Οι περιβαλλοντικές τοξίνες και τα EMFs προκαλούν υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες
- τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας
Η υπογονιμότητα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις γυναίκες, τα ποσοστά υπογονιμότητας έφτασαν τα 122,38 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2019, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 86% από το 1990.
Οι περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές («EDCs»), τα μικροπλαστικά και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία («EMFs»), επηρεάζουν σημαντικά την αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Παράγοντες του τρόπου ζωής και της υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, η διατροφή και το άγχος, συμβάλλουν επίσης στη μείωση των ποσοστών γονιμότητας σε διάφορους πληθυσμούς.
Οι συνιστώμενες στρατηγικές για την ενίσχυση της γονιμότητας περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες, την κατανάλωση πραγματικών, πλήρων βιολογικών τροφίμων, τη διαχείριση του στρες, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη μείωση της έκθεσης στα EMF.
Εξετάστε το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρώματος προγεστερόνης για την προστασία της αναπαραγωγικής σας υγείας, καθώς η ορμόνη αυτή εξουδετερώνει τις επιδράσεις των EDCs και υποστηρίζει την εγκυμοσύνη από τη σύλληψη έως τον τοκετό.
Οι περιβαλλοντικές τοξίνες και οι προβληματικές τάσεις της υγείας απειλούν τη γονιμότητα παγκοσμίως
Από τον Δρα Joseph Mercola
Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ωστόσο η διάγνωση και η αντιμετώπισή της παραμένει μια πρόκληση. Οι παραδοσιακές διαγνωστικές μέθοδοι συχνά επικεντρώνονται στα ορμονικά επίπεδα και την υγεία των αναπαραγωγικών οργάνων, παραβλέποντας ευρύτερους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και παράγοντες του τρόπου ζωής. Αυτή η στενή προσέγγιση οδηγεί σε ελλιπείς ή ανακριβείς διαγνώσεις, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς σαφή κατανόηση της κατάστασής τους.
Επιπλέον, το στίγμα που περιβάλλει την υπογονιμότητα συχνά αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια. Οι συμβατικές θεραπείες, όπως οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ είναι ευεργετικές για ορισμένους, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες. Αυτές οι μέθοδοι είναι επίσης επεμβατικές, δαπανηρές και δεν εγγυώνται πάντα την επιτυχία.
Μια πιο ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη αλλά και τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τους κοινωνικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την αναπαραγωγική υγεία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής σας.
Η υπογονιμότητα στις γυναίκες αυξάνεται
Στις γυναίκες, η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται από την αδυναμία σύλληψης μετά από ένα έτος τακτικών, χωρίς προφυλάξεις επαφών. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Gynaecologic and Obstetric Investigation1 δείχνει ανησυχητική αύξηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Το 2019, υπήρχαν 122,38 εκατομμύρια περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 86% από το 1990.
Όταν γίνεται προσαρμογή για τις ηλικιακές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών, το ποσοστό των γυναικών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα αυξήθηκε κατά 24% και ο συνολικός αντίκτυπος στην υγεία (μετρούμενος με τα έτη ζωής που επηρεάζονται) αυξήθηκε κατά 25%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις χώρες μεσαίου και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, αναδεικνύοντας το θέμα ως παγκόσμιο πρόβλημα. Η Βόρεια Αμερική είχε τα υψηλότερα ποσοστά υπογονιμότητας, ενώ η Ανατολική Ασία τα χαμηλότερα.
Η υπογονιμότητα εκτείνεται πέρα από την αδυναμία σύλληψης - επηρεάζει επίσης βαθιά τη σωματική υγεία και τη συναισθηματική σας ευημερία, οδηγώντας σε αισθήματα απογοήτευσης, άγχους και κατάθλιψης. Πέρα από τον προσωπικό αγώνα, η υπογονιμότητα διαταράσσει τη φυσική αναπαραγωγική διαδικασία, καθιστώντας την σημαντική ανησυχία για τα άτομα και τις κοινωνίες.
Τι προκαλεί την αύξηση των ποσοστών υπογονιμότητας;
Η υπογονιμότητα πηγάζει από μια σύνθετη σύνδεση μεταξύ κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών παραγόντων. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science and Medicine2 επαναπροσδιορίζει την υπογονιμότητα ως κάτι περισσότερο από ένα ατομικό ζήτημα υγείας, εστιάζοντας στους δεσμούς της με τις κοινωνικές, διαρθρωτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την οικονομική κατάσταση, το υψηλό κόστος ζωής, τον καθυστερημένο οικογενειακό προγραμματισμό, τους ρόλους των φύλων και το φυλετικό ή εθνοτικό υπόβαθρο.
Οι τάσεις της υγείας, όπως η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και η επικράτηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων («STIs»), επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους New York Times[3] υπογραμμίζει τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προειδοποιούν για αυτές τις αναδυόμενες τάσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που επιδεινώνουν την υπογονιμότητα.
«Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία στις γυναίκες», δήλωσε στους New York Times η δρ Mary Rosser, διευθύντρια του τμήματος ολοκληρωμένης γυναικείας υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia. Το υπερβολικό βάρος διαταράσσει τα ορμονικά σήματα που απαιτούνται για τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο και συνδέεται στενά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών («PCOS»). Μελέτες δείχνουν ότι το 70% έως 80% των γυναικών με PCOS παλεύουν με την υπογονιμότητα και αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αποβολής.[4]
Επιπλέον, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, οδηγούν σε επιπλοκές που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα. Τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται εδώ και δεκαετίες, αν και ορισμένα έχουν πρόσφατα σταθεροποιηθεί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ («CDC») αποδίδουν αυτή τη μακροχρόνια αύξηση σε παράγοντες όπως η μειωμένη χρήση προφυλακτικών και το κλείσιμο κλινικών που προσφέρουν εξετάσεις και θεραπεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.[5]
Τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, επειδή προκαλούν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου («PID») και μόνιμη βλάβη στις σάλπιγγες, εξήγησε ο Δρ Rosser. Πολλά STIs είναι ασυμπτωματικά, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά παραμένουν χωρίς θεραπεία μέχρι να έχουν ήδη βλάψει τη γονιμότητα.[6]
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις τοξίνες που απειλούν τη γονιμότητα.
Το άρθρο των New York Times[7] διερεύνησε επίσης τον αντίκτυπο της έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στα πλαστικά, στα φυτοφάρμακα, ακόμη και στα τρόφιμα. Αυτές οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι διάχυτες και επηρεάζουν τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος τις συναντά καθημερινά μέσω πολλαπλών πηγών.
Μεταξύ των πιο ανησυχητικών είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές («EDCs»), όπως οι φθαλικές ενώσεις, η δισφαινόλη Α («BPA») και οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες («PFAS»), που συχνά αποκαλούνται «χημικές ουσίες για πάντα». Οι έρευνες έχουν συνδέσει εκτενώς τις ουσίες αυτές με θέματα αναπαραγωγικής υγείας.
Οι EDCs λειτουργούν προσκολλώντας στους υποδοχείς ορμονών και παρεμβαίνοντας άμεσα στη λειτουργία των στεροειδών ορμονών σας, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χημικές ουσίες αλλάζουν τον αριθμό των υποδοχέων που υπάρχουν στα κύτταρα, καθώς και επηρεάζουν τη δημιουργία, την κίνηση, τα επίπεδα και τη διάσπαση των ορμονών στο αίμα σας.
«Ακόμη και πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων αναπαραγωγικής υγείας», δήλωσε η Tracey Woodruff, διευθύντρια του Προγράμματος για την Αναπαραγωγική Υγεία και το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο της California του San Francisco.[8]
Μικροπλαστικά - άλλη μια διαδεδομένη πηγή EDCs
Αν παρακολουθείτε τα άρθρα μου, ξέρετε ότι προειδοποιώ σταθερά για τους κινδύνους των EDCs. Ένα άλλο σημαντικό σημείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι η παρουσία EDCs στα μικροπλαστικά, τα οποία είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον μας.
Ο Dr. Oluyemisi Famuyiwa, ιδρυτής του Montgomery Fertility Centre, συνδέει την έκθεση σε μικροπλαστικά με τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος, σημειώνοντας ότι οι άνδρες σήμερα είναι σημαντικά λιγότερο γόνιμοι από τις προηγούμενες γενιές.[9] Οι έρευνες το υποστηρίζουν αυτό, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται στους όρχεις, προκαλώντας στρες, φλεγμονή και μειωμένη τεστοστερόνη. [10].
Επιπλέον, μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Toxicological Sciences[11] επιβεβαίωσε την παρουσία μικροπλαστικών στους όρχεις τόσο του ανθρώπου όσο και του σκύλου. Από 23 συμμετέχοντες άνδρες ανθρώπους, οι ερευνητές εντόπισαν κατά μέσο όρο 328,44 μικρογραμμάρια μικροπλαστικών ανά γραμμάριο ορχικού ιστού, με το πολυαιθυλένιο να είναι ο πιο κοινός τύπος.
Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται με παρόμοιο τρόπο. Η έρευνα[12] δείχνει ότι τα μικροπλαστικά που συσσωρεύονται στις ωοθήκες διαταράσσουν τη δυναμική των ωοθυλακίων, οδηγώντας σε λιγότερα ώριμα ωοθυλάκια και σε αύξηση των κυστικών και ατροφικών ωοθυλακίων. Τα ωοθυλάκια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ωορρηξία και τη γονιμότητα και η φυσική τους μείωση με την ηλικία επιταχύνεται από την έκθεση σε μικροπλαστικά. Μελέτες αναφέρουν επίσης ότι τα σωματίδια αυτά συμβάλλουν στο οξειδωτικό στρες και βλάπτουν την αντιοξειδωτική άμυνα των ωοθηκών.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environment International[13] διαπίστωσε επίσης μικροπλαστικά στον πλακούντα, όπου παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μητέρας-εμβρύου, στην ανοσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τέτοιες διαταραχές έχουν ως αποτέλεσμα επιπλοκές όπως η προεκλαμψία και η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου.
Αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σας επηρεάζει επίσης τη γονιμότητά σας
Οι κακές επιλογές τροφίμων αυξάνουν επίσης το τοξικό φορτίο σας. Για παράδειγμα, τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά σήμερα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της γλυφοσάτης, του ενεργού συστατικού του Roundup. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι ιδιαίτερα προβληματικές, καθώς είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Η υψηλή έκθεση σε φυτοφάρμακα από επεξεργασμένα με φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά έχει συσχετιστεί με 18% χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης («IVF») στις γυναίκες. Επίσης, είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανό παιδί αν έμεναν έγκυοι.[14] Αυτό καταδεικνύει σαφώς γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα.
Και αν σας αρέσει πάντα να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένες πίτσες, τηγανίτες και βάφλες, να είστε προσεκτικοί - τα προϊόντα αυτά περιέχουν φωσφορικό αργιλικό νάτριο, μια γνωστή νευροτοξίνη που επηρεάζει την αναπαραγωγική σας υγεία. Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής, το συστατικό αυτό, αν και ταξινομείται ως «ασφαλές για κατανάλωση »[15], έχει μακροχρόνιες βλαβερές επιπτώσεις στη γονιμότητά σας.
