Ελλάδα: Το μυστήριο των νεκρών ψαριών του γλυκού νερού & η μυστική στρατιωτική βάση κοντά στο Βόλο
Ο ξαφνικός μαζικός θάνατος ψαριών έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον. Ειδικότερα, μια μυστική στρατιωτική βάση δημιουργήθηκε κοντά στο Βόλο αμέσως μετά την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας. Αν και κανείς δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες μπορεί να βλάψουν τη λίμνη και την άγρια φύση της περιοχής.
29 Aυγούστου 2024
Σε ένα αναπάντεχο και ανατρεπτικό γεγονός, όλα τα ψάρια του γλυκού νερού στα ποτάμια γύρω από τον Βόλο, στην Ελλάδα, πέθαναν. Τα ψάρια προέρχονταν από τη λίμνη Κάρλα, μια κάποτε αποξηραμένη λίμνη που αναβίωσε το 2018 για να καταπολεμήσει την ξηρασία. Αυτός ο ξαφνικός μαζικός θάνατος ψαριών έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μυστική στρατιωτική βάση δημιουργήθηκε κοντά στο Βόλο αμέσως μετά την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας. Αν και κανείς δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες μπορεί να βλάψουν τη λίμνη και την άγρια φύση της περιοχής.
Θερμική ρύπανση και μείωση του οξυγόνου
Χρησιμοποιεί η στρατιωτική βάση τη λίμνη Κάρλα για να ψύχει τις δραστηριότητές της; Οι στρατιωτικές βάσεις, ιδίως οι υψηλής τεχνολογίας με προηγμένα gadgets ή αντιδραστήρες, χρειάζονται μεγάλη ψύξη. Μπορεί να παίρνουν τόνους νερού από τη λίμνη σε απίστευτα μηχανήματα και να ρίχνουν ζεστό νερό σε λίμνες ή ποτάμια.
Θερμική ρύπανση: Εάν η βάση χρησιμοποιεί τη λίμνη Κάρλα ως σημείο ψύξης, θα μπορούσε να προκληθεί θερμική ρύπανση από την επαναφορά ζεστού νερού στη λίμνη. Τα ψάρια είναι ευαίσθητα στο ζεστό νερό. Δεν είναι φτιαγμένα για σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας. Το θερμότερο νερό συγκρατεί λιγότερο οξυγόνο, αυξάνει τον μεταβολισμό των ψαριών και διαταράσσει τους κύκλους αναπαραγωγής τους, οδηγώντας σε πολλά νεκρά ψάρια.
Εξάντληση οξυγόνου : Το θερμό νερό δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσο πολύ διελυμένο οξυγόνο όσο το ψυχρότερο νερό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υποξίας με πολύ λίγο οξυγόνο για να επιβιώσουν τα ψάρια. Τα ψάρια του γλυκού νερού μπορεί να μην προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές και να ασφυκτιούν.
Τα ψάρια από την αποκατεστημένη λίμνη Κάρλα, που αποξηράνθηκε το 2018, έγιναν κεντρικό σημείο ένα χρόνο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήσουν σημαντική παρουσία στο Βόλο.
Η εκπομπή μου του 2019 περιγράφει λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες στις οποίες πρωτοστατεί ο υπουργός Πομπέο :
Ακολουθεί αναφορά που είναι ανεξάρτητη : Ο αμερικανικός στρατός αποκτά πρόσβαση σε περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα :
14.05.2022
ΑΘΗΝΑ
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA), η οποία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να αποκτήσει πρόσβαση σε τρεις ακόμη βάσεις στην Ελλάδα, εκτός από την τρέχουσα που λειτουργεί. Μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2021 στην Ουάσινγκτον, οι δύο χώρες στοχεύουν στην εμβάθυνση και επέκταση της αμυντικής τους συνεργασίας.
Θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί τους στρατώνες Γεωργούλα στην κεντρική επαρχία του Βόλου στην Ελλάδα, το Πεδίο Εκπαίδευσης Λιτοχώρου και τους στρατώνες στη βορειοανατολική πόλη-λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εκτός από τη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, την οποία οι ΗΠΑ λειτουργούν από το 1969.
