Δείτε το νομοσχέδιο ” Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης”
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, της οποίας η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη, θα ορίσει πότε θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν δημιουργικά στην επικείμενη συζήτηση του Μεταναστευτικού Κώδικα που εισάγεται την προσεχή εβδομάδα για επεξεργασία στη Βουλή, απηύθυνε πριν λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Όπως ανέφερε, με τον Μεταναστευτικό Κώδικα ενοποιούνται 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις και εκτός από την ενοποίηση της νομοθεσίας, το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και στο ζήτημα της ιθαγένειας . Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος, χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και είχαν χαρτιά μόνο για τη χώρα, να μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν τους βοηθά στην εξεύρεση εργασίας. Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε επίσης ότι με την «άδεια του επί μακρόν διαμένοντος», παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους χρόνια αν θα πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Ο Μεταναστευτικός Κώδικας μειώνει τη γραφειοκρατία και προβλέπει ότι τα απαιτούμενα ένσημα μειώνονται στα 50 ετησίως από 150 που είναι σήμερα, είπε επίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή
ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι σήμερα 473.424, κατέχουν, δηλαδή, άδεια σε ισχύ. Από αυτούς οι 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και με τον Μεταναστευτικό Κώδικα αναμένεται να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για περίπου 33.000 ακόμη μετανάστες από το σύνολο των 65.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Ειδικά για το ζήτημα της συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δείτε σχετικά ΣτΕ 350/2011 – Αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς) , ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε πάντως να διατυπώσει την άποψη ότι ο περιορισμός θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο.
«Για την ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές των 10.800 συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.
Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγοράκος, το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μην φύγει κανείς. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που θα φύγουν είναι όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά ενώ, όπως τόνισε, αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για τους σχολικούς φύλακες.
«Η νομιμότητα όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτών που προσελήφθησαν στο Δημόσιο με το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου, πιθανόν να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό θα πρέπει να το δούμε και άρα πρέπει να ψάξουμε τα χαρτιά όλων για να δούμε αν έχουν γίνει παρατυπίες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Τίτλος
Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής ΈνταξηςΤύπος
Σχέδιο νόμουΥπουργείο
ΕσωτερικώνΕπιτροπή
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και ΔικαιοσύνηςΦάση Επεξεργασίας
ΚατατεθένταΗμερ/νια Φάσης επεξεργασίας
13/02/2014Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/νδεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούνορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις
Ημ. Κατάθεσης
13/02/2014πηγές: hellenicparliament.gr, zougla.gr
ΥΓ
Υπενθυμίζω ότι βάσει του νόμου - ελληνική ιθαγένεια (εθνικότητα και όχι υπηκοότητα ), μπορούν να πάρουν παιδιά αλλοδαπών, τα οποία γεννήθηκαν στο εξωτερικό (!),
- ελληνική ιθαγένεια (εθνικότητα και όχι υπηκοότητα ), παίρνουν αυτόματα όλα τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιόνται σε Ελληνικό έδαφος, δηλαδή και των λαθρομεταναστών και μπορούν έτσι να νομιμοποιήσουν και τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
Δείτε τις προϋποθέσεις μετανάστευσης και απόκτησης υπηκοότητας στην Γερμανία και κάντε την σύγκριση :
Migration to Germany & Naturalisation in Germany [γενικά για την υπηκοότητα German nationality law - Wikipedia, the free encyclopedia]
Δείτε και τι έχει ειπωθεί στην Δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης».
ΠΗΓΗ