ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ,ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΖΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΣΩΝΙΑ και ΜΕΣΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
Η σχέση της Ναζιστικής Νεολαίας και του βρετανικού Προσκοπισμού
Μπορεί ο προσκοπισμός να αναγνωρίζεται (?) ως ένα εθελοντικό κίνημα, το οποίο κρατάει αποστάσεις από την πολιτική και αποδέχεται αξίες όπως η ισότητα, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη, ωστόσο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του επιχειρήθηκε η άμεση συνεργασία του προσκοπισμού με την ναζιστική νεολαία.
Όπως αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα της Βρετανικής Μυστική Υπηρεσίας MI5, τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο ιδρυτής του προσκοπισμού, λόρδος Robert Baden-Powell, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας το 1937 με την ηγεσία της ναζιστικής νεολαίας και τον Γερμανό πρέσβη στη Βρετανία, Joachim von Ribbentrop, για την ανάπτυξη μίας ιδιαίτερα «στενής συνεργασία» ανάμεσα στους δύο πόλους.
Η συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των Βρετανών Προσκόπων και των νεολαίων οπαδών του Χίτλερ συνέπεσε με τη συμμετοχή μελών της Ναζιστικής Νεολαίας σε ποδηλατική εκδρομή στην Βρετανία, η οποία είχε προκαλέσει την ανησυχία των μυστικών υπηρεσιών.
Δημοσιεύματα της εποχής, όπως αυτό της «Daily Herald» έκαναν λόγο για νεολαίους κατασκόπους του Χίτλερ, «spyclists» όπως τους ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι οποίοι έχουν ως στόχο την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις Βρετανικές υποδομές. Ο προϊστάμενος των υπηρεσιών ασφαλείας διέταξε την άμεση παρακολούθηση τους και τις σχέσεις που ανέπτυσσαν κατά την διάρκεια του ποδηλατικού τους γύρου με διάφορες προσκοπικές ομάδες.
Οι φόβοι για κατασκοπεία εντάθηκαν και από άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Ποδηλάτης», το οποίο συμβούλευε τους εκδρομείς, να απομνημονεύσουν «κάθε δρόμο και κάθε μονοπάτι, χωριά και πόλεις, πύργους και εκκλησίες. Σημειώστε ποτάμια, περιοχές, ποτάμια, βουνά. Ίσως κάποια στιγμή μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος της πατρίδας σας.»
Τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν την επιδοκιμασία του λόρδου Baden-Powell για την Ναζιστική Νεολαία, αλλά και για τον επικεφαλής Hartmann Lauterbacher που συνόδευε το «μέλλον της Ναζιστικής Γερμανίας».
Στα έγγραφα σημειώνεται ότι ο ενθουσιασμός του ιδρυτή των Προσκόπων ήταν μεγάλος και πρόθεση του ήταν να συνάψει ισχυρούς δεσμούς των δύο οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν και τα σχόλια του για τον von Ribbentrop, μετέπειτα αρχιτέκτονα της εξωτερικής πολιτικής του Χίτλερ.
«Είχα μία μακρά συζήτηση με τον Πρέσβη Joachim von Ribbentrop, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πραγματική ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται άμεσα από τις φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δύο οργανώσεις των νέων», γράφει ο Baden-Powell σε υπόμνημά του για του Προσκόπους και προσθέτει : «Ο Ribbentrop αναγνωρίζει τον Προσκοπισμό ως μία πολύ ισχυρή οργάνωση, η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει στη ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και θα ήταν καλό να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των Προσκόπων και της Ναζιστικής Νεολαίας. Συμφώνησα απόλυτα με αυτή την προσπάθεια καθώς θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας λαός τον άλλον.»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Baden-Powell διάβασε αργότερα και το «Ο Αγών» μου, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «θαυμάσιο βιβλίο».
Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου το όνομα του ιδρυτή του Προσκοπισμού εμφανίζεται στο Black Book – SS, τον κατάλογο των ατόμων που έπρεπε να συλληφθούν ύστερα από επιτυχημένη Γερμανική εισβολή στην Βρετανία. Πηγή
«Στον προσκοπισμό ανέκαθεν διαπαιδαγωγούμε τα μέλη μας κατά τρόπο που προάγει τα δημοκρατικά ιδεώδη, καλλιεργούμε με συνέπεια το διάλογο και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας, με σκοπό να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο χωρούν όλοι και στην παγκόσμια συναδέλφωση».
-Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-
Στα αμφιθέατρα, στην πλατεία Εξαρχείων, στις διαδηλώσεις, στις συνοικιακές καφετέριες, στα κέντρα διασκέδασης, στα μπαρ, στις συναυλίες, στα γυμναστήρια, η νεολαία είναι παντού παρούσα, σχεδόν κυρίαρχη, πρωταγωνιστής στις κοινωνικές, πολιτικές αλλά και πολιτισμικές εξελίξεις. Για τους ενηλίκους, η νεολαία έχει δύο όψεις: ταυτίζεται με το κάλλος και το σφρίγος που έχουν χάσει ή, αφετέρου, συμβολίζει τον κίνδυνο της ανατροπής μιας καθεστηκυίας τάξης που ταυτίζεται με τους ίδιους. Για την πρώτη εκδοχή, μπορούμε να καταγράψουμε τις προσπάθειες διατήρησης της νεότητας και της νεανικής εμφάνισης για πολλές δεκαετίες μετά την παρέλευσή της, με αισθητικές επεμβάσεις και εξωτερικά σύμβολα, όπως το νεανικό και αθλητικό ντύσιμο. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φόβος της νεότητας και ο συνακόλουθος «ηθικός πανικός» έχουν οδηγήσει ήδη από τη δεκαετία του '50 στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου πρόληψης και καταστολής σε τομείς όπως η διασκέδαση και η κατανάλωση του ελεύθερου χρόνου των νέων, με στόχο την πειθάρχηση και τη χειραγώγησή τους.
