Μητσοτάκης και Χατζηδάκης δημιουργούν… ιδανικές συνθήκες για καινούργια μαζική έξοδο νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Το εργασιακό έκτρωμα που οσονούπω θα αποτελεί νόμο του κράτους φέρνει άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη (πέραν της μείωσης των θέσεων απασχόλησης και της κατακρήμνισης της αγοραστικής δύναμης), αν σε αυτό προστεθούν οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια αλλά και η παγκόσμια αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Αναφερόμαστε στη μαζική φυγή των εργαζομένων στο εξωτερικό, φαινόμενο που φέρει τη διεθνή ονομασία brain drain. Μπορεί οι κυβερνήσεις τύπου Σαμαρά – Βενιζέλου και Μητσοτάκη να βλέπουν ως διέξοδο τη φυγή ανθρώπων με υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά προσόντα στο εξωτερικό, αφού έτσι μειώνεται η ανεργία, ωστόσο μια τέτοια εκδοχή φαντάζει εφιαλτική.
Φεύγουν οι πτυχιούχοι
Ήδη οι μνημονιακές πολιτικές έχουν προκαλέσει τη φυγή περίπου 500.000 Ελλήνων. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε με την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια και ανακόπηκε το 2017. Μέχρι τότε είχε φύγει στο εξωτερικό το 4,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για κομμάτι του παραγωγικού πληθυσμού που σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες προέρχεται από την ανώτατη εκπαίδευση και από την καλύτερη παραγωγική ηλικία. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Το 51,4% αυτών που έφυγαν ήταν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44 ετών ενώ το 70% αυτών ήταν απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.
Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική πολιτεία εκπαίδευσε αυτούς τους ανθρώπους και εκείνοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα κράτη, διωγμένοι από τις πολιτικές των Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά.
Γόνιμες συνθήκες
Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ανεπάγγελτος σούπερμαν της καταστροφής Κωστής Χατζηδάκης καλλιεργούν τις συνθήκες ώστε να ανοίξουν οι πύλες για ένα νέο brain drain:
-Μείωση αγοραστικής δύναμης. Η κατάργηση του οκτάωρου μέσω του ελαστικού δεκάωρου φέρνει μείωση στις αποδοχές των μισθωτών της χώρας. Όπως έχει αναλύσει το Documento, μόνο στη βιομηχανία υπολογίζεται ότι χάνεται ετήσιο εισόδημα 20%, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους λοιπούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
-Η ευκολότερη απόλυση (ειδικά στο θέμα της καταχρηστικής απόλυσης) γεννά συνθήκες για περαιτέρω επιβάρυνση της σχέσης εργοδότη – εργαζόμενου.
-Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε μεσοαστικές και μικροαστικές περιοχές που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να αποφορτίσει τις τιμές (και άρα τη φορολόγηση) των μεγαλοαστικών περιοχών (Εκάλη, Κηφισιά κ.λπ.) φέρνει επιβαρύνσεις (ενοικιαστές, ιδιοκτήτες).
Σκοτώνουν την κοινωνία
Όλα αυτά δημιουργούν έναν ασφυκτικό βρόχο. Έναν βρόχο τον οποίο δεν μπορούν να αντέξουν οι μισθωτοί. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας των 2544 ετών τότε φτιάχνουν τη ζωή τους και αυτοί πρέπει να έχουν χρήματα για να δημιουργήσουν οικογένειες.
Άρα με μικρότερο μισθό, τεράστια επιβάρυνση στα ενοίκια των σπιτιών και βέβαια στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα κ.λπ.) πώς μπορεί κάποιος να μείνει στο δυστοπικό περιβάλλον που έφτιαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης;
Αυτό λοιπόν που θα συμβεί είναι άλλο ένα μαζικό brain drain (ίσως και μεγαλύτερο από το 2010-17). Με δεδομένο όμως ότι, όπως δείχνουν οι έρευνες, οι περίπου 500.000 που έφυγαν δεν σκέφτονται τον επαναπατρισμό, αν σ’ αυτούς προσθέσουμε αυτούς που θα φύγουν ελέω Μητσοτάκη, τότε φαλκιδεύεται η λειτουργία της οικονομίας. [π]