Ποιοι κατέχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα
Άρθρο,Φλεβάρης του 2012
Σύμφωνα με γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΡ που παρουσιάστηκε από το πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λαμπρίδη το Νοέμβριο 2000, τα ακριβή στοιχεία της μετοχικής σύνθεσης των MME αποτελούν εμπιστευτικό στοιχείο που δεν δικαιούνται να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν έννομο συμφέρον.
Παρόλα αυτά, αν και χωρίς λεπτομέρειες, είναι γνωστό ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα. Τουλάχιστον είναι γνωστοί εκείνοι για τους οποίους... υπάρχουν αναφορές του ίδιου του ΕΣΡ, αλλά κι εκείνοι που δηλώνουν δημόσια τη κατοχή μεριδίων.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο τηλεοπτικό τοπίο. Ότι ακριβώς συμβαίνει στο διεθνές σκηνικό, συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ ανήκουν στους «ισχυρούς». Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι περισσότεροι των οποίων είναι παράλληλα ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων, δεν είναι «άγνωστα» πρόσωπα. Οι μεγάλοι σταθμοί είναι αποκλειστική υπόθεση των μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων.
Οι σταθμοί Πανελλήνιας εμβέλειας κι υψηλής τηλεθέασης είναι, μέχρι σήμερα, τέσσερις. Το MEGA, ο ANTENA, το STAR, και ο ALPHA. Ακολουθούν με σχετική εμβέλεια σε αρκετές περιοχές αλλά με σημαντική διαφορά τηλεθέασης το SEVEN, το ALTER, το ΤΕΜΡΟ και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αν και οι εταιρείες-ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών είναι θεωρητικά πολυμετοχικές και κάποιες από αυτές έχουν τις μετοχές τους στα διάφορα Χρηματιστήρια, ουσιαστικά ελέγχονται και ανήκουν σε λίγα πρόσωπα τα οποία κατέχουν τα πλειοψηφικά μερίδια.
Η διευκρίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μη παρερμηνευθεί ο όρος «ανήκουν» που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια. Με κάθε επιφύλαξη, λοιπόν, καθώς είναι δυνατόν να προκύψουν αλλαγές κάθε στιγμή, καταγράφονται τα παρακάτω.
Το MEGA ιδρύθηκε και ανήκει σε ομάδα ομίλων μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι όμιλοι Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου. Σήμερα είναι πολυμετοχικό και όπως λέγεται μερίδια κατέχουν οι όμιλοι Κόκκαλη και Κοντομηνά.
Ο ΑΝΤΕΝΑ ιδρύθηκε και ανήκει από τον όμιλο Κυριακού.
Το STAR ιδρύθηκε από τον Γ. Κουρή ως Κανάλι 29 και σήμερα ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Ο ALPHA ιδρύθηκε και ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου ενώ σήμερα σημαντικό μερίδιο κατέχει ο όμιλος Κοντομηνά.
Ο ALTER ιδρύθηκε από τον Γ. Κουρή ως Κανάλι
Ενώ το TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανήκει, πιθανότατα, στον όμιλο Κυριακού.
Θα διαπιστώσουμε ότι οι ίδιοι αυτοί όμιλοι δραστηριοποιούνται, σχεδόν όλοι, σε τομείς που σχετίζονται με τα θεάματα, δηλαδή με τον αθλητισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα. Αν και εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται πως αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αλληλοϋποστηρίζονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής, είναι δυνατόν με μια προσεκτικότερη παρατήρηση να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συνέργια και πολλαπλά οφέλη για τους ομίλους από αυτές τις δραστηριότητες.
Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για τις δραστηριότητες και τα μεγέθη των παραπάνω ομίλων αφού σημειώσουμε ότι οι αγοραπωλησίες και η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα ΜΜΕ είναι σύνηθες φαινόμενο και ενδεχόμενα τα όσα ακολουθούν μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Ο όμιλος Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.) Ελέγχει εφημερίδες (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, Athens News, Σούπερ Αγγελίες κ. α.), περιοδικά (ΟΜΑΔΑ,Vita, National Geographic, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, RAM, Rom, Hitech, National Geographic, Γαιόραμα, Marie Claire, Το παιδί μου κι εγώ, Γάμος, Ζάπινγκ, Κοσμοπόλιταν, Κλικ, Men, κ.α.), εκδοτικούς οίκους και μερίδιο τηλεοπτικού σταθμού.
