7 στα 10 νοικοκυριά σιτίζονται κυρίως με ρύζι, πατάτες, όσπρια
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ''ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ'' ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΧIMAIΡΕΣ,ΧΡΩΜΑΤΑ & ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ...
Σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, που φτάνει ακόμα και στον υποσιτισμό, οδηγεί η οικονομική ανέχεια τα νοικοκυριά, καθώς 2 στα 10 δυσκολεύονται τόσο, που“κόβουν” όχι μόνο το κρέας και το ψάρι αλλά ακόμα και το ψωμί, ενώ συμβιβάζονται ή αναγκάζονται να καταφύγουν σε πιο αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, με βασικό κριτήριο το μειωμένο τους κόστος.
6 στους 10 "κόβουν" κρέας-ψάρι !!
και 230.000 ακόμα και το ψωμί !!
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή δεν μπορεί να αποτελέσει “ευκαιρία” εορτασμού, καθώς βρίσκει τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, με την ακρίβεια και την υπερχρέωση να κυριαρχούν, με σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις, ενώ την ίδια στιγμή κυβέρνηση-τρόικα επικοινωνούν “αδιέξοδα”, προμηνύοντας τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.
Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας “Διατροφή και Οικονομική Κρίση”, σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά (55,11%) νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Παράλληλα, πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των νοικοκυριών κλιμακώνονται επικίνδυνα, ενώ το επίπεδο διαβίωσης συνεχώς υποχωρεί και ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας ή απειλείται πλέον άμεσα από αυτή (31% το 2011 σύμφωνα με την ΤτΕ). Παράλληλα, η ακρίβεια εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης και παρά τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση μαστίζει τα νοικοκυριά, ενώ το πρόβλημα της υπερχρέωσης προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις με τις συνολικές οφειλές δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά) να ανέρχονται σε 107.221 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012 -ΤτΕ).
Σε αυτό το περιβάλλον, βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος. Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).
Την ίδια ώρα τα τρόφιμα που πλέον επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής, είναι το ρύζι, οι πατάτες και τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%).
Εξάλλου, δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας και στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών. Από το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΚΠΟΙΖΩ προκύπτει ότι το κύριο πρόβλημα των μετεχόντων καταναλωτών είναι η συναισθηματική φόρτιση: αισθάνονται απομόνωση, αγωνία, απόγνωση, θυμό, ντροπή, ενώ αρκετοί είχαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ένα κοινό στοιχείο ήταν η αίσθηση επικείμενου κινδύνου εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών που συνέβησαν στο βιοτικό τους επίπεδο.
Μόνο το 40% αγοράζει καθημερινά ψωμί !!!!
Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία έρευνας που εκπονήθηκε από τη Marc για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, για την αγορά ψωμιού, καθώς τουλάχιστον 230.000 νοικοκυριά έχουν μειώσει ακόμα και την κατανάλωση ψωμιού για οικονομικούς λόγους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσοστό 22,9% των ερωτηθέντων καταναλωτών, που είναι το διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο προ διετίας (10,9%). Το 26,21% δήλωσε ότι αγοράζει λιγότερο ψωμί και κυρίως οι μη εργαζόμενοι (29,6%).
Μόνο το 39,7% αγοράζει ψωμί καθημερινά, το 25% μέρα παρά μέρα και το 24,4% μία με δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μ. Μούσιο, καταδεικνύει ότι “ο καταναλωτής τρώει πια και τα τελευταία ψίχουλα ψωμιού”. Τη μικρότερη καθημερινή κατανάλωση παρουσιάζει η Αθήνα (31,8%).
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση στον κλάδο, καθώς 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με μέσο όρο μείωσης στο 36,73%, ενώ πάνω από 7 στους 10 αναμένουν περαιτέρω πτώση. Η μείωση τζίρου στα απλά ψωμιά (χωριάτικο) ανέρχεται σε 20,9% και στα “ειδικά” ψωμιά (μαύρα, πολύσπορα) σε 19,4%. Η μεγαλύτερη μείωση τζίρου καταγράφηκε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (κέικ, τσουρέκια κ.λπ.) κατά 73,5% και στα αρτοσκευάσματα (κουλούρια, σάντουιτς, σταφιδόψωμα κ.ά.) κατά 67,3%, ενώ καθοδικά κινούνται οι πωλήσεις και σε γαλακτοκομικά, χυμούς, αναψυκτικά (-31,1%).
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, η μεγαλύτερη επιβάρυνση του κλάδου είναι πλέον η “κρατική ακρίβεια” (φόροι, ενέργεια) και όχι η τιμή των αλεύρων, επηρεάζοντας ανάλογα το κόστος του ψωμιού. Σημείωσε δε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση καθώς και η εξίσωση του φρέσκου με το κατεψυγμένο - προψημένο (bake-off) ψωμί, την επόμενη διετία, από τα 15.000 αρτοποιεία σήμερα, τα 3.000 θα βάλουν λουκέτο, με συνέπεια απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν γνωρίζει αν το ψωμί που ψήνεται στα σούπερ μάρκετ είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο/προψημένο -καθώς το σύνηθες είναι να μην υπάρχει σχετική επισήμανση- και 8 στους 10 δήλωσαν ότι δεν θα το αγόραζαν αν ήξεραν ότι είναι είναι κατεψυγμένο/προψημένο, γι' αυτό και χρειάζεται σχετική ενημέρωση, ενώ 9 στους 10 εμπιστεύονται την καλύτερη ποιότητα του ψωμιού στον φούρνο της γειτονιάς.
Εξάλλου, αν και το 76,6% των καταναλωτών δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την τιμή του ψωμιού -κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους κλάδους-, ωστόσο 37,1% θεωρούν ότι είναι ακριβή και στο ψωμί η Ελλάδα. Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 30% σε σχέση με την Ε.Ε. ενώ στον φούρνο το ψωμί είναι φθηνότερο κατά 10%-15% σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ.
Στα περσινά επίπεδα το σαρακοστιανό τραπέζι
Σε αυτό το κλίμα ακόμα και το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται φτωχικό και περιορισμένο στα απολύτως αναγκαία, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με σχετικές αυξομειώσεις.
Τις μαύρες ημέρες της Κατοχής «ζουν» εν έτει 2013 οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι μέσα στο αδιέξοδο των χρεών τους στις τράπεζες κυριολεκτικά στερούνται ακόμη και το ψωμί, όπως προκύπτει από τρεις χαρακτηριστικούς δείκτες που αναδεικνύουν την ποιότητα της διαβίωσης.
- Στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών διπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων που σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, γιατί απλώς δεν διαθέτουν ούτε 0,60 - 0,70 ευρώ για μια φρατζόλα! Οπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από τη MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς για το 22,9% των ερωτηθέντων, αριθμός διπλάσιος εκείνων που δήλωναν το ίδιο πριν από δύο χρόνια (ποσοστό 10,9%).
- Η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτυπώνονται στην εκρηκτική αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (σε 107,2 δισ. ευρώ είχαν φτάσει οι συνολικές οφειλές σε στεγαστικά και καταναλωτική πίστη τον Οκτώβριο του 2012).
- Αποκαλυπτικό για τη μετάλλαξη της κοινωνίας μας σε κοινωνία ανέχειας, επισφάλειας και σφοδρής ανισότητας, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να ζητεί χρήματα από τους εργαζόμενους ή συνταξιούχους γονείς του για να τα φέρει βόλτα, όπως προκύπτει από τις καθημερινές συναντήσεις νομικών συμβούλων της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν κατασταλάξει στον τρόπο υπολογισμού των βιοτικών δαπανών του οφειλέτη. Αντίθετα, μεταξύ των νοικοκυριών παρουσιάζεται μεγαλύτερη ομοιομορφία, καθώς τα νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα άτομο ορίζουν κατά μέσο όρο το ποσό των 536 ως απαραίτητο για τη διαβίωσή τους, όσα αποτελούνται από δύο άτομα τα 817 ευρώ, τρία άτομα τα 1.071 ευρώ, τέσσερα άτομα τα 1.257 ευρώ και πέντε άτομα το ποσό των 1.500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (ποσοστό 44%) δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών του, σύμφωνα με έρευνα με θέμα «Διατροφή και οικονομική κρίση», που διεξήχθη από φοιτήτριες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Ενδεικτικό είναι ότι τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση σε σχέση με το παρελθόν είναι όσα έχουν χαμηλότερο κόστος, όπως το ρύζι και οι πατάτες (70,8%), καθώς και τα όσπρια (70,8%), ενώ τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί είναι ακριβότερα, όπως το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%). Δεδομένου ότι το 55,1% του δείγματος απαντά ότι έχει υποστεί μείωση των εισοδημάτων του, ο περιορισμός των εξόδων είναι φυσικό επόμενο, που για τα λεγόμενα «περιττά», όπως το φαγητό έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες) έχει φτάσει σχεδόν στο απόλυτο (93%).
ΚΑΤΑ 36,73% μειώθηκε ο τζίρος των αρτοποιείων το 2012, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η MARC για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και παρουσίασε ο πρόεδρος της Μ. Μούσιος. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των αρτοποιών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 73,1% αναμένει περαιτέρω μείωση, το 17,9% σταθεροποίηση στα σημερινά επίπεδα και μόνο το 2% ελπίζει σε αύξηση του τζίρου του μέσα στο 2013.
Παράλληλα, δύο στους 10 καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών (37,1%) πιστεύει ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις τιμές του ψωμιού στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δύο βασικότεροι λόγοι μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%). Έπονται οι λόγοι οικονομίας (22,9%), αν και το ποσοστό είναι διπλάσιο από εκείνο όσων δήλωναν πριν δύο χρόνια ότι η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς.
Μία στις τέσσερις οικογένειες δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερο ψωμί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που λένε ότι περιόρισαν την κατανάλωσή του για λόγους οικονομίας.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνα της Marc Α.Ε. που έκανε σε 804 νοικοκυριά για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.
Σε περικοπές ακόμη και στο ψωμί έχουν προχωρήσει σύμφωνα με έρευνα των αρτοποιών 400.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, το 26,1% των Ελλήνων αγοράζει πλέον λιγότερο ψωμί και επισκέπτεται τον φούρνο της γειτονιάς όχι σε καθημερινή βάση, αλλά δύο το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Ήδη τα αρτοποιεία σημειώνουν μείωση στο τζίρο τους κατά 36,7% και 3.000 φούρνοι είναι έτοιμοι να κλείσουν και να χαθούν έτσι 20.000 θέσεις εργασίας.
Το τραπέζι του Έλληνα δεν έγινε όμως φτωχότερο λόγω μόνο του ψωμιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων, ο Έλληνας έκοψε κατά 63,7% το κρέας, κατά 60,5% τα ψάρια και κατά 51,2% τα γλυκά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ :