδευσης και προπαγάνδας δεν αποδώσουν; Τα δεδομένα για την πρόβλεψη των στάσεων των ανθρώπων θα πάνε στις κυβερνήσεις ώστε να μπορούν να καταδιώξουν τους αντιφρονούντες; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι αυτού του μηχανισμού πρόβλεψης στάσεων; Υποθέτω ότι θα είναι οι άνθρωποι που είναι "διστακτικοί" σχετικά με την αφήγηση περί κλιματικής αλλαγής".
Μελέτη υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να "κάνει ακριβείς προβλέψεις για τις ανθρώπινες συμπεριφορές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, η ανάπτυξη του νέου εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2021 και αφορούσε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.476 ενηλίκων. Οι ερωτηθέντες "παρείχαν πληροφορίες όπως ο τόπος διαμονής, το εισόδημα, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης που ολοκλήρωσαν, η εθνικότητα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο".
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν κάνει εμβόλιο COVID-19, με περίπου 73% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είχαν εμβολιαστεί, "λίγο περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της χώρας που είχε εμβολιαστεί το 2021", σύμφωνα με τη μελέτη.
Στη συνέχεια "τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο τους άρεσε ή δεν τους άρεσε ένα τυχαία διαδοχικό σύνολο 48 εικόνων σε μια επταβάθμια κλίμακα από 3 έως -3", για να ποσοτικοποιηθούν "μαθηματικά χαρακτηριστικά των κρίσεων των ανθρώπων καθώς παρατηρούν ήπια συναισθηματικά ερεθίσματα".
"Οι μεταβλητές κρίσης και τα δημογραφικά στοιχεία συγκρίθηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων που είχαν εμβολιαστεί και εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τρεις προσεγγίσεις μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκαν για να ελεγχθεί πόσο καλά η κρίση, τα δημογραφικά στοιχεία και η στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις προφυλάξεις COVID-19 προέβλεπαν εάν θα έκαναν το εμβόλιο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, "εντοπίστηκε ένα μικρό σύνολο δημογραφικών μεταβλητών και 15 μεταβλητών κρίσης", οι οποίες "προβλέπουν τη λήψη εμβολίων με μέτρια έως υψηλή ακρίβεια και υψηλή ακρίβεια".
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν "ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις σχετικά με τις ανθρώπινες συμπεριφορές με εκπληκτικά λίγα δεδομένα ή εξάρτηση από δαπανηρές και χρονοβόρες κλινικές αξιολογήσεις".
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ο Άγγελος Κατσάγγελος, Ph.D., κληροδοτημένος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Northwestern, ο οποίος υποστήριξε ότι "η μελέτη είναι κατά των μεγάλων δεδομένων", επειδή η νέα τεχνολογία "μπορεί να λειτουργήσει πολύ απλά" και χωρίς την ανάγκη για "υπερ-υπολογισμό".
"Είναι φθηνή και μπορεί να εφαρμοστεί με οποιονδήποτε έχει ένα smartphone. Αναφερόμαστε σε αυτό ως υπολογιστική γνωστική τεχνητή νοημοσύνη. Είναι πιθανό να δείτε και άλλες εφαρμογές σχετικά με τις μεταβολές στην κρίση στο πολύ κοντινό μέλλον", δήλωσε ο Κατσάγγελος.
Ο Lindley διαφώνησε. Δήλωσε στο The Defender: "Το να το αποκαλείς αυτό anti-big-data είναι οξύμωρο, διότι για να μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας, το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο κατανόησης του ίδιου του δισταγμού".
"Το πρόβλημα με αυτή την πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης είναι η πληθυσμιακή προσέγγιση, η οποία αγνοεί τις όποιες ατομικές ανησυχίες και εμπειρίες", δήλωσε ο Lindley. "Αν έχω μάθει κάτι ασκώντας την ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό είναι ότι το ανθρώπινο στοιχείο έχει σημασία και είναι απρόβλεπτο από τη φύση του".