Μικροκύματα - Ο αόρατος παράγοντας που βλάπτει την αναπαραγωγική σας υγεία
Ένας άλλος αόρατος περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας είναι η έκθεσή σας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία («EMFs») και ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από ασύρματες τεχνολογίες, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το Wi-Fi. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται σήμερα.[16]
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility[17] οι άνδρες που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο περισσότερες από 20 φορές την ημέρα έχουν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.
Έχει βρεθεί ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων διαταράσσει την κυτταρική λειτουργία μέσω της ενεργοποίησης των διαύλων ασβεστίου με πύλη τάσης («VGCC») στις κυτταρικές μεμβράνες. Όταν εκτίθενται σε μικροκύματα, τα κανάλια αυτά απελευθερώνουν υπερβολική ποσότητα ιόντων ασβεστίου στο κύτταρο - έως και ένα εκατομμύριο ιόντα ανά δευτερόλεπτο.
Αυτή η αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου πυροδοτεί την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) εντός των κυττάρων και των μιτοχονδρίων. Το μονοξείδιο του αζώτου αλληλεπιδρά με το υπεροξείδιο για να σχηματίσει υπεροξυνιτρώδη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες.
Οι υπεροξυνιτρίτες παράγουν επίσης ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου, οι οποίες είναι από τις πιο καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, ικανές να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο μιτοχονδριακό και πυρηνικό DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και τις πρωτεΐνες. Αυτός ο καταρράκτης βλαβών οδηγεί τελικά σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.
Η έρευνα έχει αναδείξει τους αναπαραγωγικούς κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση αυτή. Για παράδειγμα, μια επιτροπή για την υγεία των παιδιών του 2013 σχετικά με την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα και Wi-Fi σημείωσε ότι το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω της ευαισθησίας του ορχικού φραγμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μιτοχονδριακό DNA στο σπέρμα καταστρέφεται με τριπλάσιο ρυθμό όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.[18]
Επιπλέον, πολυάριθμες in-vivo και in-vitro μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs) βλάπτουν την αναπαραγωγική λειτουργία. Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Experimental Reproductive Medicine,[19] διαπίστωσε ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος, με το βαθμό της βλάβης να ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της έκθεσης.
Λύσεις για την ενίσχυση της γονιμότητας με φυσικό τρόπο
Υπάρχουν πράγματι διάφοροι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητά σας να αναπαραχθείτε, αλλά πιστεύω ότι η τήρηση ορισμένων βασικών στρατηγικών κοινής λογικής και υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη ρίζα της υπογονιμότητας.
Ακολουθεί μια περίληψη των συστάσεών μου:
Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας σε τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, των ενδοκρινικών διαταρακτών, των φυτοφαρμάκων και των ζιζανιοκτόνων, της φορμαλδεΰδης, των οργανικών διαλυτών, των χημικών ουσιών στεγνού καθαρισμού και των αναθυμιάσεων χρωμάτων.
Αποφύγετε όλα τα εμβόλια, ιδιαίτερα τα εμβόλια mRNA - Τα εμβόλια προκαλούν χαμηλή τεστοστερόνη[20] και αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.[21] Αν έχετε ήδη κάνει μία ή περισσότερες ενέσεις covid-19, υπάρχουν στρατηγικές που βοηθούν στην αποκατάσταση της επίθεσης στον οργανισμό σας. Η Front Line Covid-19 Critical Care Alliance («FLCCC») διαθέτει επίσης ένα πρωτόκολλο θεραπείας για τους τραυματισμούς μετά την ένεση. Ονομάζεται I-RECOVER και είναι διαθέσιμο για λήψη από την ιστοσελίδα covid19criticalcare.com.[22]
Αποφύγετε να πίνετε μη φιλτραρισμένο νερό βρύσης, καθώς οι υδάτινες οδοί μας μολύνονται συνεχώς από βιομηχανικά απόβλητα και υποπροϊόντα.
Τρώτε μια βέλτιστη διατροφή γονιμότητας - Μια βέλτιστη διατροφή γονιμότητας αφορά τόσο το τι πρέπει να αποφύγετε όσο και το τι πρέπει να συμπεριλάβετε. Τρώτε αληθινά τρόφιμα, ιδανικά βιολογικά και τοπικά καλλιεργημένα για να αποφύγετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα εργοστασιακής εκτροφής και τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια που είναι φορτωμένα με λινολεϊκό οξύ («LA») που καταστρέφει τη μιτοχονδριακή λειτουργία, καθώς και τη μη ζυμωμένη σόγια, αφού η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα που δρουν στις ορμόνες. Οι άνδρες θα ήταν καλό να προσθέσουν στη διατροφή τους περισσότερες τροφές που ενισχύουν το σπέρμα [23] όπως τα βιολογικά αυγά βοσκής, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα ρόδια, το σκόρδο και όλες οι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπέρματος).
Αποφύγετε τα κοινά αλλεργιογόνα - Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να επιτεθεί στα κύτταρα του σώματός του και η σχέση μεταξύ δυσανεξίας σε τρόφιμα και αντισωμάτων κατά του σπέρματος είναι καλά τεκμηριωμένη. Οι δύο πιο διαδεδομένες τροφικές δυσανεξίες είναι η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά. Το γάλα εργοστασιακής εκτροφής αποτελεί επίσης πηγή οιστρογόνων που βλάπτουν τη γονιμότητά σας.
Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε μικροκύματα - Αποφύγετε να μεταφέρετε το κινητό σας τηλέφωνο στο σώμα σας ενώ είναι ενεργοποιημένο και αποφύγετε τη χρήση φορητών υπολογιστών και τάμπλετ στην αγκαλιά σας. Απενεργοποιήστε το Wi-Fi σας τη νύχτα και κάντε το υπνοδωμάτιό σας μια ζώνη ελεύθερη από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Ελέγχετε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα («STDs») - Ορισμένα STDs, όπως τα χλαμύδια, είναι ασυμπτωματικά. Στους άνδρες, τα χλαμύδια οδηγούν σε ανωμαλίες του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων του σπέρματος. Στις γυναίκες, οδηγεί σε ουλές, μπλοκαρισμένες σάλπιγγες και αποβολή.
Αποφύγετε τον καφέ, το κάπνισμα και το αλκοόλ - Ενώ ο βιολογικός μαύρος καφές έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, η γονιμότητα δεν φαίνεται να είναι ένα από αυτά. Αντιθέτως, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τη γονιμότητα. [24] Το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά αναψυχής επηρεάζουν επίσης αρνητικά τη γονιμότητα, μειώνοντας το μέγεθος των όρχεων και μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.
Ασκηθείτε τακτικά - Σύμφωνα με έρευνες,25 η άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα ενισχύει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των ανδρών.
Κανονικοποιήστε το βάρος σας - Η παχυσαρκία συμβάλλει στην υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος στους άνδρες και αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος [26], εν μέρει μέσω της ομαλοποίησης των εμμηνορροϊκών κύκλων.[27]
Περιορίστε τα ζεστά λουτρά και τις σάουνες - Ενώ τα ζεστά λουτρά και οι σάουνες έχουν μυριάδες οφέλη για την υγεία, είναι ιδανικό να τα περιορίσετε κατά τη φάση της σύλληψης, καθώς η ζέστη θα επιβαρύνει το σπέρμα. Σε μια μελέτη διάρκειας τριών ετών [28] πέντε από τους 11 άνδρες που σταμάτησαν να κάνουν ζεστά μπάνια κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους κατά 491%.
Καταπολεμήστε το στρες - Φροντίστε να κοιμάστε επαρκείς ποσότητες ύπνου ή/και να ενσωματώσετε ένα εργαλείο όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Ελευθερίας («EFT»), η γιόγκα ή ο διαλογισμός για την αντιμετώπιση του στρες.
