Επάγγελμα: Τραπεζίτης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, έλαβε αποζημίωση ύψους 3,46 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου εργαζόταν ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος από τις 18 Οκτωβρίου του 2006 έως και τις 22 Μαΐου του 2008 (19 μήνες!!!).
Ο καθαρός του μισθός ανερχόταν στα 580.000 ευρώ συν διάφορα έξοδα και μπόνους. Συγκεκριμένα αφού παραιτήθηκε (!!!) έλαβε το ποσό των 2.775.000 ευρώ ως αποζημίωση συν την αμοιβή του για τους πέντε μήνες δουλειάς εκείνης της χρονιάς, ύψους 325.704 ευρώ.
Ουσιαστικά αμείβονταν για κάθε χρόνο στην Πειραιώς με 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Την Τράπεζα Πειραιώς από την "χρηστή" διαχείριση του Προβόπουλου και των λοιπών τραπεζιτών χρειάστηκε τα περισσότερα για να την ανακεφαλαιοποιήσει ο Ελληνικός Λαός. Συνολικά χρεωθήκαμε 8,8 δις ευρώ για την τράπεζα που διοικούσε ο Προβόπουλος και η παρέα του!!!
Και τώρα η σύγκριση!!!
Ένας άλλος αντιπρόεδρος της Πειραιώς, ο Θεόδωρος Πανταλάκης, που είχε ακριβώς την ίδια θέση στην Τράπεζα και εργαζόταν από το 2004 έως το 2009 (δηλαδή 60 μήνες!!! τριπλάσιο χρόνο από τον Προβόπουλο), πήρε αποζημίωση 470.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο εργασίας. Συγκριτικά, η αποζημίωση του Προβόπουλου ήταν τριπλάσια του ετησίου μισθού του από την τράπεζα μετά φορών.
Να το ξαναπούμε για να το καταλάβετε: Σε σύγκριση με άλλον τραπεζίτη, εργάστηκε 3 φορές λιγότερο και έλαβε 3 φορές περισσότερη αποζημίωση με ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ!!!
Πολλοί κάνουν λόγο για τις δουλειές που ανέλαβε μετά ο Προβόπουλος ως διοικητής της ΤτΕ...
Ο Προβόπουλος λοιπόν είναι αυτός που γνωμοδότησε αρνητικά για τη βιωσιμότητα της Αγροτικής Τράπεζας, λύνοντας τα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να την τεμαχίσει σε «καλή» και «κακή» και στη συνέχεια να παραχωρήσει το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς (η συγκεκριμένη παραχώρηση χαρακτηρίζεται ως η «ληστεία του αιώνα»).
Ο Προβόπουλος είναι αυτός που ημερών του στην ΤτΕ στήθηκε το σκάνδαλο Τ3 - Τ10 δηλαδή το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους από 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3) έγινε 10 (Τ+10). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για περισσότερες μέρες, δίνοντας ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, κάνοντας στην ουσία πλάτες για το κερδοσκοπικό πάρτυ!
Ταυτόχρονα η ΤτΕ αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! Οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπονής-Μουζακίτης συγχώνευσαν το σκάνδαλο των CDS με το T3 – T10 δηλαδή όχι απλώς είδαν δόλο πίσω από τις δύο υποθέσεις, αλλά και πιθανότητα κοινών αυτουργών, στημένου παιχνιδιού για να χρεωκοπήσει η χώρα με τους χειρότερους όρους!
Είπαμε για την αποζημίωση, είπαμε για το Τ3-Τ10 και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που χειραγώγησε τα cds, είπαμε για την Αγροτική ήρθε η ώρα να πούμε και άλλα από τα έργα και τις ημέρες του τραπεζίτη!!! Αυτού που μας κουνάει το δάκτυλο...
Για την αυθαιρεσία των τραπεζών που οδήγησε την διόγκωση του Δημόσιου και Ιδιωτικού Χρέους υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο... θεωρητικά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας όφειλε να ελέγχει, να επιβάλλει κυρώσεις και να αποτρέπει της διοικήσεις των τραπεζών από τις αυθαιρεσίες.
Για αυτόν τον ρόλο αμείβονται τα στελέχη της με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!!!
Για ποιούς λόγους ο Προβόπουλος δεν έλεγχε τις τράπεζες;
Για ποιους λόγους έκανε τα στραβά τα μάτια;
Για ποιούς λόγους αφού γνωμοδότησε η Τράπεζα της Ελλάδος κατά του Λαυρεντιάδη, τελικά του δόθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ δάνειο από το ΤΤ χωρίς εγγυήσεις;
Και αφού έκρινε ότι δεν έπρεπε να πάρει δάνειο επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις (!!!) πώς του επέτρεψε μετά από 7 μήνες να πάρει την Proton Bank αναγνωρίζοντας πως έχει ρευστότητα και εγγυήσεις για να διαχειριστεί καταθέσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (!!!);
Γιατί μετά την κατάρρευση της Proton Bank, ήρθε η Τράπεζα της Ελλάδος με πόρισμά της και κατέγραψε κατάχρηση 700 εκατομμυρίων παραλείποντας όμως να σημειώσει ότι τα μισά από αυτά είχαν δοθεί ως δάνεια όχι από τον Λαυρεντιάδη, αλλά από τον Σάλλα ως προηγούμενο ιδιοκτήτη (!!!);
Γιατί ενώ εμπλέκεται και ο Σάλλας, γνωμοδότησε η Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του, έτσι ώστε να αποτελέσει η Τράπεζα Πειραιώς έναν από τους 4 τραπεζικούς πυλώνες και να εξαγοραστούν έναντι πινακίου φακής μία σειρά από άλλες τράπεζες;
Ο όμιλος MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, είχε κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας επιχειρηματίες οι οποίοι έπαιρναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις από την Marfin του Βγενόπουλου. Η Marfin του Βγενόπουλου δανειοδοτούσε για να αγοραστούν μετοχές συμφερόντων Βγενόπουλου (!!!).
Ο Προβόπουλος κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ του Βγενόπουλου λέγοντας πως η Τράπεζα έπραξε νόμιμα και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα και μετά από μερικούς μήνες κατέρρευσε και η Marfin!!!
Και τώρα το κερασάκι στην τούρτα!!!
Ενώ η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος για την έως σήμερα στάση της, η δικαιοσύνη καλεί τα στελέχη της ως μάρτυρες για να γνωματεύσουν για τις αποκαλυφθείσες αυθαιρεσίες των τραπεζιτών και όχι ως κατηγορούμενους!!!
ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΦΩΤΟ:Α.Τ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ :
“Ο κ. Στουρνάρας τον Μάιο θα πάει διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος”, σημειώνει χαρακτηριστικά στον επίλογο του άρθρου του στο “Βήμα της Κυριακής” ο Σταύρος Ψυχάρης.
Η συλλογιστική Ψυχάρη εξηγείται στην εξής βάση: Οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας επιθυμούν τη λειτουργία της εκάστοτε Κεντρικής Τράπεζας μιας χώρας ως ανεξάρτητου οργανισμού, κάτι που εκτιμούν ότι συμβαίνει σήμερα με τη διοίκηση του Γιώργου Προβόπουλου.
Η αντικατάσταση του σημερινού κεντρικού τραπεζίτη λοιπόν, μπορεί να γίνει μονάχα από ένα πρόσωπο σαν τον Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο οι Βρυξέλλες εμπιστεύονται απόλυτα...