Η Ευρώπη και ο παγκόσμιος Νότος - Η Αφρική ξύπνησε
Δεν υπάρχει ούτε ένα ενεργό ορυχείο χρυσού στη Γαλλία. Ωστόσο, αυτό το (πρώην) εγκληματικό αποικιακό κράτος διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, με 2.436 τόνους.
Η (πρώην) γαλλική αποικία του Μάλι έχει ακριβώς 0,0 τόνους χρυσού, παρόλο που διαθέτει αρκετές δεκάδες ορυχεία (συμπεριλαμβανομένων 14 επίσημων) στη χώρα, στα οποία εξορύσσονται 70 ολόκληροι τόνοι χρυσού ετησίως. Από τα έσοδα από σχεδόν 60 τόνους χρυσού που εξορύσσονται από (εκτιμώμενα) 600.000 παιδιά στην (πρώην) γαλλική αποικία Μπουρκίνα Φάσο, μόνο το 10% πηγαίνει στη χώρα, αλλά το 90% πηγαίνει σε πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού.
Η Γαλλία έκλεισε τα τελευταία από τα 210 ορυχεία ουρανίου της το 2001. Έκτοτε, όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εξόρυξη ουρανίου, το οποίο είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων της ραδιενεργού μόλυνσης, έχουν εξαχθεί αλλού για προληπτικούς λόγους. Περίπου το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών ουρανίου και το ένα τρίτο των εισαγωγών ουρανίου της Γαλλίας προέρχονται από τον Νίγηρα στη Δυτική Αφρική.
Με 56 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Γαλλία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο (με περιθώρια βελτίωσης). Τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία τους προμηθεύεται ο κρατικός πυρηνικός κολοσσός Orano (πρώην Areva), στον οποίο ανήκει το ψηλότερο και (κατάλληλα) πιο μαύρο κτίριο από γρανίτη κάτω από τους ουρανοξύστες της παρισινής πρωτεύουσας La Défense, με μυστικές συμφωνίες π.χ. από τον Νίγηρα, όπου η εταιρεία έχει αρπάξει τρία τεράστια ορυχεία ουρανίου καθώς και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της κρατικής εταιρείας επεξεργασίας ουρανίου του Νίγηρα (Somaïr).
Η (πρώην) γαλλική αποικία του Νίγηρα διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αλλά σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 81,4% των πολιτών της δεν είναι καν συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ένα τρίτο των παιδιών είναι λιποβαρή και το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι 63%. Μόνο οι μισοί από τους κατοίκους έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, μόνο το 16% είναι συνδεδεμένο με επαρκή αποχέτευση.
Ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός του Νίγηρα, μιας χώρας τριπλάσιας σε μέγεθος από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν υπερβαίνει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας. Παρά τα κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού που διαθέτει, ο Νίγηρας κατέλαβε πρόσφατα την 189η θέση μεταξύ 191 χωρών στον Δείκτη Ανάπτυξης.
*Ο Martin Sonneborn είναι Γερμανός πολιτικός και ευρωβουλευτής. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Die PARTEI. Ήταν αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού Titanic από το 2000 έως το 2005 και εργάζεται για το Spiegel Online και το ZDF.