Καθαρίστε το περιβάλλον του σπιτιού σας - Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού ή φτιάξτε τα δικά σας.
Συμπληρώστε με προγεστερόνη - Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που δρα ως διακόπτης για να «απενεργοποιεί» τη δραστηριότητα των οιστρογόνων, βοηθώντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων των φθαλικών εστέρων και άλλων οιστρογονικών ενώσεων. Αντισταθμίζοντας τις επιδράσεις αυτών των διαταρακτικών χημικών ουσιών, η προγεστερόνη αποκαθιστά την ισορροπία στα ορμονικά συστήματα του σώματός σας και προστατεύει τη γονιμότητά σας. Η προγεστερόνη αποκαλείται επίσης η «ορμόνη της εγκυμοσύνης »[29], καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη, από την εμφύτευση του εμβρύου έως τον τοκετό του μωρού. Έρευνες δείχνουν ότι η προγεστερόνη συμβάλλει στην πρόληψη 8.450 αποβολών κάθε χρόνο, ειδικά όταν χορηγείται σε γυναίκες με αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης.[30] Συνιστώ τη χρήση διαμυελικής προγεστερόνης σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, όπως περιγράφεται λεπτομερώς παρακάτω.
Πώς να χρησιμοποιήσετε την προγεστερόνη
Πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης προγεστερόνης, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είναι μια μαγική σφαίρα και ότι θα έχετε το μεγαλύτερο όφελος με την εφαρμογή μιας βιοενεργειακής προσέγγισης της διατροφής που σας επιτρέπει να καίτε αποτελεσματικά τη γλυκόζη ως το κύριο καύσιμο χωρίς να δημιουργείται οπισθοδρόμηση των ηλεκτρονίων στα μιτοχόνδρια που μειώνει την παραγωγή ενέργειας. Το νέο μου βιβλίο, «Ο οδηγός σας για την κυτταρική υγεία: Unlocking the Science of Longevity and Joy», καλύπτει αυτή τη διαδικασία με μεγάλη λεπτομέρεια.
Αφού έχετε ρυθμίσει τη διατροφή σας, μια αποτελεσματική στρατηγική που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την περίσσεια οιστρογόνων είναι η λήψη διαμυϊκής προγεστερόνης (δηλαδή, που εφαρμόζεται στα ούλα σας, όχι από το στόμα ή διαδερμικά), η οποία είναι ένας φυσικός ανταγωνιστής των οιστρογόνων. Η προγεστερόνη είναι μία από τις τέσσερις μόνο ορμόνες από τις οποίες πιστεύω ότι πολλοί ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν. (Οι άλλες τρεις είναι η θυρεοειδής ορμόνη Τ3, η DHEA και η πρεγνενολόνη) - (thyroid hormone T3, DHEA & pregnenolone).
Δεν συνιστώ τη διαδερμική προγεστερόνη, καθώς το δέρμα σας εκφράζει υψηλά επίπεδα του ενζύμου 5-άλφα reductase, το οποίο προκαλεί την μη αναστρέψιμη μετατροπή σημαντικού μέρους της προγεστερόνης που λαμβάνετε κυρίως σε αλλοπρεγνανολόνη (allopregnanolone) και δεν μπορεί να μετατραπεί ξανά σε προγεστερόνη.
Ιδανικός τρόπος χορήγησης προγεστερόνης
Παρακαλώ σημειώστε ότι όταν η προγεστερόνη χρησιμοποιείται διαβλεννογονικά στα ούλα σας, όπως σας συμβουλεύω, ο FDA πιστεύει ότι κατά κάποιο τρόπο τη μετατρέπει σε φάρμακο και απαγορεύει σε οποιαδήποτε εταιρεία να το αναφέρει αυτό στην ετικέτα της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες όπως η Health Natura προωθούν τα προϊόντα προγεστερόνης τους ως «τοπικά».