Η πολιτική δράση των νέων, μέσα από τις νεολαιίστικες οργανώσεις, χαρακτηρίζει ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Στις αρχές του 20ού αιώνα δημιουργούνται οι σοσιαλιστικές και χριστιανικές νεολαίες και ο προσκοπισμός, ενώ στον Μεσοπόλεμο ο φασισμός θα δώσει στη νεολαιίστικη οργάνωση θέση κυρίαρχη και χαρακτήρα ολοκληρωτικό. Η νεολαία εμφανίζεται δυναμικά από τα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν οι νέοι, και κυρίως οι φοιτητές, πρωταγωνιστούν στα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας. Ο Μάης του '68 διεθνώς και το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα ηρωοποίησαν τη νεολαία και συμβόλισαν το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος. Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, οι φοιτητές αναλαμβάνουν έναν υπερτονισμένο πολιτικό ρόλο, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αυτονόητης σύνδεσης της νεολαίας με τον πολιτικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό. Πηγή
Πρόσκοποι = Κατήχηση και Εθνικισμός (οχι με τη σωστη εννοια του ορου)
Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τη λέξη “προσκοπισμός” είναι συνήθως ευχάριστες. Οι πρόσκοποι έχουν γίνει συνώνυμοι με τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση, τη αγάπη της φύσης, κοκ. Αρκεί να διαβάσει κανείς τον επίσημο ορισμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για το είναι ο προσκοπισμός. Εκεί υπάρχει όμως μια φράση κλειδί:
Ο Προσκοπισμός είναι … μια Μέθοδος……προσωπικής αυτοδέσμευσης – σε ένα απλό κανόνα ζωής: Την Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο.
Τι είναι όμως η “Προσκοπική Υπόσχεση”; Προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ότι δεν μπόρεσα -εγώ τουλάχιστον- να την βρω πουθενά στο επίσημο site. H Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης όμως μας την αποκαλύπτει:
Η Υπόσχεση του Προσκόπου
“Υπόσχομαι στην τιμή μου
Να εκτελώ το καθήκον μου
στον Θεό και την Πατρίδα
Να βοηθώ κάθε άνθρωπο
σε κάθε περίσταση
Και να τηρώ το νόμο του Προσκόπου”
Η ίδια σελίδα δίνει με την ακριβή παρακάτω σειρά τα καθήκοντα του προσκόπου όπως τα ζητάει η υπόσχεση:
ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ
ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ
ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
Πρώτα ο θεός, δεύτερη η πατρίδα, τρίτος ο συνάνθρωπος…μάλιστα...
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον ιδρυτή του (Baden-Powell) και την παραλληλία με τις αρχές, το τυπικό και τους συμβολισμούς του ελευθεροτεκτονισμού σε διάφορα βιβλία, καθώς και σε τεκτονικές επιθεωρήσεις (υπάρχει καλύτερη πηγή;). Οι προσευχές και οι ύμνοι είναι παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, τα οποία κάποια στιγμή μεγαλώνουν και αλλάζουν παιχνίδια (σχετικά βίντεο από στοές, είχαν διαρρεύσει πριν χρόνια).
Από την δεκαετία του ’80 περίπου η εκκλησία LDS (μορμόνοι) άρχισε να αποκτά έλεγχο των Boy Scouts of America. Σήμερα έχει την μεγαλύτερη επιρροή από όλες τις οργανώσεις που χρηματοδοτούν το κίνημα στις ΗΠΑ.
Σε αυτή την πηγή αναφέρομαι.
ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΙΑ Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ
Η ΑΠΟΨΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ :
Το πρόβλημα στον προσκοπισμό δεν είναι η θρησκεία ή η πατρίδα αλλά το ότι αυτά τα δύο πλασάρονται σχεδόν υπόγεια με παιγνιώδη τρόπο. Η έπαρση σημαίας, η διαβαθμισμένη ιεραρχική δομή, το σύστημα επιβράβευσης και περισσότερο απ’όλα η στολή (η οποία μάλιστα φέρει όλα τα σύμβολα, της θέσης, της βαθμίδας του προσκόπου και τον ταυτοποιεί όχι ως υποκειμενική μονάδα σε ένα σύνολο μονάδων αλλά ως θέση μέσα σε μια μάζα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παιγνιώδη τεχνική “ορθής εκγύμνασης” ώστε να εθιστεί κανείς σε τέτοια συστήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει απλά υπάκουος, στην χειρότερη θα γίνει μιλιταριστής… Και στις δυο περιπτώσεις οι πρόσκοποι λειτουργούν σαν ένας σημαντικός και καθόλου αθώος φορέας κοινωνικής κατασκευής και χειραγώγησης του ελεύθερου χρόνου αλλά κυρίως τού ελεύθερου πνεύματος της νεολαίας. Οι πληροφορίες τού «Παγκόσμιου Λεξικού της Γαλλικής Μασονίας» επιβεβαιώνονται από τόν πρώην μασόνο, δημοσιογράφο κ. Β. Λαμπρόπουλο στό βιβλίο του «Ντοκουμέντο: Μπήκα στή Μασονία καί ξεσκεπάζω» (Εκδόσεις: Γιάννης Βασδέκης, Αθήνα 1987) Στό κεφάλαιο «Μασονικά παράγωγα» κατατάσσει μεταξύ αυτών καί τόν Προσκοπισμό καί τά όσα γράφει επαληθεύουν πλήρως τό ώς άνω Μασονικό Λεξικό. Γράφει λοιπόν ό κ. Λαμπρόπουλος μεταξύ τών άλλων καί τά εξής: