Τις τελευταίες πέντε ημέρες ξέσπασαν πανεθνικές ταραχές σε όλη τη Γαλλία.
Τα γεγονότα αυτά υποτίθεται ότι πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Nahel Merzouk, ενός Αλγερο-Γάλλου εφήβου που πυροβολήθηκε από την αστυνομία μετά από καταδίωξη με αυτοκίνητο στο παρισινό προάστιο Nanterre.
Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα βίντεο που "διέρρευσε" και το οποίο διέψευδε ελαφρώς την εκδοχή της αστυνομίας για τα γεγονότα έγινε "viral", ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος για την εκλαμβανόμενη ως βία και διαφθορά της αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια των ημερών οι διαμαρτυρίες αυτές εξαπλώθηκαν από πόλη σε πόλη, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο βίαιες και καταστροφικές.
Μέχρι στιγμής πάνω από 1000 αυτοκίνητα έχουν καεί στους δρόμους και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Αστυνομικά τμήματα σε πολλές πόλεις πυρπολήθηκαν. Μια φυλακή δέχτηκε επίθεση με πυροτεχνήματα. Η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Μασσαλία κάηκε επίσης.
Περιέργως, οι διαδηλώσεις αυτές έχουν εξαπλωθεί ακόμη και πέρα από τα εθνικά σύνορα στο Βέλγιο και την Ελβετία.
Οι δημοσκοπήσεις φέρονται να δείχνουν ότι πάνω από 75% της Γαλλίας θα υποστήριζαν τον Μακρόν αν αποφάσιζε να στείλει το στρατό. Ο δήμαρχος ενός παρισινού προαστίου φέρεται να έγινε στόχος σφοδρής απόπειρας δολοφονίας.
Όλη αυτή η κατάβαση στο χάος θυμίζει μάλλον τις ταραχές που ακολούθησαν το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.
Όπως και στη Γαλλία, οι ταραχές του Floyd προκλήθηκαν από ένα βίντεο που "διέρρευσε" και έγινε "viral". Υπήρξαν και άλλα περιστατικά που φάνηκε να υποδηλώνουν εκστρατεία σκόπιμης υποκίνησης και προβοκάτσιας (για παράδειγμα, η αρχική νεκροψία διαπίστωσε ότι η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανακοπή, αλλά ένας ιδιωτικός ιατροδικαστής που προσέλαβε η οικογένεια διαφώνησε και την αποκάλεσε ασφυξία).
Ένας άλλος παραλληλισμός είναι η ξαφνική, ομοιόμορφη και έντονη κλιμάκωση της βίας κυριολεκτικά σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλωτές του Black Lives Matter βγήκαν στους δρόμους το 2020, μόνο και μόνο για να βρουν τις παλέτες με τούβλα που είχαν αφήσει βολικά έξω για να τα χρησιμοποιήσουν.
Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί περιπτώσεις χρήσης ρουκετοβόλων χειροβομβίδων ή αυτόματων τυφεκίων - που υποτίθεται ότι λεηλατήθηκαν από καταστήματα όπλων. Οι λεηλασίες είναι διάχυτες, με αυτοκίνητα να εμβολίζονται μέσα στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν φανταστικό καύσιμο για μια ακόμη βίαια διχαστική πολιτική συζήτηση με δύο δυνητικά εξίσου δυσάρεστες εκβάσεις. Είτε επευφημείτε τη βία και το χάος, είτε ζητάτε από το κράτος να τεντώσει τους μύες του και να κλειδώσει ξανά την κοινωνία.
Βλέπουμε ήδη να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, και ο Μακρόν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί (ακόμη μία) κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού; Εσείς τι πιστεύετε;
Είναι οι ταραχές οργανικές ή μέρος μιας ψυχολογικής επιχείρησης;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του στρατού στο μέλλον;
Απειλείται ή όχι η θέση του Μακρόν;
Αν ναι, ποιος είναι ο διάδοχός του;
Θα υπάρξει νέα "κατάσταση έκτακτης ανάγκης";
Κλείνοντας, θα πω το εξής : Η διοργάνωση πανεθνικών ταραχών θα ήταν μια καλή χρήση ενός στρατού από νεαρούς άντρες χωρίς χαρτιά, σε ηλικία μάχης, που έχετε περάσει λαθραία στη χώρα με το πρόσχημα του "προσφυγικού".
Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.