Τι είδους έθνος στειρώνει βίαια κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών για να μειώσει τους λογαριασμούς κοινωνικής πρόνοιας;
Η σοκαριστική απάντηση είναι η Δανία, η οποία χαιρετίζεται ως ένα από τα πιο φιλελεύθερα έθνη του κόσμου - και μόλις το 2018
Όπως πολλοί έφηβοι, η 15χρονη Arnaq έπιασε δουλειά μερικής απασχόλησης σε ένα τοπικό κατάστημα για να κερδίσει κάποια χρήματα. Το αποκρουστικό, όμως, είναι ότι ο διευθυντής του καταστήματος την κακοποίησε σεξουαλικά έξι φορές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια - και στη συνέχεια έμεινε έγκυος.
Στη συνέχεια, ανατριχιαστικά, αφού έκανε έκτρωση, οι γιατροί της τοποθέτησαν κρυφά μια σπείρα αντισύλληψης στο πλαίσιο μιας βίαιης, κρατικά οργανωμένης εκστρατείας της κυβέρνησης της Δανίας για τον έλεγχο του πληθυσμού στη Γροιλανδία, την πρώην αποικία της.
Η συσκευή, γνωστή και ως ενδομήτριο σπείραμα, παρέμεινε μέσα της για πέντε χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε όταν -απορημένη από την αδυναμία της να μείνει έγκυος- πήγε να δει έναν γιατρό το 2002. Στη συνέχεια, μετά την αφαίρεσή του, διαπίστωσε με τρόμο ότι δεν μπορούσε πλέον να κάνει παιδιά λόγω κατεστραμμένων εσωτερικών οργάνων.
'Ακόμα και σήμερα αισθάνομαι άδεια - είναι σαν κακό όνειρο', δήλωσε η Arnaq. 'Πονάει πραγματικά το γεγονός ότι αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να γίνω μια ολοκληρωμένη γυναίκα γεννώντας ένα παιδί. Μου πήρε χρόνια να το ξεπεράσω αυτό. Μόλις τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ γιατί ήμουν τόσο θυμωμένη".
Δεν είναι περίεργο που αυτή η Γροιλανδή 63άχρονη,κοντεύει να δακρύσει καθώς μιλάμε σε ένα διαμέρισμα με θέα το λιμάνι και τους χιονισμένους λόφους του Νουκ, πρωτεύουσας του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου.
Υπέστη ένα τρομερό τριπλό τραύμα: βιασμό, αναγκαστικό έλεγχο γεννήσεων και στη συνέχεια υπογονιμότητα.
Ωστόσο, η ιστορία της, η οποία είναι απίστευτη αν σκεφτεί κανείς ότι η Δανία έχει τη φήμη ενός από τα πιο πολιτισμένα και ισότιμα έθνη του κόσμου, δεν είναι καθόλου μοναδική. Χιλιάδες ακόμη γυναίκες της Γροιλανδίας κακοποιήθηκαν με σοκαριστικό τρόπο σε αυτή τη μυστική εκστρατεία που καταπάτησε την ιατρική δεοντολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μειώσει τον πληθυσμό των ιθαγενών Ινουίτ, να μειώσει τις εφηβικές εγκυμοσύνες και να μειώσει το κόστος του "εκσυγχρονισμού" σε ένα άθλιο έπος αναγκαστικής ανάπτυξης.
Τώρα, αυτές οι αλλόκοτες πρακτικές - οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960, παγίδευσαν τις μισές γυναίκες που τεκνοποιούσαν κάποια στιγμή και συνεχίστηκαν με περιπτώσεις που αναφέρθηκαν μόλις πριν από πέντε χρόνια - προκαλούν οργή καθώς αποκαλύπτεται η φρικτή κλίμακα τους.
"Χρησιμοποιώ τη λέξη γενοκτονία", δήλωσε η Aki-Matilda Høegh-Dam, μία από τους δύο βουλευτές της Γροιλανδίας στο κοινοβούλιο της Δανίας, η οποία λέει ότι ο λαός της στοχοποιήθηκε λόγω ρατσιστικών ανησυχιών ότι το κόστος ενός γενναιόδωρου σκανδιναβικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ήταν ανεξέλεγκτο στο νησί.
Κατηγορεί τη Δανία ότι προσπαθεί να εξαλείψει την κουλτούρα και τη γλώσσα των Ινουίτ - όπως η Κίνα καταπιέζει βάναυσα τις μειονότητες των Ουιγούρων.