Ο εκδοτικός κλάδος υποστηρίζεται από τις βιομηχανικές εταιρείες Multimedia Α.Ε., Αγγελίδης-Γεωργακόπουλος Α.Ε.Β.Ε., Paper Pack και Τσουκαρίδης Α.Ε. Ακόμη ελέγχει τις εκδοτικές εταιρείες Μ. Λέβης Α.Ε., Παπασωτηρίου Α.Ε. και Ελληνικά Γράμματα Α.Ε. Επίσης κατέχει μερίδια των τηλεοπτικών επιχειρήσεων Studio ATA AE, Τηλέτυπος ΑΕ και Odeon AE. Καθώς και διαφόρων άλλων εταιρειών όπως Αργος ΑΕ, Φτερωτός Ερμής ΑΕ, Action Plan ΑΕ, Microland AEBΕ.
Οι δραστηριότητές του ομίλου επεκτείνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις (Travel Plan, Free Gate Tourism Α.Ε., Expo Plan Α.Ε.) ενώ πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της νέας τεχνολογίας και του Internet δημιουργώντας μεγάλο portal το in.gr, καθώς και τις εταιρείες ΔΟΛ Digital Α.Ε., Eurostar A.E., Ramnet A.E.,Ramnet Shop A.E., Phaistos Networks A.E., In Travel A.E., Telesis Direct Α.Ε.Λ.Δ.Ε., In Books A.E., Ramnet Design A.E., Sigma On Line Α.Ε.Λ.Δ.Ε., ACN A.E.,E-Ventures A.E., E-Microland A.E., Digital Retail Sales A.E., E-Commerce A.E., E-Unifon A.E., Action Plan S.A., Winged Hermes S.A. Tο κοινωνικό προφίλ του συγκροτήματος συμπληρώνεται με δραστηριότητές στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού. Κυρίαρχο σημείο αναφοράς αυτών των δραστηριοτήτων είναι ο «Σύλλογος Φίλων της Μουσικής», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το «Μορφωτικό Ίδρυμα Λαμπράκη».
Το συγκρότημα το τελευταίο καιρό έχει εξαγοράσει αρκετούς γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Προφανής στόχος του είναι να ελέγξει εκτός από τον ημερήσιο και το περιοδικό τύπο και μεγάλο μέρος των εκδόσεων στο χώρο του βιβλίου. Λέγεται πως διαθέτει ήδη πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μεγάλους και καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους όπως είναι οι ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, και άλλοι.
Τον Οκτώβριο 2000 το ΕΡΣ ξεκίνησε έρευνα για τις δραστηριότητες του ομίλου προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει παραβίαση του νόμου που προβλέπει το ασυμβίβαστο της ιδιοκτησίας ραδιοτηλεοπτικού μέσο και της σύναψης συμβάσεων από τον ιδιοκτήτη για την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο. Η έρευνα αφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας του ομίλου Travel Plan, η οποία είχε αναλάβει την έκδοση εισιτηρίων και τις κρατήσεις ξενοδοχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις αποστολές του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΟΤΕ. Εκτυπώσεις IRIS Α.Ε.Β.Ε., Εκδοτική Β. Ελλάδος Α.Ε, Φοίνιξ Α.Ε.
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη
Η πρώτη επιχείρηση του ομίλου ήταν η ΣΕΚΑ, μια επιχείρηση ανεφοδιασμού πλοίων που ιδρύθηκε το 1963 στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης. Ακολούθησε η ίδρυση μονάδας παραγωγής λιπαντικών που εξελίχθηκε στο σημερινό διυλιστήριο (Motor Oil) στον Ασπρόπυργο το 1968. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη περιλαμβάνει σήμερα 98 εταιρείες εκ των οποίων οι 71 βρίσκονται στην Ελλάδα και οι 27 στο εξωτερικό. Οι εταιρείες αυτές εκτός από τη ναυτιλία δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: Διυλιστήρια πετρελαίου (Motor Oil), Διανομή πετρελαιοειδών (AVIN), Ανεφοδιασμό πλοίων (ΣΕΚΑ), Ξενοδοχεία (MERIDIEN, VARNIMA), Χρηματοπιστωτικά (XIOSBANK, XIOSMETRO, INERACT, XIOSINVEST,CRETE INSURANCES), Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Audio Visual, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, STAR TV, MEGA TV), Αθλητισμός (ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΕ ΟΦΗ, ΠΑΕ Κόρινθος), Υφαντουργία (ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ), Αντιπροσωπίες (FERRARI αυτοκίνητα), Ψυχαγωγία (Village Center Κινηματογραφικές επιχειρήσεις), Ναυπηγεία, Τηλεπικοινωνίες και Εμπορικά Κέντρα
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και αλλού. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες του ομίλου πραγματοποιούνται μέσα από μια σειρά εταιρειών που κατέχουν και διαχειρίζονται 48 πλοία διαφόρων τύπων συνολικού τονάζ 1.450.000 κόρων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πλοίων είναι δεξαμενόπλοια μεταξύ αυτών δε είναι και τα τελευταίου τύπου, με διπλό πυθμένα, πλοία που ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία της Ουκρανίας που ελέγχει ο όμιλος. Ο όμιλος βρίσκεται μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων. Από τα πλοία αυτά τα 36 είναι υπό Ελληνική σημαία και τα υπόλοιπα 12 με ξένες σημαίες.
