ΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Από τη χαμηλή μεταβλητότητα και το κύρος μίας επένδυσης που θεωρείται μέσο “διατήρησης πλούτου” στην εκρηκτική άνοδο έως το ιστορικό υψηλό του 2011 και στην πρόσφατη απότομη καταβαράθρωση, ο χρυσός δείχνει και αυτός... τάσεις μεταμόρφωσης. “Ξεθωριάζει” η αίγλη του “ασφαλούς καταφυγίου” ή πρόκειται για μία διόρθωση και τίποτα παραπάνω;
Από τα χαμηλά του 2008, έως το απόγειο των 1.920,80 δολαρίων το Σεπτέμβριο του 2011, ο χρυσός σημείωσε ράλι με κέρδη 181%. Έναν περίπου χρόνο μετά, η τιμή υποχώρησε 20%. Στη συνέχεια το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε σταθεροποιητικά για αρκετό διάστημα, ωστόσο από τον περασμένο Νοέμβριο έχει χάσει περίπου 400 δολάρια, ή 25% της αξίας του.
Στο απόγειό του, “αναρριχήθηκε” στα 1.920 δολάρια, “εκμεταλλευόμενος” την αβεβαιότητα που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Από την αρχή του έτους ο χρυσός υποχωρεί ενώ στις αρχές της εβδομάδας η τιμή του “κατέρρευσε” για να φτάσει σήμερα στα 1.404 δολάρια ανά ουγγιά, όταν τον Ιανουάριο του 2013 βρισκόταν κοντά στο επίπεδο των 1.700 δολαρίων.
Μάλιστα, κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε διάστημα τριάντα ετών. Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1983 όταν ο χρυσός κατέγραψε παρόμοιες απώλειες, χάνοντας μέσα σε μία ημέρα 9,6%. Επίσης, στις 17 Μαρτίου του 1980 το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 11%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αίγλη του χρυσού ενισχύεται όσον αφορά το πολύτιμο μέταλλο σε φυσική μορφή και “ξεθωριάζει” στα χρηματιστηριακά του προϊόντα. Έτσι δείχνει να σχηματίζεται μία τάση, η οποία ξεκινάει από χώρες της Ασίας και ειδικότερα την Ινδία, που μαζί με την Κίνα, είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι, μάλιστα, “βλέπουν” να διαμορφώνεται μία τάση “μετατόπισης” των ιδιωτικών αποθεμάτων χρυσού από τη Δύση προς την Ανατολή.
Με τους “ειδικούς” της αγοράς να υποστηρίζουν, ορισμένοι χαιρέκακα, ότι ο χρυσός έχει “χάσει το κύρος του ασφαλούς καταφυγίου” στον απόηχο της πρόσφατης ιστορικής διόρθωσης, πολλοί πίστευαν ότι η μεγάλη πτώση θα έκανε τον κόσμο να αποφεύγει το πολύτιμο μέταλλο. Για όσους, όμως, βλέπουν τον χρυσό ως μέσο αποθήκευσης αξίας, η πρόσφατη κατρακύλα είναι... θείο δώρο. Ή αλλιώς, μία ευκαιρία αγοράς πλούτου με λιγότερα χρήματα.
“Χρυσή” ευκαιρία για τους Ινδούς
Η πτώση ενδέχεται να καταστήσει τον χρυσό πολύ πιο προσιτό για τους Ινδούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεγαλύτερων εμπόρων πολύτιμων μετάλλων στη χώρα. Έτσι και αλλιώς, οι Ινδοί αγοράζουν χρυσό όποια και αν είναι η τιμή, γιατί αποτελεί μία μακραίωνη παράδοση. Πρόκειται για ένα αναπόφευκτο έξοδο κατά την περίοδο εορταστικών περιόδων και γαμήλιων τελετών.
Η πτώση της τιμής αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον στη λιανική αγορά. Οι κοσμηματοπώλες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού η πτώση των τιμών αναμένεται να ανεβάσει τη ζήτηση και τον όγκο των πωλήσεων. Έτσι, οι Ινδοί αντί να πανικοβάλλονται για τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους, αγοράζουν ακόμη περισσότερο εκμεταλλευόμενοι την πτώση των τιμών, καθώς ποντάρουν στη διαχρονική αξία του πολύτιμου μετάλλου. Είναι γνωστή η συσχέτιση της αγοράς χρυσού με τα έθιμα και τις συνήθειες των Ινδών!