'Είπαν στο κοινοβούλιο ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων και η μείωση του πληθυσμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί πολύ'.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των Γροιλανδών -που σήμερα είναι περίπου 70.000- είναι ο μισός από ό,τι θα μπορούσε να είναι. 'Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να υπάρχουν τώρα 150.000 Γροιλανδοί', δήλωσε η Aviaja Siegstad, επικεφαλής γιατρός του νησιού και γυναικολόγος. 'Ήταν μια πολύ αποτελεσματική πολιτική'.
Η ενοχλητική εκστρατεία ξεκίνησε αφότου η δανική κυβέρνηση -αφού απέρριψε μεταπολεμικά την προσφορά των ΗΠΑ να αγοράσει το στρατηγικής σημασίας νησί- αναβάθμισε τη Γροιλανδία σε κομητεία το 1953, και στη συνέχεια εξαπέλυσε πολιτικές ταχείας ανάπτυξης "'δανοποίησης'".
Αυτό περιελάμβανε την αναγκαστική μετεγκατάσταση σε πόλεις, το κλείσιμο ορισμένων απομακρυσμένων μικρότερων κυνηγετικών οικισμών και την αποστολή μικρών παιδιών στη Δανία για να διδαχθούν τη νέα γλώσσα...
Πέρυσι, η Δανία ζήτησε συγγνώμη και κατέβαλε αποζημίωση σε έξι επιζώντες Ινουίτ, οι οποίοι ανήκαν σε μια ομάδα που απομακρύνθηκε βίαια από τις οικογένειές τους σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια δανόφωνη ελίτ. Αρκετά από τα παιδιά δεν είδαν ποτέ ξανά τις πραγματικές τους οικογένειες.
Μια γυναίκα μου είπε ότι την έστειλαν να ζήσει με μια δανέζικη οικογένεια σε ηλικία εννέα ετών για τρεις μήνες, όπου η ανάδοχη οικογένειά της την επέπληξε επειδή έγραφε στο σπίτι στη μητρική της Γροιλανδική γλώσσα και την εκφόβιζαν ως "ηλίθια Γροιλανδή" στο τοπικό σχολείο.
Μια άλλη θυμήθηκε ότι αναγκάστηκε από την ηλικία των πέντε ετών να μελετήσει τα πρώτα τρία χρόνια στο σχολείο στα δανικά, παρόλο που δεν είχε μιλήσει ποτέ τη γλώσσα αυτή στο σπίτι. "Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα", είπε. 'Έπρεπε να ακολουθήσουμε την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους'.
Αυτές οι δραστικές παρεμβάσεις συνοδεύτηκαν από μια κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών - στο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο - μαζί με προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ, εγκυμοσύνες εφήβων και ανύπαντρες μητέρες, που συχνά έμεναν εγκαταλελειμμένες καθώς οι Δανοί άνδρες, που ενθαρρύνονταν να εργαστούν αφορολόγητα στη Γροιλανδία, κατευθύνονταν προς την πατρίδα τους.
Τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν επίσης γρήγορα με τον εκσυγχρονισμό σε μια κουλτούρα που θεωρούσε τις μεγάλες οικογένειες ευλογία, οδηγώντας σε πληθυσμιακή έκρηξη. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 η Γροιλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών γεννήθηκε εκτός γάμου.
Η εκστρατεία οικογενειακού προγραμματισμού ξεκίνησε το 1967, με κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών να εφοδιάζονται με ενδομήτριες συσκευές - συχνά χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων ή των γονέων τους, και συχνά με μεγάλες σπείρες σχεδιασμένες για ενήλικες που είχαν περάσει από τοκετό. Μια μελέτη απέκλεισε τη χρήση του χαπιού με την παράξενη αιτιολογία ότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τη λήψη του, δεδομένου ότι η έλλειψη σκότους το καλοκαίρι και η κατασκήνωση σε αλιευτικά πεδία "δεν διευκολύνει τη λήψη χαπιών" […]
Η Hedvig Frederiksen ήταν 14 ετών όταν επιλέχθηκε, μια αφελής παρθένα από ένα παραδοσιακό χωριό όπου οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν ακόμη καγιάκ από δέρμα φώκιας.
Βρισκόταν σε ένα οικοτροφείο 60 μίλια μακριά από το σπίτι της όταν ο διευθυντής είπε σε δώδεκα κορίτσια στον κοιτώνα της να πάνε στο νοσοκομείο.
Θυμάται: "Καθώς καθόμουν και περίμενα, τα άλλα κορίτσια έκλαιγαν όταν βγήκαν έξω. Ήμουν πολύ φοβισμένη. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά πέρα από τα δάκρυα λόγω του τραύματος - αν και θυμάμαι τον πόνο αφού μου έβαλαν τη συσκευή μέσα μου".