Ο όμιλος Κόκκαλη
Ο Σωκράτης Κόκκαλης εμφανίστηκε επιχειρηματικά στην Ελλάδα το 1974 με μια εταιρεία εισαγωγών ηλεκτρικών συσκευών από την Ανατολική Γερμανία. Το 1977 ίδρυσε την INTRACOM εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιών. Σήμερα η ΙNTRACOM, ειναι η ναυαρχίδα του ομίλου Κόκκαλη κι ο όμιλος περιλαμβάνει δεκάδες θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι INTRALOT, INTRASOFT, INTRARON, INTRAMET, INTRACOM CONSTRACTION, NAMAKO, AMYNA, EUROCOM, BULFON και άλλες.
Ο όμιλος διαθέτει επιχειρήσεις ή συμμετέχει στα κεφάλαια επιχειρήσεων στη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στο Καζακστάν, στη Μολδαβία, στην Ουκρανία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κολομβία και στη Γαλλία. Ο όμιλος ξεπέρασε τα όρια του κλάδου της τεχνολογίας κι επεκτάθηκε σε άλλους τομείς. Μέσα μαζικής επικοινωνίας, τρόφιμα, εμπόριο, ασφάλειες, τηλεπικοινωνίες, αμυντική βιομηχανία, δορυφορικά συστήματα, ενέργεια, πληροφορική, τυχερά παιχνίδια και επαγγελματικός αθλητισμός είναι μερικοί από τους τομείς αυτούς.
Ο όμιλος Κόκκαλη είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με κυριότερους πελάτες τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Ακόμη διαχειρίζεται με συμβάσεις τα τυχερά παιχνίδια ΞΥΣΤΟ και ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Μολις χθες πηρε αλλη μια μεγαλη εργολαβια απο τον Παμπουκη. Απέκτησε το TV Magic Πειραιά, το ραδιοφωνικό σταθμό Φλας και λέγεται ότι διαθέτει επίσης μερίδια σε εφημερίδες, περιοδικά και στο MEGA TV. Τέλος είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
Ο όμιλος Τεγόπουλου
Εκδίδει τις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και περιοδικά όπως το MIRROR και το N.P.Q. Ο όμιλος κατέχει μερίδιο του MEGA TV και γενικότερα περιορίζεται στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς να υπάρχουν αναφορές για συμμετοχές του σε άλλους τομείς. Η δύναμη του ομίλου, που είναι σημαντική, οφείλεται στη μεγάλη κυκλοφορία των εφημερίδων του και στο περιθώριο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που αυτή η κυκλοφορία συνεπάγεται. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή της στην παρουσίαση του σκανδάλου Κοσκωτά που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου το 1989.
Ο όμιλος Μπόμπολα
Ο όμιλος Μπόμπολα κατέχει ποσοστό άνω του 10% του MEGA TV και τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ, επίσης εκδίδει το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ. Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ κυκλοφόρησε, ύστερα από πολλά χρόνια διακοπής της έκδοσης, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ήταν σταθερά «τοποθετημένη» υπέρ του. Αυτό δεν την εμπόδισε να πρωτοστατήσει, μαζί με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στην αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά που στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ την εκλογική ήττα του 1989 και τις περιπέτειες με το Ειδικό Δικαστήριο. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους όπως είναι οι εκδόσεις, η διαφήμιση, τα ναυτιλιακά και τα τεχνικά έργα, με ένδεκα συνολικά εταιρείες.
