...ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
Και τα γνωρίζουν οι κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν την δύναμη ν αντιδράσουν. Για τον πολύ απλό λόγο του ότι τα ΜΜΕ (τα μέσα ενημέρωσης) τα οποία είναι συνυπεύθυνα σ αυτούς τους οικονομικούς κύκλους ρίχνουν το φταίξιμο στους πολιτικούς και το κόλπο συνεχίζεται με την αλλαγή προσώπων, μια και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι πρωτίστως τα ΜΜΕ τον σπρώξανε να πέσει θύμα του οικονομικού κύκλου και τα ίδια ΜΜΕ θα τον οδηγήσουν στην άνοδο και την πτώση του επόμενου οικονομικού κύκλου .
Οι ποσότητες του χρήματος που ρίχνουν στην αγορά, στην πραγματικότητα κοστίζουν ελάχιστα, αφού τις δημιουργούν από το τίποτα. π.χ. Εκδίδουν ομόλογα (δηλαδή χαρτιά μελλοντικής εκπλήρωσης, κάτι σαν επιταγές που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, τις οποίες στην συνέχεια ανανεώνουν με νεότερες επιταγές κ.τ.λ.). Δημιουργούν έτσι χρήμα ζεστό το οποίο δανείζουν, ρίχνοντας το στην αγορά.
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ :
Το χρήμα που κυκλοφορεί είναι δημόσια περιουσία και έπρεπε να μοιράζεται από το κράτος κατευθείαν στους πολίτες για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και όχι να το δημιουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες και να το αρμέγουν (επιτόκια) πριν καν αυτό βγει στην αγορά.
Έπρεπε δηλαδή να μοιράζεται από το κράτος άτοκα κατευθείαν στον κόσμο, μέσω διαφόρων ενισχύσεων, επιδοτήσεων, πληρωμών των αναγκών του κ.τ.λ. να κάνει τον κύκλο τους στην αγορά (παράγοντας πλούτο και ανάπτυξη, δίνοντας δουλειές στον κόσμο) και να καταλήγει μέσω των φόρων ξανά στο κράτος, όπου θα το μοίραζε ξανά εκεί που πρέπει.
Αυτός είναι ο υγιής κύκλος του χρήματος.
Έτσι γινόταν παλιά όταν οι κοινωνίες ευημερούσαν και υπήρχε ειρήνη και ανάπτυξη.
ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι εμείς είμαστε στην θέση της τράπεζας. Αν πληρωνόμαστε τα δάνεια που χορηγήσαμε θα έπρεπε να πληρώσουμε φόρους. Μας αρέσει; Ασφαλώς όχι. Σε κανένα δεν αρέσει να πληρώνει φόρους πόσο μάλλον στις τράπεζες.
Αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τις άλλες τράπεζες να προκαλέσουμε όλοι μαζί μια ύφεση στην αγορά με την έλλειψη χρήματος ώστε να μην μπορέσουν να μας πληρώσουν τα δάνεια οι δανειολήπτες γιατί δεν θα το κάναμε;
Στην περίπτωση αυτή θα αναγκάζονται να πουλάνε για ασήμαντα ποσά ότι αγοράσανε πανάκριβο πριν που είχαμε διοχετεύσει άφθονο χρήμα στην αγορά. Μάλιστα τώρα θα πουλάνε και ενδεχομένως τα φιλέτα που σε άλλη περίπτωση δεν θα πουλάγανε ποτέ. Κληρονομήσανε από πάππου προς πάππου, οι οποίοι νομίζανε ότι εξασφαλίσανε τις επόμενες γενιές τους. Αν τώρα το χρήμα που υπάρχει στην αγορά δεν φτάνει για να εξοφληθούν τα δάνεια που δώσαμε τι θα κάνουν ;... Ασφαλώς δεν θα βρίσκουν χρήματα και έτσι θα κατασχέτουμε την περιουσία τους...
Αν τους δώσουμε χαρτιά να γράφουν επάνω ποσά ότι θέλουν θα δημιουργήσουμε πλασματικό χρήμα που δεν θα αντιστοιχεί σε υπαρκτό για να πληρωθεί όταν θα λιγοστέψουμε να τους δίνουμε χαρτιά και χρήματα. Σ εκείνη την περίοδο του θερισμού που θα μαζεύουμε τους καρπούς μας, όταν θα δίνουν αυτοί χαρτιά λογικά κανείς δεν θα τα παίρνει. Ωραία, να το κάνουμε και αυτό καλό μου φαίνεται. Πώς να τα ονομάσουμε αυτά τα χαρτιά; Εγώ λέω να τα ονομάσουμε γραμμάτια, επιταγές κ.τ.λ.