Ένιωσε ότι την παραβίασαν. "Ήταν σαν να με βίαζαν. Ένιωσα ντροπή. Δεν το είπα ούτε στη μητέρα μου, αφού ντρεπόμουν τόσο πολύ. Αλλά δεν αισθανόμουν καλά. Πόνεσε πολύ όταν είχα περίοδο -γιατί το σπιράλ ήταν πολύ μεγάλο και προοριζόταν για μεγαλύτερες γυναίκες που είχαν γεννήσει". Οι επιπλοκές που προέκυψαν από τη χρήση αυτού του "βρόχου Lippes" σε έφηβες και νεαρές γυναίκες περιλάμβαναν σοβαρή αιμορραγία, χρόνιο πόνο, λοιμώξεις και υπογονιμότητα.
Παρέμεινε μέσα στη Hedvig, που σήμερα είναι 63 ετών, για μια δεκαετία. Ευτυχώς, ήταν από τις πιο τυχερές, καθώς μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά. 'Πολλά από τα κορίτσια δεν μπόρεσαν ποτέ να κάνουν παιδιά εξαιτίας της συσκευής', είπε.
Μια γυναίκα στα 70 της δεν γνώριζε ότι είχε ένα πηνίο στο σώμα της για περισσότερα από 50 χρόνια, μέχρι που το βρήκαν οι γιατροί. Συχνά τα πηνία εντοπίζονταν μόνο μετά την εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων ή όταν οι γυναίκες πάλευαν να μείνουν έγκυες.
Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν συγκλονιστικός. Μέχρι το 1970 - μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της εκστρατείας και το τελευταίο έτος με τη συλλογή επίσημων στοιχείων - στις μισές γυναίκες στη Γροιλανδία ηλικίας μεταξύ 15 και 45 ετών είχε τοποθετηθεί η συσκευή.
"Είμαι τόσο λυπημένη όταν σκέφτομαι πόσα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να είχαν γεννηθεί στη Γροιλανδία", δήλωσε η Susanne Tobiassen, 61 ετών, η οποία εργάζεται στην υπηρεσία φυλακών. 'Αυτή ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να εξαλειφθεί ο λαός μας'.
Της τοποθετήθηκαν σπείρες δύο φορές χωρίς τη συγκατάθεσή της - την πρώτη όταν ήταν περίπου 15 ετών. "Ο γιατρός είπε ότι πρέπει να βγάλω το παντελόνι μου. Ήταν τόσο τρομακτικό. Θυμάμαι τον πόνο καθώς μου έβαζαν κάτι μέσα μου".
Παρέμεινε στη θέση του για οκτώ χρόνια μέχρι που μολύνθηκαν άσχημα οι ωοθήκες και η μήτρα της. Όμως ένα άλλο τοποθετήθηκε ένα χρόνο αργότερα κατά τη διάρκεια μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης αφού γέννησε ένα μωρό.
Ίσως πολλοί γιατροί πίστευαν ότι έκαναν καλά, καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, αν και η μεγαλύτερη πτώση αφορούσε μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας, τριάντα και σαράντα ετών, και όχι εφήβους.
Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί φέρεται να αστειεύτηκαν ότι αν μια γυναίκα από τη Γροιλανδία τους συμβουλευόταν ακόμη και για ένα πρησμένο δάχτυλο, θα έφευγε από το ιατρείο τους με ένα ενδομήτριο σπείραμα.
Τοποθετούνταν συστηματικά αφού οι γυναίκες είχαν γεννήσει ή είχαν κάνει έκτρωση χωρίς συζήτηση. 'Υπήρχε η νοοτροπία ότι το να δίνεις στις νεαρές γυναίκες το σπιράλ ήταν καλύτερο από το να τους δίνεις επιλογές. Αυτή ήταν η ιατρική κουλτούρα παντού: ο γιατρός ξέρει καλύτερα", λέει η γυναικολόγος Aviaja Siegstad.
'Αλλά το πραγματικό σκάνδαλο ήταν η απόφαση των Δανών πολιτικών να μειώσουν τον αριθμό των Γροιλανδών.
'Έγινε επειδή το κόστος είχε εκτοξευθεί στα ύψη, οπότε θεωρήθηκε απαραίτητο να περιοριστούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν στη Γροιλανδία'.
Σε μια πόλη, τα κορίτσια απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους από την αστυνομία. Σε μια άλλη, από οδηγούς ασθενοφόρων.
