ΕΣΥ, ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Πρόσκληση το 2015, να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
Πάμε σιγά-σιγά να ξεμπερδέψουμε το μίτο της Αριάδνης, μήπως και καταφέρουμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα με βάση τα δημοσιεύματα, ξεκινώντας από το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής της Δευτέρας, 11 Μαΐου2015 :Πρόσκληση στην Ελλάδα να γίνει μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
11 Μαΐου 2015Πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS απηύθυνε ο υφυπουργός της Ρωσίας και εκπρόσωπος/ αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS [Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική], Σεργκέι Στορτσακ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Στορτσακ, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο αξιωματούχο, εκφράζοντας του, παράλληλα, την θετική του έκπληξη για την πρόσκληση.
Όπως έκαναν γνωστό οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.
💥 Στις 13 Μαίου του 2015 το tvxs συνεχίζει με το άρθρο του Χαράλαμπου Γκότση :Οι BRICS, η τράπεζα φτωχών και η Ελλάδα 13 Μαΐου 2015
Το περασμένο καλοκαίρι (ενοεί το καλοκαίρι του 2014, εξ'ού και η φώτο της Ναυτεμπορικής) στην Fortaleza της Βραζιλίας, ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πέντε μεγάλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική, συμφώνησαν να ιδρύσουν δύο σημαντικούς οργανισμούς στον αντίποδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας. Πρόκειται για μια σημαντική ομάδα χωρών που καταγράφει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ παράγει το 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Η βασική αιτία κατά τους ιδρυτές για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, ήταν η ανεπαρκής εκπροσώπησή τους στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αφ’ενός, καθώς και η αυξημένη επιρροή των ΗΠΑ και της Ευρώπης στις χρηματοδοτούμενες περιοχές. Κοντά και τα οφέλη από τις αναθέσεις έργων και προμηθειών που πηγαίνουν κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες.
Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα, επονομαζόμενη και τράπεζα των φτωχών, θα έχει την έδρα της στη Σαγκάη, ο δε πρώτος Διοικητής της θα είναι Ινδός. Κάθε ιδρυτικό μέλος θα συνεισφέρει με 10 δις δολάρια στο αρχικό κεφάλαιο. Ο στόχος είναι τα αρχικά 50 δις δολάρια να αυξηθούν σταδιακά στα 100 με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, με μικρότερα όμως μερίδια. Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά έργα σε υπανάπτυκτες περιοχές, αλλά επίσης και στις ίδιες τις χώρες εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Το νέο αποθεματικό ταμείο (Contingent Reserve Arrangement, CRA) θα προικιστεί με 100 δις δολάρια, όπου η Κίνα θα συνεισφέρει με 41 δις, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία με 18 δις και η Νότιος Αφρική με 5 δις δολάρια.
Σκοπός του ταμείου θα είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε όποιο μέλος βρεθεί σε δυσκολίες.
Η ίδρυση μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας και ενός νέου αποθεματικού ταμείου, αντιμετωπίστηκε στη Δύση με αρκετό σκεπτικισμό, επειδή θεωρήθηκε ότι υπονομεύει τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Από την άλλη υπάρχουν και σημαντικές φωνές, που χαιρετίζουν τον εμπλουτισμό του με μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα. Ιδιαίτερα μάλιστα, αφού στους σκοπούς της είναι «ο αγώνας κατά της φτώχειας και της ανισότητας».
Εξάλλου, έκπληξη αποτέλεσε η πρόσκληση του Υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ να συμμετάσχει η Ελλάδα ως 6ο μέλος στην ίδρυση της τράπεζας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ορθά διεμήνυσε ότι η χώρα θα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή την πρόταση, στο πλαίσιο αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Συνεπώς μια ενδεχόμενη συμμετοχή θα πρέπει να εξετασθεί πρώτον με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή, η οποία σαφώς θα είναι ένα υποπλάσιο εκείνης των βασικών μετόχων, όπως επίσης και με τις πιθανές παρενέργειες που θα είχε στις σχέσεις με τους εταίρους μας και τους θεσμούς στους οποίους η Ελλάδα συμμετέχει από δεκαετίες και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος τους.
Εκείνο που σίγουρα χρειάζεται η χώρα για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας της, είναι η ίδρυση μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας. Η τράπεζα αυτή θα πρέπει να καλύψει το κενό χρηματοδότησης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού οι πολύ μεγάλες έχουν τη δυνατότητα να βγουν με ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές και να αντλήσουν κεφάλαια. Δυστυχώς οι εμπορικές μας τράπεζες, στην προσπάθεια τους να απομοχλεύσουν την έκθεσή τους στο δανεισμό από τη μια, και από την άλλη να καλύψουν τις χρόνιες καθυστερήσεις (κόκκινα δάνεια) δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Με την ακατάσχετη εκροή καταθέσεων μάλιστα τα προβλήματα μεγάλωσαν, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφάλαια για ενίσχυσή τους.(...Όπως και χρειάστηκαν και τελικά πήραν από τις ανακαιφαλαιοποιήσεις, χωρίς να το εκτιμήσουν ή να το συνυπολογίσουν)
Έτσι, μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα ήταν σε θέση, όχι μόνο να συγκεντρώσει και να κατευθύνει τα όποια αναπτυξιακά κεφάλαια εισρέουν στη χώρα, αλλά και να αναζητήσει σταδιακά και άλλα από τις αγορές, αφού δεν θα βαρύνεται με τις σημαντικές επισφάλιες που κρατούν τις εμπορικές μας τράπεζες σε απραξία και καταδικάζουν τις επιχειρήσεις σε χρόνια πιστωτική ασφυξία.ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ : Η αναπτυξιακή τράπεζα των B.R.I.C.S., επονομαζόμενη και τράπεζα των φτωχών, και το αποθεματικό ταμείο (Contingent Reserve Arrangement, CRA)... γίνεται δια μαγείας Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) από τον ΣΥΡΙΖΑ
💥 Στις 22 Ιουλίου του 2016, έρχεται άρθρο του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το οποίο διαβάζουμε από το taxheaven :
ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.: Συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων
22 Ιουλίου 2016
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
http://dragasakis.gr
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ).