Πώς το είπες, δεν θα υπάρχει το χρήμα στην πραγματικότητα για να πληρωθούν οι επιταγές που κυκλοφορούν; Ωραία αυτό μας χρειάζεται. Ότι ώρα θα λιγοστεύουμε και τις επιταγές θα πέφτουν σαν τα κοτόπουλα που περνάνε όταν έρθει η ώρα ένα – ένα από την σφαγή.
Αν μάλιστα μπορούσαμε να τους βάλουμε να φέρουν, τους φίλους και τους συγγενείς για να υπογράψουν και αυτοί σαν εγγυητές για τους αρχικούς δανειολήπτες θα το κάναμε; Αν υπογράψουν και οι φίλοι τους σαν εγγυητές, όταν θα έχουμε προκαλέσει ασφυξία στην αγορά από την έλλειψη χρήματος τότε θα παίρνουμε και την περιουσία των τριτεγγυτών μόλις τελειώσουμε με τους αρχικούς δανειολήπτες.
Μας αρέσουν τα ακίνητα ειδικά όταν τα παίρνουμε σαν αντάλλαγμα ενός μόνο μέρους τους χρέους που φορτώσαμε τους δανειολήπτες.
Έτσι θα γράφουμε και ζημιές στα λογιστικά μας και δεν θα πληρώνουμε φόρους αλλά επιπλέον τις χρονιές που θα έρθουν και θα φέρουμε ξανά την αφθονία του χρήματος που θα βγάζουμε κέρδη θα τα μειώνουμε αποσβένοντας τις σημερινές ζημιές, έτσι θα έχουμε μειωμένη φορολογία ακόμα και στις εποχές που θα δείχνουμε κέρδη.
Αργότερα που θα ξαναδίνουμε άφθονο χρήμα θα τα πουλάμε -όσα δεν κρατήσουμε και θέλουμε να πουλήσουμε- σε πολύ ακριβότερες τιμές, η θα τα εκμεταλλευόμαστε εμείς. Αν μπορούσαμε να ενοικιάσουμε τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις που κατασχέσαμε στους ιδιοκτήτες τους θα το κάναμε;
Αν μπορούσαμε να δώσουμε και σε φίλους που μας κάνανε διάφορες εξυπηρετήσεις και έχουμε υποχρέωση κάποια φθηνά ακίνητα, θα το κάναμε;
Αν μάλιστα μπορούσαμε να φροντίζαμε οι ανώτερες αρχές να μας αναγκάσουν να περιορίσουμε τα δάνεια και το κυκλοφορούν χρήμα γιατί να μην το κάναμε; Να έχουμε και ένα ακόμα άλλοθι.
Αν μάλιστα μπορούσαμε να βάλουμε το κράτος να βάζει περισσότερους φόρους για να τραβήξει το χρήμα από την αγορά γιατί να μην το κάναμε;
(το χρήμα που κυκλοφορεί παράγει πλούτο και εμείς δεν θέλουμε να παράγεται πλούτος, άρα πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία του χρήματος. Όταν ο ψαράς τραβά τα δίχτυα του ταΐζει ταυτόχρονα και τα ψάρια; Ασφαλώς όχι).
Απλά χρειαζόμαστε μια δικαιολογία για το κράτος και είμαστε έτοιμοι.
Το κράτος θα πει ότι έχει αυξημένα χρέη, και πρέπει να συμμαζέψει τα οικονομικά του οπότε είμαστε έτοιμοι και από εκεί. Ασφαλώς τα χρέη δεν τα δημοιούργησαν οι τωρινοί πολιτικοί αλλά οι προηγούμενοι. Αν τώρα εμείς και οι συνεργάτες μας έχουμε δανείσει και το κράτος δεν θα ήταν ακόμα πιο εύκολα όλα τα παραπάνω;
(Το απόφθεγμα του Γ. Παπανδρέου που θα μένει στην σύγχρονη ιστορία : ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Δηλαδή να τους κοροιδεύουμε και απο πάνω…)
Μόνο που το κράτος πρέπει να κακοδιαχειρίζεται τα χρήματα που του δίνουμε για να μην υπάρχει περίπτωση να επενδύονται δημιουργικά και να παράγουν πλούτο. Αν τους τρέχαμε όλους από γραφείο σε γραφείο να ανταλλάζουν χαρτιά και να μην έχουν χρόνο να δουλέψουν δημιουργικά δεν θα ήταν καλύτερο. Ωραία ας ονομάσουμε αυτή την μέθοδο γραφειοκρατία. Εμείς το συμφέρον μας είναι να μην τακτοποιηθεί ποτέ το κράτος και να μην συμμαζευτεί. Μόνο λόγια να λένε και πρόχειρα συμμαζέματα να κάνουν αυτό δεν θα μας συμφέρει; Αν βάζανε μόνιμες βάσεις και τα πράγματα στην θέση τους θα μας συμφέρει; Ασφαλώς όχι γιατί την επόμενη φορά θα θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο κόλπο και δεν θα μπορούμε.
