Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανεξέλεγκτες κλινικές δοκιμές
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» με τίτλο «Γκρίζα πειράματα σε ασθενείς» που αναδείκνυε το τουλάχιστον σαθρό τοπίο υπό το οποίο εκτελούνται κλινικές δοκιμές στη χώρα μας.
Κι ενώ νέα φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές δοκιμάζονται σε ανθρώπους υπό την επίβλεψη ενός μηχανισμού στον οποίον συχνά εντοπίζονται «μαύρες τρύπες», τώρα αποκαλύπτεται πως και στο ελεγκτικό κομμάτι του υπουργείου Υγείας οι «τρύπες» είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο σκοτεινές!
Την περίοδο που ο εισαγγελέας ζητούσε να ξεκινήσει η έρευνα για τα «γκρίζα πειράματα», οι άνθρωποι του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με λιγοστό προσωπικό και έλλειψη τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την «ομερτά» που δυστυχώς επικρατεί σε ορισμένους χώρους όπου διεξάγονται κλινικές δοκιμές, πάσχιζαν να βγάλουν άκρη και με τέσσερις ακόμη ύποπτες υποθέσεις «πειραμάτων» σε ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σε ένα «ξεχαρβαλωμένο» σύστημα υγείας, όπως το περιγράφουν πολλοί επαγγελματίες υγείας, οι αλήθειες λέγονται με το «σταγονόμετρο». Οι άνθρωποι του ΣΕΥΥΠ προσπαθούν να ακολουθήσουν και την «πορεία του χρήματος» ώστε να καταλήξουν με αποδείξεις πλέον σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι ενέχονται στις υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Από την άλλη, η διυπουργική συνεννόηση δεν είναι και η καλύτερη. Ενώ το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία συμμαζέματος, σκληρών αποφάσεων και περιορισμών, σε ορισμένους τομείς επιμένει να κρατά τα μάτια κλειστά και να μη θέλει επ' ουδενί να τα βάλει με ορισμένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, που κυριολεκτικά κάνουν ό,τι θέλουν στον τομέα προώθησης προϊόντων τους μέσω των λεγόμενων κλινικών δοκιμών.
Η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να τα βάλει με το οργανωμένο κύκλωμα των φαρμάκων φαίνεται ακόμη και στην άτονη «εποπτεία» των ιατρικών επισκεπτών. Παρά τα ωράρια επισκέψεων και τις ανακοινώσεις, το επισκεπτήριο εταιρειών στα νοσοκομεία καθημερινά σχεδόν συναγωνίζεται τους επισκέπτες-συγγενείς των ασθενών. «Οι κακές γλώσσες λένε πως ο διοικητής νοσοκομείου που θα αποφασίσει να διώξει ιατρικούς επισκέπτες είναι σαν να έχει παραιτηθεί ήδη...», επισημαίνουν πηγές.
Οι εταιρείες-χορηγοί στις επίσημες αιτήσεις τους για κλινικές δοκιμές αναφέρουν ότι το κόστος φαρμάκων και νοσηλίων των ασθενών δεν θα επιβαρύνει το νοσοκομείο -επομένως ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία- όμως στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά...
Το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» στις 21 Μαρτίου 2010 που αποκαλύπτει ότι γίνονται κλινικές δοκιμές σε νοσοκομεία χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις του νόμου.Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από μία ακόμη επίσημη αλληλογραφία που έχουμε στην κατοχή μας και αφορά διενέργεια κλινικής δοκιμής σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Η εταιρεία αναφέρει γραπτώς πως δεν θα επιβαρύνει το νοσοκομείο. Ομως, ο προϋπολογισμός που έχει συντάξει δεν προβλέπει δαπάνη ούτε για τον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο ούτε και για τα νοσήλια των ασθενών της δοκιμής. Το 90% του προϋπολογισμού προορίζεται για το επιστημονικό προσωπικό και μόλις ένα 10% στον ειδικό λογαριασμό (ΕΛΚΕ), χρήματα που κατατίθενται στο πανεπιστήμιο. Επίσης, στη σχετική πρόταση δεν αναφέρεται η διαδικασία με την οποία το νοσοκομείο (και, σε περίπτωση νοσηλείας αλλού, τα άλλα νοσοκομεία) και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώνονται ότι οι ασθενείς είναι ενταγμένοι σε κλινικές δοκιμές. Είναι οι λεγόμενες «μαύρες τρύπες»...
Παρ' όλα αυτά, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ήσυχοι πως τα ταμεία δεν χρεώνονται φάρμακα που βρίσκονται ακόμη υπό καθεστώς ελέγχου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη τον περασμένο Απρίλιο σε ερώτηση του βουλευτή και τέως υφυπουργού Υγείας Αθ. Γιαννόπουλου.
Ο Γ. Κουτρουμάνης, μεταξύ άλλων, απάντησε πως: «Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποδίδουν στα νοσοκομεία και στα θεραπευτήρια τη δαπάνη για τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στους ασφαλισμένους τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, σύμφωνα με την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία, για φάρμακα που νόμιμα κυκλοφορούν στη χώρα μας και μόνον για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, όπως αυτές περιγράφονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος. Δαπάνες για κλινικές μελέτες δεν αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις, ούτε από την ισχύουσα νομοθεσία».
Αυτό συμβαίνει διότι ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε τα λογιστήρια των νοσοκομείων μαθαίνουν ποτέ ότι ο Α ή ο Β νοσηλευόμενος ασφαλισμένος ήταν ενταγμένος σε κλινική δοκιμή. Αυτό, όπως μας πληροφορούν, συμβαίνει διότι οι επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων που υποχρεωτικά πρέπει να τηρούν όλα τα στοιχεία μιας κλινικής δοκιμής, ουδέποτε ενημερώνουν τα λογιστήρια που αγνοούν τα πάντα και επιβαρύνουν με τα νοσήλια τα ταμεία!
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αξιολόγησης ερευνητικής ηθικής της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας ξεκινούν νέα έρευνα για τη χώρα μας, την οποία απ' ό,τι φαίνεται κατατάσσουν στη «μαύρη λίστα» των χωρών που παίζουν σε βάρος ασθενών αλλά και ασφαλιστικών ταμείων.ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
ΠΗΓΗ