Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν διακήρυξη για υποχρέωση του Ισραήλ, να επιστρέψει τα Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το 1967‼️
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε για άλλη μια φορά ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν. Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από 91 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, εγκρίθηκε στις 29 Νοεμβρίου.🔥
Οι ΗΠΑ και τα υποτελή κράτη - ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (με την αποχή της) - τάσσονται κατά...
Η αμερικανική εταιρεία Genie Energy - με σύμβουλο τον πρώην αντιπρόεδρο Dick Cheney και με μετόχους τον Jacob Rothschild και τον Rupert Murdoch - έχει (❓😂) αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στην ακτίνα 153 τετραγωνικών μιλίων στο νότιο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.
29 Νοεμβρίου - Πηγή: Gazseta.uz
Το ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφουν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Συρία και άλλες χώρες, περιλαμβάνει οκτώ τμήματα. Η πρώτη ενότητα υπογραμμίζει τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με την απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981, η οποία δίνει εντολή στο Ισραήλ να καταργήσει τον νόμο που καθιερώνει την ισραηλινή δικαιοδοσία στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Το ψήφισμα απαιτεί επίσης από το Ισραήλ να αποσυρθεί από το σύνολο του κατεχόμενου συριακού Γκολάν στη γραμμή που υπήρχε στις 4 Ιουνίου 1967, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφέρει επίσης ότι η συνεχιζόμενη κατοχή του συριακού Γκολάν και η de facto προσάρτησή του εμποδίζει την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Λίγες ουσιαστικές αλλαγές στα κείμενα εν μέσω συνεχιζόμενων περιφερειακών συγκρούσεων
Μεταξύ των έξι σχεδίων ψηφισμάτων, το κείμενο με τίτλο "Εργασίες της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ισραηλινών πρακτικών που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και άλλων Αράβων των κατεχομένων εδαφών" (έγγραφο A/C.4/78/L.13), εγκρίθηκε με καταγεγραμμένη ψηφοφορία 85 υπέρ, 13 κατά και 72 αποχές.
Σύμφωνα με τους όρους της, η Συνέλευση θα επαναλάβει την απαίτησή της από το Ισραήλ να συνεργαστεί με την Ειδική Επιτροπή για την εφαρμογή της εντολής της. Θα εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για την κρίσιμη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που προκύπτει από τις παράνομες ισραηλινές πρακτικές και μέτρα και θα ζητήσει την άμεση παύση όλων των παράνομων ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων. Θα ζητήσει επίσης την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την πλήρη παύση της υπερβολικής και αδιάκριτης χρήσης βίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του άμαχου πληθυσμού, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, δήλωσε μετά την έγκριση του ψηφίσματος ότι το Ισραήλ διαφωνεί ριζικά με τη διατύπωσή του και ότι δεν θα εφαρμόσει το ψήφισμα αυτό κατ' αρχήν.
Τα Υψίπεδα του Γκολάν, που αρχικά αποτελούσαν μέρος της συριακής επικράτειας, κατακτήθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και αργότερα ενσωματώθηκαν στο εβραϊκό κράτος. Παρά την προσπάθεια της Συρίας να ανακτήσει τα Υψίπεδα του Γκολάν κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973, δημιουργήθηκε μια ουδέτερη αποστρατιωτικοποιημένη λωρίδα ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΟΗΕ μεταξύ των ισραηλινών και συριακών στρατευμάτων. Η Συρία εξακολουθεί να θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφός της και η επιστροφή τους παραμένει κρίσιμη προϋπόθεση για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα για τα Υψίπεδα του Γκολάν - αποτελέσματα της ψηφοφορίας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, 29 Νοεμβρίου. /TASS/. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, μετέδωσε ανταποκριτής του TASS.
Συνολικά 91 χώρες ψήφισαν υπέρ του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν κατά. 62 χώρες απείχαν.
Το ψήφισμα συνυπογράφτηκε από μια ομάδα κρατών που περιλαμβάνει την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαυριτανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Συρία και την Τυνησία.
Το έγγραφο περιέχει οκτώ διατάξεις. Η πρώτη αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει την απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981, η οποία κηρύσσει την ισραηλινή προσάρτηση άκυρη.
Πέραν αυτού, το έγγραφο "απαιτεί για άλλη μια φορά να αποσυρθεί το Ισραήλ από όλο το κατεχόμενο συριακό Γκολάν στη γραμμή της 4ης Ιουνίου 1967, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Διαπιστώνει επίσης ότι "η συνεχιζόμενη κατοχή του συριακού Γκολάν και η de facto προσάρτησή του αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή".
Εξάλλου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ "καλεί το Ισραήλ να επαναλάβει τις συνομιλίες στη συριακή και λιβανική γραμμή και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις δεσμεύσεις που επιτεύχθηκαν κατά τις προηγούμενες συνομιλίες" και "ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση στη Γενική Συνέλευση κατά την εβδομηκοστή ένατη σύνοδό της σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος".
Τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία ανήκαν στη Συρία από το 1944, κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967. Το 1981, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που κήρυξε μονομερώς την κυριαρχία επί των Υψιπέδων του Γκολάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την προσάρτηση άκυρη με το ψήφισμά του 497 στις 17 Δεκεμβρίου 1981. [Πηγές : 1 , 2 , 3 - Σύζευξη/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.]
*Άντε τώρα, μάθετε και το μυστικό : Ο Ο.Η.Ε. έπεσε… Θυμηθείτε που γράφαμε για “αλλαγή φρουράς”… Σειρά του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων… Η Μετουσίωση πέτυχε with a little help from our friends…