Ανάμεσα σ΄ αυτές περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τεχνικές εταιρείες «ΑΚΤΩΡ» και «ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ» που ασχολούνται εκτός των άλλων και με εργολαβίες δημοσίων έργων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την εταιρεία «ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ», την ίδρυσε το 1968 με τον κ. Κουλουμπή, μετέπειτα Υπουργό Δημοσίων Έργων και Υπερνομάρχη Αττικής.
Ο όμιλος Αλαφούζου
Ο όμιλος Αλαφούζου είναι κατ΄ εξοχή ναυτιλιακός όμιλος που ασχολείται παράλληλα με τα ΜΜΕ και με τις κατασκευές. Έχει στην ιδιοκτησία του την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ραδιοφωνικό σταθμό Sky, τον ΑΛΦΑ TV, τα οποία είχε αγοράσει από τον Γ. Κοσκωτά και σοβαρό ποσοστό του MEGA TV. Ακόμη κατέχει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΠΟΛΙΣ FM, ALPHA FM και ΜΕΛΩΔΙΑ FM. Ο όμιλος έχει εμπλακεί σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και έχει κατηγορηθεί ότι διέθεσε ένα δισεκατομμύριο για να ανατρέψει τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1989.
Ο όμιλος Κοντομηνά
Σήμερα περιλαμβάνει 37 επιχειρήσεις που κατέχουν κορυφαία θέση στους τομείς των ασφαλειών, της υγείας, της αγοράς χρήματος, του Real Estate, των αερομεταφορών, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της κινητής τηλεφωνίας, της υπαίθριας διαφήμισης ενώ συγχρόνως αναπτύσσει πρωτοβουλίες στον τραπεζικό χώρο, και στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι δραστηριότητες επεκτείνονται εκτός Ελλάδος, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Οι κυριότερες εταιρείες του ομίλου είναι οι INTERAMERICAN, NOVABANK, INTERTRUST, INTERTECH, INTERDATA, MOBITEL, COSMOLINE, INTERJET, INTERVISTA, REALTY, ΜΕΝΤΩΡ και ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Αθηνών.
Ο όμιλος Κυριακού
Ο όμιλος Κυριακού ελέγχει τον ΑΝΤΕΝΑ και το TV Μακεδονία.
Πρόκειται για εφοπλιστικό όμιλο με τεράστια οικονομική επιφάνεια. Ο όμιλος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό μέσω του Πανελληνίου Γ.Σ. Σε αντίθεση με τους ομίλους Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη που ανέλαβαν το λαϊκό ποδόσφαιρο, ο όμιλος Κυριακού ανέλαβε εργολαβικά τον κλασσικό αθλητισμό και τα πιο «σικάτα» σπορ ενώ παράλληλα ενέταξε στο δυναμικό του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ τους περισσότερους Έλληνες Ολυμπιονίκες.
Δεν διαθέτει εφημερίδες και περιοδικά ούτε υπάρχουν στοιχεία για σχέσεις με εταιρείες άλλων κλάδων εκτός από τη συμμετοχή του στην εισηγμένη ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ η οποία έχει σχέσεις με την εταιρεία «Μοσχολιός». Είναι ιδρυτής του «Ιδρύματος Αιγαίου» που στοχεύει στη προβολή του πελάγους και της ναυτιλίας.
Είναι γνωστό ότι, ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε περισσότερες από δυο εταιρείες, όπως επίσης θεωρεί ασυμβίβαστη την ιδιοκτησία σε πρόσωπα που παράλληλα είναι προμηθευτές ή εργολάβοι του δημοσίου. Ομως ο νόμος αυτός δεν μπορεί να ελέγξει ουσιαστικά την κατάσταση καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εισηγμένων στα Χρηματιστήρια εταιρειών δεν ελέγχεται. Για του λογου το αληθες....
Για την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ- MEGA TV τους μετόχους.
1.Alpha Τράπεζα Πίστεως: συνεχείς υπηρεσίες προς το Δημόσιο.
2.Βαρδινογιάννης Δημοσθένης: συμμετέχει και στο ΔOΛ.
3. Γαλανάκη Μαρία: διευθυντικό στέλεχος και στον Αντέννα, εξ αυτών που ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σε δύο εταιρείες.
4. ΔOΛ: συμβάσεις μέσω του Travel Plan με το Δημόσιο, μέτοχος ο B. Θεοχαράκης, πρόεδρος της τράπεζας Εγνατία, που προσφέρει υπηρεσίες σε Δημόσιο και ΔEKO, μέτοχος ο Σπ. Κούτλας, μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας «Προοδευτική» που αναλαμβάνει δημόσια έργα.