Ωραία, τώρα αν μπορούσαμε να βάλουμε το κράτος να μας δίνει τα χρήματα που εισπράττει από φόρους από αυτούς τους ίδιους εμείς έχουμε στριμώξει οικονομικά γιατί δεν θα το κάναμε;
Αν μπορούσαμε να βάλουμε τώρα και το κράτος στο χρέος γιατί δεν θα το κάναμε; Π.Χ. Να του δανείσουμε χρήματα τα οποία να σπαταλήσει σε διάφορες δαπάνες;
Αν τώρα πιστεύετε ότι χρειάζονται επειγόντως μόνιμες και με σεβασμό στον άνθρωπο λύσεις:
Έχουμε την γνώμη ότι όσο η αγορά θα στηρίζεται σε δανεικό χρήμα από ιδιώτες δεν πρόκειται να λείψουν αυτές οι καταστροφικές για την κοινωνία πρακτικές.
Στην Ελλάδα,παλαιότερα, που τα είχαν δει όλα αυτά, ήξεραν τι έκαναν, όταν την διαχείριση του νομίσματος, την ισοτιμία των νομισμάτων, τις τράπεζες τις είχε το δημόσιο 100%. Έτσι το κράτος έδινε όσα χρήματα χρειαζόντουσαν για την ανάπτυξη στον κόσμο για να κρατά μια μόνιμη ισορροπία στην αγορά και από την άλλη έβαζε φόρους σ αυτούς που καταφέρνανε να συγκεντρώνουν τον πλούτο ώστε να τα δίνει στους φτωχούς και να συνεχίζει ο κύκλος ομαλά και απρόσκοπτα. Έκανε ωφέλιμα έργα και δεν φρέναρε με την γραφειοκρατία τους πολίτες από τις δουλειές τους.
Απλά, έβλεπαν αυτό που σήμερα δεν βλέπουμε γιατί κάποιοι μας ρίξανε στάχτη στα μάτια. Έβλεπαν που οδηγούν όλα αυτά που κάνανε και τα εφαρμόζανε με ανθρωπιά.
Από τους πολιτικούς μην περιμένετε καμία λύση ! ! ! !
Θα βάζουν διαρκώς αυξανόμενη φορολογία για να καλύψουν τους διαρκώς αυξανόμενους τόκους, πράγμα που παγώνει την αγορά, φρενάρει την ανάπτυξη και κλείνει τις επιχειρήσεις.
Το κράτος δεν είναι παραγωγικό –δηλαδή δεν παράγει χρήμα από τις εργασίες του- αλλά βάζει μόνο περιορισμούς και φραγμούς, δηλαδή διαρκώς και περισσότερους να σε παρακολουθούν να μην φοροδιαφεύγεις και να εφευρίσκουν τρόπους για να σου βάλουν νέους φόρους και φραγμούς.
Βγάλτε τώρα μόνοι σας το συμπέρασμα για το μέλλον της Ελλάδας.
Αυτό το μέλλον που βρήκαν και οι άλλες χώρες που προχώρησαν στον δανεισμό τους για ν αντιμετωπίσουν τον ήδη υπέρογκο δανεισμό τους.
Οι πολιτικοί διαρκώς θα είναι σε ταξιδάκια στην Αγγλία, την Αμερική την Ελβετία που είναι ίσως και τα κέντρα των δανειστών μας, (με πρώτο σταθμό αυτόν της Αγγλίας) ενδιαφέρονται για τις προσωπικές προμήθειες που παίρνουν από τις διεθνείς τράπεζες για τον αυξημένο δανεισμό που υπογράφουν και αδιαφορούν για τους πολίτες, αφού δεν θα είναι στην εξουσία όταν θα πρέπει να εξοφλείται από τους επόμενους που θα παραλαμβάνουν την εξουσία και θα έχουν να παίρνουν τα αυξημένα ασφυκτικά μέτρα φορολογίας και μείωσης των κρατικών παροχών σε υγεία, αύξηση της ανεργίας κ.α.