Η ψευδαίσθηση ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ ή NBG) είναι δημόσια κυκλοφορεί μεταξύ των συζητήσεων των πολιτών.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιωτική τράπεζα όπως μας ενημερώνει η ίδια μέσω του Υπουργού Οικονομικών.
Εκτός αυτών διατηρεί και off Shore εταιρεία στα νησιά Cayman από κοινού με την Credit Bank Suisse εν ονόματι C.P.T. Invesments
Δείτε τα επίσημα έγγραφα:
1. Στο πρώτο έγγραφο μας ενημερώνει ότι είναι ιδιωτική τράπεζα:
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση
2. Στο παρακάτω έγγραφο μας ενημερώνουν ότι διατηρεί off Shore εταιρεία με έδρα τα νησιά Cayman από κοινού με την Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση
Υ.Γ. αν τώρα ψάχνετε να βρείτε σε ποιους ανήκει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα το βρείτε εύκολα, έχουν κρύψει καλά τα ίχνη αν και ο κόσμος το έχει τούμπανο... παρόλα αυτά να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ΕΤΕ ανήκει σε αυτούς που κηρύττουν μετά βαϊων και θυμιατών "ο έχων δυο χιτώνας να παίρνει και των διπλανών" :
ΠΗΓΗ: http://www.knossopolis.com/
Ιστορικά Στοιχεία
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1841 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1880. Με 160 πλέον χρόνια επιτυχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας στον οικονομικό βίο της χώρας, η Τράπεζα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο όμιλο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καλύπτοντας έτσι τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των πελατών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα ίδρυσε το 1891 την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων «Η Εθνική» και το 1927 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα.
Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928, η Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόμιο στην Ελλάδα και ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νομίσματος. Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» και της «Εθνική Στεγαστική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης.
Από τον Οκτώβριο 1999, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της "Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ". Στο πλαίσιο του στρατηγικού της προσανατολισμού στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, η ΕΤΕ εξαγόρασε, εντός του 2006, τη Finansbank στην Τουρκία και τη Vojvodjanska Banka στη Σερβία.
ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΤΕ 31-12-2010
ΠΗΓΗ: http://www.nbg.gr
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΙΣΤΑΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης , αυτοανεκηρύχθη θεματοφύλαξ της ελληνικότητας των ελληνικώνΤραπεζών, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "...οι Τράπεζές μας κινδυνεύουν από αφελληνισμό αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις τώρα ". Πολύ ωραία λοιπόν, κ. Ταμβακάκη . Μήπως τον αφελληνισμό των Ελληνικών Τραπεζών, τον ξεκινήσατε εσείς, αφαιρώντας από την ονομασία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ , την Ελλάδα ;;
Σε όλα τα καταστήματα και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της οποίας ηγείσθε , έχουν αφαιρεθεί οι παλαιές επιγραφές (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) και έχουν αντικατασταθεί με τις καινούργιες (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) .
Γιατί το κάνατε αυτό, κύριε Ταμβακάκη ; Τι θέλατε να δείξετε ; Ποιούς θέλατε να ευχαριστήσετε ; Πόσες χιλιάδες ευρώ στοίχισε στους μετόχους σας η αλλαγή αυτή ; Και αυτός ο λεβαντίνικος υπότιτλος NBG GROUP , τι ακριβώς θέλει να πει ; Θέλει μήπως να πει ότι η (νέα) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ανήκει στο GROUP της NBG , που σημαίνει τι ; Μήπως σημαίνει Νational Bank of Greece ;
Mήπως, δηλαδή, η (νέα) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είναι μέλος του ομίλου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ;;;
Η αλλαγή της επωνυμίας ενός ΝΠΙΔ και δη Ανωνύμου Εταιρίας, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών , απαιτεί - σύμφωνα με τον Νόμο - απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων . Πότε πήρε τέτοια απόφαση η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ , κ. Ταμβακάκη ; Μπορείτε,σας παρακαλούμε, να μας ενημερώσετε ; Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η αλλαγή της ονομασίας ΑΕ , χωρίς την έγκριση της ΓΣ των μετόχων της διώκεται ποινικά, σύμφωνα με τον Νόμο.
Μιχάλης Βάρδας. - ΠΗΓΗ
Αθόρυβα,χωρίς ανακοινώσεις και αναφορές στον Τύπο ολοκληρώνεται η μετονομασία της Εθνικής Τράπεζας απ΄την οποία αφαιρείται το "Ελλάδος".
Ήδη έχουν αλλάξει σχεδόν όλες οι ταμπέλες έξω απ΄τα καταστήματα αλλά και στο επίσημο site της Τράπεζας έχει εξαφανιστεί το "της Ελλάδος" απ΄όλες τις αναφορές και τις εικόνες.
Πληροφορίες...κάνουν λόγο για μετονομασία με στόχο την ανάπτυξη στην αγορά της Τουρκίας κάτι που όμως φαίνεται να στερείται λογικής καθώς στην Τουρκία υπάρχει το εκτεταμμένο δίκτυο της Finansbank η οποία ελέγχεται από την Εθνική.
Μια άλλη εξήγηση είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο ή ακόμα και επιθετική εξαγορά από άγνωστο fund του εξωτερικού,φήμη που ακούστηκε περισσότερο της τελευταίες ημέρες μετά την ξαφνική αύξηση του ποσοστού της Bank of New York Mellon στην Ελληνική τράπεζα.
Οι παραπάνω φήμες πάντως είναι απλώς φήμες και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.
Να υπενθυμίσουμε πάντως πως την τελευταία φορά που ακούστηκε το όνομα "Εθνική Τράπεζα" ήταν στα τέλη του 2001 όταν βρισκόταν στα σκαριά η συγχώνευση Εθνικής και Alpha bank ,υπό την ονομασία Eθνική Τράπεζα και λογότυπο το σήμα της Alpha.
ΠΗΓΗ