Ωστόσο, τα μόνα σχολεία στη Δανία που εφάρμοζαν τέτοιες πρακτικές ήταν τέσσερα οικοτροφεία για κορίτσια από τη Γροιλανδία - γεγονός που υπογραμμίζει τη σκοτεινή εθνοτική εστίαση. "Αυτοί οι γιατροί δεν είχαν καμία σχέση με τη Γροιλανδία, οπότε φαίνεται ότι πρέπει να τους είπαν ότι αποτελούσαν μέρος ενός προγράμματος. Δεν μπορεί να είχαν όλοι ξαφνικά την ίδια ιδέα", δήλωσε ο Henrik Hansen, επικεφαλής ιατρός του υγειονομικού συμβουλίου της Γροιλανδίας.
Μια έφηβη - που στάλθηκε σε ένα δανέζικο σχολείο σε απόσταση άνω των 2.000 μιλίων από την πατρίδα της - αρνήθηκε να της τοποθετηθεί ενδομήτριο σπείραμα, αλλά ο διευθυντής της είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. 'Έπρεπε να ανοίξω τα πόδια μου και όταν μου το έβαλαν, πονούσε τρομερά', είπε.
Η Hansen λέει ότι η τοποθέτηση σπιράλ σε νεαρά κορίτσια χωρίς την ενημερωμένη συγκατάθεση των ίδιων ή των γονέων τους ήταν "κακή ιατρική πρακτική και παράνομη" - και λέει ότι τέτοιες ενέργειες έγιναν ακόμη πιο εξωφρενικές μετά την υποστήριξη της ιατρικής συγκατάθεσης με νόμο το 2001.
Η εκστρατεία υποτίθεται ότι τερματίστηκε το 1975, αλλά πολλοί γιατροί συνέχισαν την πρακτική αυτή για δεκαετίες, ιδίως μετά την εκτέλεση χειρουργικών αμβλώσεων.
Η πιο πρόσφατη γνωστή περίπτωση ήταν μια μητέρα στα 40 της, η οποία πιστεύει ότι ένα πηνίο εισήχθη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης το 2018, αφήνοντάς την με παραλυτικό πόνο για ένα χρόνο, μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης ότι είχε τρυπήσει τη μήτρα της. Άλλες γυναίκες έχουν διηγηθεί ότι ξύπνησαν μετά από χειρουργική επέμβαση και ανακάλυψαν αντισυλληπτικά εμφυτεύματα τοποθετημένα στα χέρια τους χωρίς άδεια και ότι τους χορηγήθηκαν με τη βία αντισυλληπτικά από Δανές νοσοκόμες κατά την τελευταία δεκαετία.
Παρόλο που η Γροιλανδία ανέλαβε τον έλεγχο του συστήματος υγείας της το 1991, ακολουθούμενη από αυτοδιοίκηση το 2009, πολλοί Δανοί γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται εκεί και οι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς συχνά αποστέλλονται στη Δανία για θεραπεία. Η Γροιλανδία έχει τη δική της σημαία, αλλά η Κοπεγχάγη διαχειρίζεται το νόμισμα, τα δικαστήρια, τη διπλωματία και την ασφάλεια…
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το σκάνδαλο παρέμεινε θαμμένο μέχρι που μια γυναίκα ονόματι Naja Lyberth άρχισε να αντιμετωπίζει το παρελθόν της ενώ εκπαιδεύονταν ως θεραπεύτρια τραυμάτων - και στη συνέχεια συγκέντρωσε δεκάδες άλλα θύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αλλά η πλήρης κλίμακα αναδύθηκε μόλις πέρυσι μετά από ένα podcast ενός μεγάλου δανέζικου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, προκαλώντας κατακραυγή και την έναρξη κυβερνητικής έρευνας σχετικά με τις δράσεις πρόληψης της εγκυμοσύνης που χρησιμοποιούνταν σε κορίτσια και γυναίκες της Γροιλανδίας μέχρι το 1991.
"Είναι βαθύτατα τραγικό και οι ιστορίες των γυναικών μου έχουν κάνει βαθιά εντύπωση", δήλωσε η Sophie Løhde, υπουργός Εσωτερικών και Υγείας της Δανίας. 'Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνήσουμε διεξοδικά αυτό το θέμα'.
Η Lyberth, η οποία ανήκει σε μια ομάδα θυμάτων που ζητούν αποζημίωση, επιθυμεί μια συγγνώμη. 'Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Υγείας είναι γυναίκες. Γνωρίζουν ότι η μήτρα είναι το πιο ιερό μέρος του σώματός μας, αφού δίνει ζωή στην επόμενη γενιά'.