5.ΔOΛ Επικοινωνίες: ως θυγατρική του ΔOΛ ισχύουν τα ίδια με παραπάνω.
6.Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: υπηρεσίες προς το Δημόσιο.
7.Εξέλιξη AEEΧ: συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του ALTER.
8.Επενδύσεις Εργασίας: συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του ALTER.
9.ETBA : υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.
10.ETEBA: υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.
11.EFG EUROBANK - ERGASIAS: υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.
12.Θεμελιοδομή: εισηγμένη που αναλαμβάνει δημόσια έργα.
13.Interamerican Ασφαλιστική: μέτοχος στην ALPHA Δορυφορική και στον ALTER.
14.Intracom : προμηθεύτρια του OTE.
15.Καθημερινή: ο μέτοχός της, Σπ. Mπέλος, είναι και μέτοχος του ALTER.
16.Manoticks Holding Ltd: το μέλος του δ.σ. της, κ. Μωυσής Μωυσέως, είναι ο τρίτος σημαντικότερος μέτοχος της Τηλέτυπος, μοναδικός μέτοχος της Fairgreen Holdings, η οποία κατέχει το 19,75% του Star Channel.
17.Μεσοχωρίτης Oρέστης: μέτοχος της ομώνυμης εισηγμένης τεχνικής εταιρείας που αναλαμβάνει δημόσια έργα.
18.Morgan Stanley Co: χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.
19.Πήγασος Εκδοτική: μέτοχός της η «Εκδόσεις Λυμπέρη», η οποία μετέχει και στην «Τηλέτυπος» και έχει και ραδιοφωνικό σταθμό.
20.Προμηθέας Gaz: έλαβε άδεια ασύρματης τηλεφωνίας στον τελευταίο διαγωνισμό.
21.Σφακιανάκης AEBE: λεωφορεία Αθήνας.
Χ.K. Tεγόπουλος: Μετέχει ο Σπ. Κούτλας, μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής «Προοδευτική», που αναλαμβάνει δημόσια έργα, μέτοχος της ο B. Θεοχαράκης, πρόεδρος της Εγνατίας τράπεζας που προσφέρει υπηρεσίες στο Δημόσιο, μέτοχός της ο κ. Χρήστος Λαμπράκης κύριος μέτοχος του ΔOΛ, ο οποίος μετέχει απευθείας στην «Τηλέτυπος» και ελέγχει το Travel Plan, το οποίο υπέγραψε συμβάσεις με τον OTE και το YΠEΞ.
Για την ΑΝΤΕΝΝΑ TV
1.Ο κ. Μ. Κυριακού είναι πρόεδρος και μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας Aθηναϊκές Συμμετοχές Kεφαλαίου της οποίας βασικός μέτοχος είναι η εταιρεία Mοσχολιός. H Mοσχολιός είναι προμηθευτής των δημόσιων επιχειρήσεων Πυρκάλ και EBO.
2.Για την ΑΛΦΑ TV,
1.Η Interamerican Ασφαλιστική μετέχει στην Τηλέτυπος και στο ALTER, ενώ είναι επίσης μέτοχος των εισηγμένων ΓEK (κατασκευαστική) και Ελληνικά Καλώδια, Ρόκκας (βιομηχανίες) που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του Δημοσίου.
2. Μέτοχοι του ALPHA κατέχουν μετοχές της εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών ταινιών Protasis.
Για την STAR TV
Ως μέτοχοι εμφανίζονται 5 εταιρείες holding, διάβαζε αγνώστων συμφερόντων, και το «Ίδρυμα Τύπου Α.Ε.» το οποίο εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μέτοχος στο «Ίδρυμα Τύπου» είναι η «Κέρδος Εκδοτική».
1.ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος, βασικός προμηθευτής του Yπ. Eθ. Aμυνας είναι βασικός μέτοχος της «Κέρδος Εκδοτική».
2.Fairgreen Holding Ltd, που μετέχει στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
Για την ΑΛΤΕΡ TV
1.Κουρής Ανδρέας: που μετέχει σε σταθμό τοπικής εμβέλειας (Mad TV).
2.Interamerican που μετέχει στη ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
3.Μπελος Σπ.: που μετέχει στη «Καθημερινή» και στη ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
4.Επενδύσεις Εργασίας A.E.: που μετέχει και στη ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
5.Εξέλιξη AEEΧ: που μετέχει και στη ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
Για την TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
1.Γ. Αποστολόπουλος, βασικός μέτοχος των εισηγμένων εταιρειών Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
ΠΗΓΗ