Μείωση μισθών και συντάξεων και στην Κύπρο! Μα για να αποφύγουν αυτό δεν έκανα το κούρεμα;
Πλήρης διάψευση σε όσα παπαγαλάκια έλεγαν ότι το κούρεμα θα γίνει μια φορά στους Κύπριους πολίτες για να μην υποστούν μείωση μισθών και συντάξεων!
Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ. Η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.
Σαρρής: Κούρεμα έως και 80% μπορούν να υποστούν οι καταθέτες της Λαϊκής!
Το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας μπορεί να φράσει ακόμα και το 80%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ.
Όπως είπε ο κ. Σαρρής μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού αυτοί οι καταθέτες δουν κάποια επιστροφή των χρημάτων τους.
Στην περίπτωση πτώχευσης άλλων τραπεζών, μπορεί να χρειαστούν έξι έως επτά χρόνια για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι καταθέτες, ο κ. Σαρρής είπε: «μπορεί και ναι. Και το ποσό (που θα επιστραφεί) θα μπορούσε να είναι 20%. Βεβαίως, για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να είναι ένα σημαντικότατο χτύπημα».
Ο σχολιασμός του αυτός έρχεται λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εκτίμησε πως οι απώλειες για τους μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 40%.
Στα πρόθυρα ενός άνευ προηγουμένου πειράματος η Κύπρος γράφει το Bloomberg
Οι κυπριακοί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, οι πρώτοι που επιβάλλονται στην ευρωζώνη, μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, τονίζει το πρώτο θέμα του δικτύου Bloomberg, .
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Κύπρος είναι εν όψει ενός άνευ προηγουμένου οικονομικού πειράματος: στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε μια οικονομία που δεν έχει το δικό της νόμισμα.
Χώρες από την Αργεντινή μέχρι και την Ισλανδία έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια μέτρα στο παρελθόν για να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους έναντι της υποτίμησης.
Όντας μέλος της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολο για το νησί να επιβάλλει περιορισμούς, καθώς οποιαδήποτε κεφάλαια εγκαταλείπου το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βγουν έξω από την Κύπρο χωρίς να χάνουν αξία.
Αυτό ίσως καταστήσει πιο δύσκολο το στόχο που έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, για την άρση των όποιων περιορισμών σε κάποιες εβδομάδες.
Όταν οι οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική προσπάθησαν να περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στη δεκαετία του ’80 και ου ’90, κατέληξαν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε ισχύ για διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια. Η Ισλανδία, άλλη μία χώρα με υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα, έχει ακόμη σε ισχύ ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πέντε χρόνια αφότου οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008.
Όπως δηλώνει ο Nicolas Veron, senior fellow στο Bruegel, «εξαιτίας της πολιτικής κακοδιαχείρισης, έχουμε τώρα τους πρώτους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων στην ευρωζώνη. Πόσος καιρός θεωρείται «προσωρινό»; Μπορεί να εξελιχθεί όπως στην Ισλανδία, να διαρκέσει για πολλά χρόνια», δήλωσε.
Η Κύπρος είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα τι είδους ελέγχους σχεδιάζει να επιβάλει, προτού ανοίξουν οι τράπεζες, που είναι προγραμματισμένο για αύριο. Οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία είναι κλειστά περίπου για δύο εβδομάδες.
«Θα χρειαστούν κάποιους σοβαρούς ελέγχους για να καταστήσουν σίγουρο ότι τα λεφτά δεν θα φύγουν από τη χώρα. Δεν μπορώ να δω πώς θα μείνουν εθελοντικά αυτά τα κεφάλαια», σχολίασε ο Νικόλαος Πανυγιρτζόγλου της JP Morgan Chase & Co.
olympia.gr
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