Το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με 181 ψήφους υπέρ και 119 κατά.
Συμβάλλουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη θερμική ρύπανση;
Πυρηνικά πειράματα ή πειράματα υψηλής ενέργειας: Η μυστική βάση χρειάζεται σοβαρή τεχνολογία ψύξης αν κάνει πυρηνικές δοκιμές ή δοκιμές υψηλής ενέργειας. Η απόρριψη ζεστού νερού πίσω στη λίμνη Κάρλα θα μπορούσε να κάνει το νερό πολύ ζεστό για να το χειριστούν τα ψάρια.
Συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών : Τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα ραντάρ και επικοινωνίας θερμαίνονται. Η ψύξη τους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί κρύο νερό της λίμνης και να επιστραφεί ζεστό, γεγονός που επηρεάζει το υδάτινο περιβάλλον. (Γνώμη μου: Κύρια αιτία με βάση τον εξοπλισμό και τις δραστηριότητες)
Διάθεση αποβλήτων: Η βάση ενδέχεται να ρίχνει χημικά ή ραδιενεργά απόβλητα στη λίμνη Κάρλα (σκόπιμα ή κατά λάθος). Τέτοια απόβλητα μπορεί να αντιδράσουν με το νερό και να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου, σκοτώνοντας τα ψάρια.
Υποστηρικτικά στοιχεία και έρευνα
Θερμική ρύπανση και υδρόβια ζωή: Μελέτες έχουν δείξει πώς η θερμική ρύπανση βλάπτει τα υδάτινα οικοσυστήματα. Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που θερμαίνουν πηγές γλυκού νερού προκαλούν επίσης τέτοια προβλήματα.
Ιστορικά προηγούμενα : Παρόμοια πράγματα συνέβησαν κοντά σε άλλες στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Οι περίεργοι θάνατοι ψαριών συνδέθηκαν αργότερα με απορρίψεις θερμού νερού ή διαρροές χημικών ουσιών.
Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Τα μεγάλα έργα κοντά σε ευαίσθητες περιοχές χρειάζονται συνήθως πρώτα περιβαλλοντικούς ελέγχους. Αυτός ο ξαφνικός θάνατος υποδηλώνει είτε ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν έγιναν είτε ότι αυτή η μυστική βάση δεν ακολουθεί τους συνήθεις κανόνες.
Ο θάνατος των ψαριών του γλυκού νερού γύρω από τον Βόλο φαίνεται να συνδέεται με τη μυστική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά. Η ιδέα της θερμικής ρύπανσης και της απώλειας οξυγόνου έχει νόημα εδώ. Δείχνει πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι στρατιωτικές βάσεις για τη φύση όταν δεν τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και παρακολούθηση της λίμνης Κάρλας για να αποτρέψουμε μελλοντικά προβλήματα και να προστατεύσουμε τα φυσικά θαύματα της Ελλάδας.
Παραπομπές
Davis, J.C. (1975). Minimal Dissolved Oxygen Requirements of Aquatic Life with Emphasis on Canadian Species: A Review. Journal of the Fisheries Research Board of Canada.
Smith, V.H., Joye, S.B., & Howarth, R.W. (2006). Eutrophication of freshwater and marine ecosystems. Limnology and Oceanography.
Coutant, C.C. (1987). Thermal Preference: When Does an Asset Become a Liability? Environmental Biology of Fishes.
Morris, R., Taylor, E.W., Brown, D.J.A., & Brown, J.A. (1989). Acid Toxicity and Aquatic Animals. Cambridge University Press.
Morris, R., Taylor, E.W., Brown, D.J.A., & Brown, J.A. (1989). Acid Toxicity and Aquatic Animals. Cambridge University Press.
Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.
Οι αναρτήσεις του Substack ενδέχεται να επικαιροποιούνται καθώς έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία.
🫴🏻 ©ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ - © Ε.Α.Π.Κ. - © Ε.Α.Ζ.Ι. Trust : Substack Σημειώσεις • Τelegram • Facebook • Χ