«Αθηνά» με συνεχές «ράβε-ξήλωνε»
Το τελικό σχέδιο των αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγόντων της εσωτερικής τρόικας δρομολογεί τη μεγαλύτερη δυνατή συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ζητούμενο για πόσο θα ισχύσει.
Το πολιτικό αλισβερίσι εντός της τρικομματκής κυβέρνησης για την ύφανση του σχεδίου «Αθηνά» έλαβε τέλος. Οι διακομματικοί και εσωκομματικοί διαγκωνισμοί, οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» πάνω στο πατρόν της αυριανής ανώτατης εκπαίδευσης κατέληξαν στο τελικό σχέδιο που δρομολογεί τη μεγαλύτερη δυνατή συρρίκνωση, καταργώντας-συγχωνεύοντας 129 τμήματα (από 97 της τελευταίας εκδοχής) και πιστώνοντας στους εταίρους ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εναλλακτικές λύσεις, όπως τη μετατροπή των ομοσπονδιακών ΑΕΙ σε κοινοπραξίες. Κατά τα άλλα, 26 τμήματα (βλ. πίνακα) μπαίνουν σε καθεστώς μεταβατικής κατάργησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, που αυτή τη φορά έχει και σφραγίδα δεσμευτικότητας, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα με τη μορφή του μηχανογραφικού, προβλέπεται:
1. Κατάργηση–συγχώνευση 129 τμημάτων (98 ΤΕΙ και 31 πανεπιστημιακών), αρκετά περισσότερων από την τελευταία εκδοχή, και πέντε ιδρυμάτων. Από τα 534 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ διατηρούνται τα 405 (από τα 384 της τελευταίας εκδοχής): 258 στα πανεπιστήμια και 147 στα ΤΕΙ.
2. Ενταξη στη λίστα μεταβατικής κατάργησης όσων τμημάτων απορροφούνταν και απαιτούσαν μετακινήσεις εκατοντάδων φοιτητών. Δεν θα πάνε πουθενά, αλλά θα μπει λουκέτο το 2018. Η λίστα αριθμεί 26 τμήματα (από 28), ενώ οι προσθαφαιρέσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Αλλα τμήματα από το λουκέτο βρέθηκαν στο μηχανογραφικό κι άλλα από την ακαριαία εξαφάνιση στο λουκέτο με παράταση. Εντέλει, από τα 28 της προηγούμενης λίστας αφαιρέθηκαν εννέα και εντάχθηκαν επτά. Μεγάλες οι προσδοκίες του υπουργείου από αυτή την επιχείρηση. Σε άλλα έδωσε παράταση και σε άλλα το φιλί της ζωής.
3. Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αττικής με τα πέντε ιδρύματα του κέντρου (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά, Χαροκόπειο) μετατρέπεται σε κοινοπραξία που απαιτεί προαιρετική συμμετοχή και ακαδημαϊκές συμφωνίες μεταξύ τους. «Συμφωνούν και τα πέντε» επέμεναν χθες στελέχη του υπουργείου Παιδείας, τα οποία δεν σταματούσαν να επισημαίνουν ότι πρόκειται για αποδοχή πρότασης του ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογη η τελική εκδοχή για την κοινοπραξία του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Ιόνιο ΤΕΙ. Αυτή η έμπνευση αποδίδεται και στη ΔΗΜΑΡ η οποία, ωστόσο, εντάσσει στο ίδιο κάδρο και τα ερευνητικά ινστιτούτα. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια τα ιδρύματα έχουν, ήδη, διαφωνήσει. Κυρίως το πανεπιστήμιο, που θεωρεί ότι υποβαθμίζεται.
4. Υποχωρεί το υπουργείο, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, στην πρόταση συγχώνευσης των ξενόγλωσσων φιλολογιών σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο, επαναφέρει το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, μετατρέποντάς το σε αυτόνομο τμήμα, δεν καταργεί τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας, Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ίδιου Ιδρύματος κ.ά.
Τα προεδρικά διατάγματα δρομολογούνται γρήγορα προς έκδοση. Δεν υπάρχει χρόνος. «Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη που ανακοινώνουμε σήμερα» αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που, εν τέλει, επιτυγχάνει τον αρχικό φιλόδοξο στόχο τον οποίο και είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.». Αφορούσε, όπως γράφαμε, την κατάργηση-συγχώνευση περίπου 130 τμημάτων και με καθεστώς μεταβατικότητας για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, κάτι που το είχαν ζητήσει τα ίδια τα ιδρύματα. Η ομοσπονδιοποίηση (όπως επίσης είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.») των ιδρυμάτων της Αθήνας ήταν ο δεύτερος στόχος. Δεν έπεσε και πολύ μακριά το τελευταίο βόλι.
Την ίδια στιγμή, φοιτητές, καθηγητές και διοικήσεις κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Σε όλα τα ιδρύματα έχουν ληφθεί αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αύριο Πέμπτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία και κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».
20/03/2013
Της Αννας Ανδριτσάκη