ΜονΠρωτΚορ 175/2013: Αναστολή εκτέλεσης ΔΠ λόγω καταχρηστικότητας επιτοκίου (μεταξύ άλλων)
Με την υπ' αριθμ 175/2013 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης Διαταγής Πληρωμής.
Στο σκεπτικό της απόφασης πιθανολογούνται ως βάσιμοι και παραδεκτά προβαλλόμενοι, τουλάχιστον τρεις από τους συμπεριλαμβανόμενους στην ανακοπή λόγους και ειδικότερα:
α) Η υπέρβαση του νομίμου επιτοκίου, η οποία κρίνεται καταχρηστική κατά το 281 ΑΚ αλλά και τις διατάξεις του Ν.2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών (σύμφωνα με την ΑΠ 1219/2001).
β) Η μετακύλιση της εισφοράς του Ν.128/75 (contra ΑΠ 430/2005)
γ) Η παράνομη τοκοφορία της εισφοράς του Ν.128/75.
Σχόλιο: Πρόκειται για μια απόφαση που με εξέπληξε ευχάριστα!
Η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου αγγίζει το θέμα της καταχρηστικής επιβολής εξοντωτικών επιτοκίων και αποφαίνεται με τρόπο τουλάχιστον δίκαιο (κατά την άποψή μου), ότι το επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων δεν αποτελεί μόνο έναν συμβατικό όρο, αλλά επιτελεί σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και εν τέλει, της ίδιας της εθνικής οικονομίας.
Ελπίζω κι εύχομαι τέτοιας ποιότητας αποφάσεις, να αρχίσουν σιγά-σιγά να γίνονται ο κανόνας των αποφάσεων, που θα εκδίδουν οι φορείς της Συνταγματικής Εξουσίας της Δικαιοσύνης, ενόψει της οικονομικής, πολιτικής και πολιτειακής κατάστασης (για να μην πω, κατάντιας) της χώρας.
Ελπίζω κι εύχομαι, δηλαδή, οι Δικαστές, σε αυτές τις τραγικές για την πραγματική ελληνική οικονομία συνθήκες, να ακολουθήσουν τέτοιας ποιότητας και είδους αποφάσεις και να ταχθούν με την κοινή αλλά και τη νομική και οικονομική λογική, η οποία λογίζει το επιτόκιο και τον επ' αυτού καταβλητέο κάθε φορά τόκο, ως ενδεικτικό της μακροοικονομικής κατάστασης της εθνικής οικονομίας.
Επομένως, τόκος υπολογιζόμενος με καταχρηστικά επιτόκια σε περιόδους ύφεσης και δη βάρβαρης επίθεσης στα εισοδήματα των πολιτών, όχι μόνο δεν μπορεί να λογίζεται (εξάλλου κατά την ΑΠ 1219/2001 δεν μπορεί το τραπεζικό επιτόκιο να υπερβαίνει το ανώτατο εξωτραπεζικό) αλλά μάλλον θα πρέπει και διοικητικά να ανασταλλεί η τοκοφορία όλων των απαιτήσεων.
Μέχρι τότε, ελπίζω, οι Δικαστές να βγάζουν τέτοιες αποφάσεις, με τις οποίες θα δείχνουν στους πολίτες, ότι απέναντι στην οικονομική λαίλαπα των καιρών, η Δικαιοσύνη θα σταθεί δίπλα τους, όπου, όπως και όποτε χρειαστεί.