Παρακολουθούσε τον εκσυγχρονισμό να μεταμορφώνει την πατρίδα της, το Mitsimmavik, κοντά στο Nuuk. “Οι Δανοί αγόρασαν την κοινωνία πρόνοιας πολύ γρήγορα. Εμφανίστηκαν ξαφνικά πολυκατοικίες - δεν είχαμε ξαναδεί διαμερίσματα”.
“Μας έκριναν - τον τρόπο που ζούσαμε επειδή δεν ήμασταν σύγχρονοι, αλλά είχαμε τις δικές μας κοινότητες με τις δικές μας αξίες. Έπρεπε να ακολουθήσουμε το οικογενειακό τους σύστημα, την κουλτούρα τους. Ήθελαν να μας μετατρέψουν σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ήταν φρικτό”.
Στη Lyberth τοποθετήθηκε σπείρα σε ηλικία περίπου 13 ετών το 1975, αφού ένας γιατρός επισκέφθηκε το σχολείο της και της είπε να πάει στο νοσοκομείο. “Ένιωθα σαν να είχαν καρφωθεί μαχαίρια μέσα μου, πολύ μεγάλα στο μικρό κοριτσίστικο σώμα μου. Αλλά αισθανόμουν τόσο ντροπιασμένη που απλά έκλεισα το στόμα μου”.
Σοκαρίστηκε όταν ρώτησε στο Facebook αν άλλες γυναίκες είχαν υποστεί την ίδια εμπειρία.
'Νόμιζα ότι ήταν μόνο η τάξη μου', μου είπε. 'Αλλά ξαφνικά κατάλαβα γιατί υπήρχαν όλες αυτές οι γυναίκες εδώ που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά'.
Μεταξύ αυτών των γυναικών είναι και η Arnaq, η οποία κακοποιήθηκε ως έφηβη από το αφεντικό της ενώ εργαζόταν σε ένα τοπικό κατάστημα. Σήμερα, μετά από χρόνια μάχης με την κατάθλιψη και θεραπείας, είναι ευτυχισμένη παντρεμένη με μια υιοθετημένη κόρη δύο ετών και σπουδάζει θεολογία για να γίνει πάστορας.
Ωστόσο, μόνο αφού μου διηγήθηκε την ιστορία της, τη συζήτησε με την ίδια της τη μητέρα - η οποία στη συνέχεια εξήγησε ότι και εκείνη είχε πέσει θύμα της εκστρατείας μετά από μια εγχείρηση μετά από γάμο...
'Ακόμα νιώθω θυμό απέναντι στους Δανούς', είπε η Arnaq. “Κάθε μέρα το σκέφτομαι αυτό. Οι Δανοί δεν ήθελαν να υπάρχουν πολλοί Γροιλανδοί. Έτσι μας έκαναν αυτό…"
Ενθουσιώδης θαλασσοκυνηγός, είπε ότι όταν έβγαινε έξω, μόνη στο σκάφος της, μερικές φορές ούρλιαζε δυνατά στα νερά. "Ήταν ο μόνος τρόπος για να τα βγάλω πέρα", είπε με θλίψη.
Πηγή : dailymail.co.uk - Μετάφραση/διαμόρφωση : Α.Τ.
Τα "Παιδιά-πειραματόζωα" ("Guinea Pig Kids") του Fauci στη Νέα Υόρκη
Στην Κόλαση της Νορβηγίας και η Ελλάδα σήμερα [Πώς θα είναι αύριο η Ευρώπη]
«Η ελευθερία δεν απέχει ποτέ περισσότερο από μία γενιά από την εξαφάνιση. Δεν τη μεταδώσαμε στα παιδιά μας, στο αίμα τους... Χρειάζεται να πολεμήσουμε για αυτή, να την προστατέψουμε και να την παραδώσουμε σε αυτά για να κάνουν το ίδιο, αλλιώς μια μέρα θα περάσουμε στα χρόνια του ηλιοβασιλέματος λέγοντας στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας πώς ήταν κάποτε στη Γαία, όπου οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι».
«Εσύ κι εγώ έχουμε το θάρρος να πούμε στους εχθρούς μας : Υπάρχει ένα τίμημα που δεν θα πληρώσουμε. Υπάρχει ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν πρέπει να προχωρήσουν. Θα διατηρήσουμε, για τα παιδιά μας, αυτή την τελευταία καλύτερη ελπίδα του ανθρώπου στη γη ή θα τα καταδικάσουμε να κάνουν το τελευταίο βήμα για χίλια χρόνια σκότους».
R.Reagan. (Ελεύθερη μετάφραση : Α.Τ.)
Α ν τ ι σ τ α θ ε ί τ ε στους βασανισμούς παγκοσμίως! Το νου σας στα παιδιά ...