Η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στην AIIB θα υποβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως Διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων- στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους- θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.
Η συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ υπολογίζεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 2 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τα 4 πρώτα χρόνια, σε 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν αφού εκτιμηθεί το τελικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερε ο καθένας.
Εφόσον το ελληνικό αίτημα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΙΙΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, τότε η σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της AIIB θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση το αμέσως επόμενο διάστημα.
💥Την ίδια ημέρα, 22 Ιουλίου του 2016, με άρθρο της η Καθημερινή επικυρώνει το "ΚΟΛΠΟ GROSO" του Δραγασάκη :Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων η Ελλάδα
22 Ιουλίου 2016
Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastracture Investment Bank – ΑΙΙΒ) αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Η συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ υπολογίζεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τα τέσσερα πρώτα χρόνια, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν αφού εκτιμηθεί το τελικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερε η κάθε χώρα. Το ελληνικό αίτημα θα εξετασθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΙΙΒ στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στην υπόλοιπη Ασία, καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.💥 Ακολουθεί, ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, η Ναυτεμπορική με άρθρο της, στις 13 Μαίου του 2017 το οποίο δεν θα λέγαμε ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο, και μας λέει :
Η Ελλάδα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων
13 Μαίου 2017
Μέλος του διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB είναι από σήμερα η Ελλάδα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Παράλληλα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Central Eastern European Fund, fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging.
Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας “16+1”, μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του One Belt One Road.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της.(??) Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία (??) γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.
[Αριθμός Μετοχών Κεφαλαίου Εγγραφής (σε εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ Α.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΛΗ
Αυστραλία 36,912 3,691.2
Αζερμπαϊτζάν 2,541 254,1
Μπανγκλαντές 6,605 660,5
Μπρουνέι Νταρουσαλάμ 524 52.4
Καμπότζη 623 62.3 Κίνα 297.804 29.780,4
Γεωργία 539 53.9 Ινδία 83.673 8.367,3
Ινδονησία 33,607 3,360.7
Ιράν 15,808 1,580.8
Ισραήλ 7,499 749,9
Ιορδανία 1,192 119,2
Καζακστάν 7,293 729,3
Κορέα 37,388 3,738.8
Κουβέιτ 5.360 536.0
Κιργιζία 268 26.8
Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος 430 43.0
Μαλαισία 1,095 109,5
Μαλδίβες 72 7.2
Μογγολία 411 41.1
Μυανμάρ 2.645 264.5
Νεπάλ 809 80.9
Νέα Ζηλανδία 4,615 461,5
Ομάν 2,592 259,2
Πακιστάν 10.341 1.034,1
Φιλιππίνες 9.791 979.1
Κατάρ 6,044 604,4
Ρωσία 65,362 6,536.2
Σαουδική Αραβία 25,446 2,544.6
Σιγκαπούρη 2.500 250.0
Σρι Λάνκα 2.690 269.0
Τατζικιστάν 309 30.9
Ταϊλάνδη 14.275 1.427,5
Τουρκία 26.099 2.609,9
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 11.857 1.185,7
Ουζμπεκιστάν 2,198 219,8
Βιετνάμ 6,633 663,3
Μη διατεθείσες 16.150 1.615,0
ΣΥΝΟΛΟ 750.000 75.000,0
ΜΕΡΟΣ Β.
ΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΛΗ
Αυστρία 5,008 500,8
Βραζιλία 31,810 3,181.0
Δανία 3,695 369,5
Αίγυπτος 6,505 650,5
Φινλανδία 3,103 310,3
Γαλλία 33.756 3.375,6
Γερμανία 44,842 4,484.2
Ισλανδία 176 17.6
Ιταλία 25.718 2.571,8
Λουξεμβούργο 697 69,7
Μάλτα 136 13.6
Ολλανδία 10.313 1.031,3
Νορβηγία 5,506 550,6
Πολωνία 8,318 831,8
Πορτογαλία 650 65.0
Νότια Αφρική 5.905 590.5
Ισπανία 17,615 1,761.5
Σουηδία 6.300 630.0
Ελβετία 7.064 706.4
Ηνωμένο Βασίλειο 30,547 3,054.7
Μη κατανεμημένες 2,336 233.6
ΣΥΝΟΛΟ 250.000 25.000,0
ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.000.000 100.000.0]
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο. [Πηγή: μέσω ΑΜΠΕ]ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ "ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.gr :
Συνέχεια ΕΔΩ
ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΡΕ!!
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ;;
ΠΟΙΑ 'ΒΟΗΘΕΙΑ' ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΕΡΟΜΕΝΗ ΩΣ "ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ" (Α.Ι.Ι.Β.) ;;
ΠΟΙΟΙ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΤΕ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ" ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ;;
Τα υπόλοιπα ας τα εξετάσουν αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα. Χρέος μας ήταν να κάνουμε γνωστές τις διαπιστώσεις μας. Από εκεί και πέρα ας λάβουν γνώση όσοι και όποιοι θελήσουν ν'ασχοληθούν και ας μας πουν τη γνώμη τους...