Στην Αυστραλία, το νομισματοκοπείο του Περθ ανακοίνωσε ότι οι πελάτες λιανικής αυξάνουν τις αγορές σε επίπεδο-ρεκόρ. Την ώρα δηλαδή που πολλοί προέβλεπαν τον “θάνατο” του χρυσού, το νομισματοκοπείο του Περθ ανακοίνωνε την πιο έντονη δραστηριότητα του έτους. Είναι ενδεικτικό, ότι η ζήτηση για χρυσά νομίσματα “εκτοξεύτηκε” κατά 48% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Στο μεταξύ, σε Κίνα και Ταϋλάνδη, αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την αγορά χρυσού σε φυσική μορφή, καθώς οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για αύξηση των πωλήσεων και ελλείψεις σε αποθέματα. Όλα αυτά, δείχνουν ότι η ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα σε φυσική μορφή αυξάνεται. Μην ξεχνάμε ότι τα διαμάντια, τα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή αποτελούν από τα καλύτερα μέσα διατήρησης πλούτου σε περιόδους κρίσης. Μήπως τελικά, οι... ράβδοι είναι πιο ελκυστικές από τα άυλα ETF;
Η σημασία των απότομων μεταβολών στην τιμή του χρυσού φαίνεται και από τις ζημιές που υπέστησαν οι κεντρικές τράπεζες από την πρόσφατη ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες έχασαν περί τα 560 δισ. δολάρια σε αξία αποθεμάτων χρυσού που διαθέτουν. Τα ETF του χρυσού μειώθηκαν κατά 37,2 δισ. δολ. το 2013 καθώς το πολύτιμο μέταλλο διολίσθησε σε χαμηλά δύο ετών.
Τα funds χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές εκροές 11,2 δισ. δολ. από την αρχή του έτους και μέχρι τις 10 Απριλίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος από το 2011. Στον αντίποδα, τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών είχαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global. Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους χρυσού ή το 19% του παγκόσμιου χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Με τη “ματιά” της Bank of America
Η Bank of America, από την πλευρά της υπολογίζει ότι η αποσύνδεση μεταξύ του sell-off στα... χαρτιά και της φρενίτιδας αγορών χρυσού σε φυσική μορφή μπορεί να κρατήσει τόσο, όσο θα κάνει ο χρυσός θα εκτιναχθεί και πάλι προς τα 2.000 δολάρια, καθώς η αύξηση των αγορών αντισταθμίζει τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Ο οίκος “βλέπει” ενίσχυση της ζήτησης για κοσμήματα μεσοπρόθεσμα και “βάσανα” για τις μεταλλευτικές αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα 1.200 δολάρια. Γι΄ αυτό το λόγο, η BofA εκτιμά ότι η πτώση ενδέχεται να περιοριστεί σε ακόμη 150 δολάρια η ουγγιά. Επίσης, προβλέπει ότι η ζήτηση για κοσμήματα ίσως γίνει τόσο “σοβαρή” έως το 2016, που οι τιμές ίσως διαπραγματεύονται πάνω από τα 1.500 δολάρια ακόμη και αν στα χρηματιστηριακά ταμπλό συνεχίσουν να υπερισχύουν οι πωλητές.
Με άλλα λόγια, οι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν περίπου 600 τόνους χρυσού αν θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές στο επίπεδο των 2.000 ουγγιών το 2016, έναντι αγορών χρυσού σε φυσική μορφή της τάξης των 1.798 τόνων το 2012.
Εξάλλου, η BofA θεωρεί ότι η ανακοίνωση της Κύπρου να πουλήσει σχεδόν 14 τόνους αποθεμάτων χρυσού έπαιξε ρόλο στη μεγάλη πτώση του πολύτιμου μετάλλου, γιατί ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι και άλλα κράτη της περιφέρειας θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Η αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει μελλοντικές πωλήσεις χρυσού από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες…
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
ΠΗΓΗ