Αφγανιστάν: 40 φορές περισσότερη παραγωγή ηρωίνης από το 2001
Η παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 40 φορές από την ώρα που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον «Πόλεμο στην Τρομοκρατία» το 2001, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών της ...Ρωσίας. Κατά τον ίδιο, τον οποίο επικαλείται το RT, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφγανική ηρωίνη μετά το 2001.
Πόλεμος και παραγωγικότητα
«Η αφγανική ηρωίνη έχει σκοτώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως αφού ξεκίνησε η Επιχείρηση Διαρκούς Ελευθερίας και περισσότερα από ένα τρις δολάρια έχουν επενδυθεί σε διεθνείς πωλήσεις ναρκωτικών από το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Βίκτωρ Ιβάνωφ, σε ένα συνέδριο για τα ναρκωτικά του Αφγανιστάν.
Ο Ιβάνωφ επεσήμανε ότι ο κύριος παράγοντας αστάθειας στην χώρα που έχει κλονιστεί από τον πόλεμο παραμένει η επικερδής βιομηχανία ηρωίνης. «Κάθε αμερόληπτος παρατηρητής πρέπει να παραδεχθεί το θλιβερό γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να περιορίσει την παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την μελέτη του, την οποία παρουσίασε στην 56η συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Ναρκωτικές Ουσίες, που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη στις 11 Μαρτίου, οι καλλιέργειες οπίου αυξήθηκαν κατά 18% - από 131.000 εκτάρια σε 154.000.
Καθώς η πραγματικότητα στο Αφγανιστάν αλλάζει μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα, η Ρωσία σε συνεργασία με την χώρα και την διεθνή κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα και να αναπτύξουν μια αποτελεσματική στρατηγική για να φέρουν λύσεις στο πρόβλημα της ηρωίνης, σύμφωνα με τον Βίκτωρ Ιβάνωφ.
Η παραγωγή οπίου ήταν κεντρικός παράγοντας στην αφγανική οικονομία από την στιγμή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εισέβαλαν στην χώρα τον Οκτώβριο του 2001. Λίγο πριν την εισβολή, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια παπαρούνας χαρακτηρίζοντάς την αντι-ισλαμική. Αυτό είχε μειώσει την γενική παραγωγή. Αλλά μετά την εμπλοκή της Δύσης η παραγωγή συνεχίστηκε και αυτή την στιγμή το Αφγανιστάν παράγει περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας καταλήγει στους δρόμους της Ευρώπης και της Ρωσίας.
«Απλές, αποτελεσματικές λύσεις»
Στο συνέδριο στην Βιέννη, ο Ιβάνωφ είπε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, από την μια πλευρά, προσπαθούν να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό του τοπικού πληθυσμού, τα οποία όλο και περισσότερο εξαρτάται από την παραγωγή οπίου με στόχο την επιβίωση. Από την άλλη, πρέπει να σταματήσουν την χρηματοδότηση της εξέγερσης των Ταλιμπάν κατά της αφγανικής κυβέρνησης, κάτι που ευθύνεται για την εκτόξευση των εξαγωγών οπίου. Περίπου το 15% του αφγανικού ΑΕΠ εξαρτάται από εξαγωγές σχετικές με ναρκωτικά, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το 2012 ανέρχεται σε 2,4 δις δολάρια το χρόνο.
Ο εκπρόσωπος του αφγανικού Υπουργείου Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, Καγιούμ Σαμίρ, είπε στο ραδιόφωνο Free Europe την Δευτέρα ότι αυτή τους μήνες έχουν φυτευτεί 157.000 εκτάρια παπαρούνας – 3.000 περισσότερα από πέρυσι. Ο Σαμίρ είπε ότι η έλλειψη ασφάλειας, η έλλειψη διακυβέρνησης και η εξάπλωση της φτώχειας είναι οι λόγοι αύξησης της παραγωγής ηρωίνης.
Ο Βίκτωρ Ιβάνωφ πιστεύει ότι οι πιο απλές λύσεις είναι και οι πιο αποτελεσματικές. «Το κλειδί για να λύσουμε το πρόβλημα είναι να εξαλείψουμε τα χωράφια παπαρούνας της χώρας», είπε.
Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της ερμηνείας αυτής της λύσης ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ μεταφορικά μιλώντας προτείνουν αντί να καταστρέψουμε το όπλο, να πιάσουμε τις σφαίρες που αυτό εκτοξεύει. Εμείς λέμε να εξολοθρεύσουμε τις καλλιέργειες ναρκωτικών μια και καλή. Όσο υπάρχουν, θα υπάρχει και εμπόριο», εξήγησε ο Ιβάνωφ. «Βρώμικα» συμφέροντα
Παρόλα αυτά από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να καταστρέψουν όλα τα αφγανικά χωράφια παπαρούνας, γεγονός που αποτελεί ασυνέπεια της δυτικής στρατηγικής.
«Οι ΗΠΑ μαζί με την Κολομβιανή κυβέρνηση καταστρέφουν 200.000 εκτάρια κοκαΐνης κάθε χρόνο. Στο Αφγανιστάν καταστρέφουν 2.000 εκτάρια παπαρούνας τον χρόνο – το ένα εκατοστό της ποσότητας», επισημαίνει ο Ιβάνωφ.
Ταυτόχρονα, ανάμεσα στις εναντιώσεις περί καταστροφής των χωραφιών υπάρχουν και τα συμφέροντα των διεθνών τραπεζών για τα «βρώμικα» χρήματα. Τα ναρκωτικά φέρνουν σχεδόν το ίδιο μερίδιο εσόδων με το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ρώσο.
Ο Γκιλ Κερλικοφκι, ο διοικητής του Γραφείου της Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου για τα Ναρκωτικά του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο RT ότι «μπορούμε να σταματήσουμε και να κατασχέσουμε τόνους ναρκωτικών, μπορούμε να συλλάβουμε τους εμπόρους, αλλά αυτό που πρέπει πρωτίστως να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την χρηματοδότησή που τους υποστηρίζει».
Μέχρι στιγμής πάντως η Ρωσία υποστηρίζει λύσεις που προτείνουν την βελτίωση της κοινωνικής και θεσμικής ανάπτυξης στο Αφγανιστάν καθώς και τον διάλογο σε διεθνές επίπεδο με στόχο να παταχθεί το φαινόμενο. tvxs.gr