"Η κορυφή του παγόβουνου": Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων
Πρόσφατα παρουσιάστηκαν και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με την ΤΝ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, εξήρε τον ρόλο της ΤΝ στην ανάπτυξη του Paxlovid, ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου από το στόμα που κυκλοφορεί στην αγορά ως θεραπεία για το COVID-19.
"Αναπτύχθηκε σε τέσσερις μήνες", δήλωσε ο Bourla, ενώ η ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου "συνήθως διαρκεί τέσσερα χρόνια".
Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για τη διαδικασία "ανακάλυψης φαρμάκων", όπου "συνθέτετε πραγματικά εκατομμύρια μόρια και στη συνέχεια προσπαθείτε να ανακαλύψετε μέσα σε αυτά, ποιο από αυτά λειτουργεί".
Ο Μπουρλά απέδωσε σε αυτό το επίτευγμα τη διάσωση "εκατομμυρίων ζωών" και προέβλεψε περισσότερες τέτοιες εξελίξεις στο μέλλον. "Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ανακαλύψεις που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών", δήλωσε ο Bourla. "Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορώ να το κάνω πιο γρήγορα και καλύτερα".
Ψηφιακή ταυτότητα "πολύ απαραίτητη" για τον εντοπισμό των ανεμβολίαστων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ, η βασίλισσα Máxima των Κάτω Χωρών δήλωσε ότι η ψηφιακή ταυτότητα είναι "πολύ απαραίτητη" για την παροχή μιας σειράς δημόσιων υπηρεσιών - και πρότεινε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ανεμβολίαστων.
Η ψηφιακή ταυτότητα "είναι πολύ απαραίτητη για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά όχι μόνο. Είναι επίσης καλή για την εγγραφή στα σχολεία, είναι επίσης καλή για την υγεία - ποιος έκανε πραγματικά εμβολιασμό ή όχι", είπε.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης στο πάνελ του WEF, ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχεία ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων.
"Όταν έχουμε την επόμενη πανδημία, δεν θέλουμε να περιμένουμε ένα χρόνο για να πάρουμε το εμβόλιο", είπε. "Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συρρικνώσει το χρόνο που χρειάζεται για να πάρουμε αυτό το εμβόλιο σε ένα μήνα, τότε αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ανθρωπότητα".
Ένα σχέδιο του WEF, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2019, χρηματοδοτεί έρευνα σχετικά με τη χρήση "συνθετικών" αναπαραγόμενων από την ΤΝ "ασθενών" και "συνθετικών" δεδομένων κλινικών δοκιμών.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα πρόβλεψης της τεχνητής νοημοσύνης έχουν οδηγήσει σε κάποια δράση από τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο. Στις 13 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Artificial Intelligence Act (Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη), η οποία περιέχει αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση της ΤΝ σε διάφορα πλαίσια.
Σύμφωνα με την ελληνική Business Daily στο άρθρο της “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία νόμο-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη” :
"Η αναγνώριση συναισθημάτων στο χώρο εργασίας και στα σχολεία, η κοινωνική βαθμολόγηση, η προγνωστική αστυνόμευση (όταν βασίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία προφίλ ενός ατόμου ή στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του) και η τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά ή εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων" απαγορεύονται από τη νομοθεσία αυτή.
Ωστόσο, για τον Hinchliffe :
"Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια και τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί στη συνέχεια "να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της στάσης απέναντι σχεδόν σε οτιδήποτε".
"Εάν είναι επιτυχής, η πρόβλεψη των στάσεων των ανθρώπων θα οδηγήσει στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους. Η πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα γι' αυτούς απ' ό,τι ξέρουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους", δήλωσε. "Μόλις οι άνθρωποι γίνουν "χακάριστοι", τότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά: Μπορούν να χειραγωγηθούν και να ελεγχθούν με τους πιο μοχθηρούς τρόπους".
Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.
IEEE
Ιούνιος 2019
🔗Επαυξημένες μηχανές και επαυξημένοι άνθρωποι συγκλίνουν στον υπερανθρωπισμό
🔗Συνεχίστε εδώ : https://anatropi.substack.com/p/6g