Ωστόσο, παρακαλώ καταλάβετε ότι είναι απολύτως νόμιμο για κάθε γιατρό να συστήσει στον ασθενή του μια ένδειξη εκτός ετικέτας για ένα φάρμακο. Σε αυτή την περίπτωση, η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη και όχι ένα φάρμακο και είναι πολύ ασφαλής ακόμη και σε υψηλές δόσεις.
Αυτό είναι σε αντίθεση με τη συνθετική προγεστερόνη που ονομάζεται progestins και χρησιμοποιείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά ‘συχνά και λανθασμένα’, όπως αναφέρεται.
Ο Dr. Ray Peat έχει κάνει τη θεμελιώδη δουλειά στην προγεστερόνη και ήταν ίσως ο μεγαλύτερος ειδικός στον κόσμο για την προγεστερόνη. Έγραψε τη διδακτορική του διατριβή για τα οιστρογόνα το 1982 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας τεκμηριώνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της περίσσειας οιστρογόνων με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε LA και διαμυελική συμπληρωματική χορήγηση προγεστερόνης.
Διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι διαλύτες δεν διαλύουν καλά την προγεστερόνη και ανακάλυψε ότι η βιταμίνη Ε είναι ο καλύτερος διαλύτης για τη βέλτιστη παροχή προγεστερόνης στους ιστούς σας. Η βιταμίνη Ε σας προστατεύει επίσης από τις βλάβες που προκαλούνται από το LA. Απλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το ποια βιταμίνη Ε χρησιμοποιείτε, καθώς η περισσότερη συμπληρωματική βιταμίνη Ε στην αγορά είναι χειρότερη από άχρηστη και θα σας προκαλέσει βλάβη και όχι όφελος.
Dr. Mercola: Πώς να προετοιμάσετε την προγεστερόνη, 18 Ιουνίου 2024 (1 λεπτό) :
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφεύγεται η χρήση συνθετικής βιταμίνης Ε (οξική α-τοκοφερόλη - το οξικό δηλώνει ότι είναι συνθετική -(alpha tocopherol acetate – the acetate indicates that it’s synthetic). ). Η φυσική βιταμίνη Ε θα φέρει την ένδειξη «d άλφα τοκοφερόλη». Αυτό είναι το καθαρό ισομερές D, το οποίο είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας.
Υπάρχουν και άλλα ισομερή της βιταμίνης Ε και θέλετε το πλήρες φάσμα των τοκοφερόλων και των τοκοτριενόλων, συγκεκριμένα τους τύπους βήτα, γάμμα και δέλτα, στο αποτελεσματικό ισομερές D. Ως παράδειγμα μιας ιδανικής βιταμίνης Ε, μπορείτε να δείτε την ετικέτα της βιταμίνης Ε στο κατάστημά μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μάρκα που έχει παρόμοια ετικέτα.
Μπορείτε να αγοράσετε φαρμακευτικού βαθμού βιοπανομοιότυπη προγεστερόνη ως σκόνη προγεστερόνης, βιοπανομοιότυπη μικροσκοπική σκόνη, 10 γραμμάρια για περίπου 40 δολάρια σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon. Αυτό είναι σχεδόν προμήθεια για ένα χρόνο, ανάλογα με τη δόση που επιλέγετε.
Ωστόσο, θα χρειαστεί να αγοράσετε μερικά μικρά κουταλάκια μέτρησης από ανοξείδωτο ατσάλι, καθώς θα χρειαστείτε ένα κουταλάκι του γλυκού 1/64, το οποίο είναι 25 mg και ένα κουταλάκι του γλυκού 1/32, το οποίο είναι 50 mg. Μια κανονική δόση είναι συνήθως 25-50 mg και λαμβάνεται 30 λεπτά πριν από τον ύπνο, καθώς έχει αντικορτιζολική λειτουργία και θα αυξήσει τα επίπεδα GABA για έναν καλό ύπνο.
Δυστυχώς, αυτός ο πωλητής εξαντλεί συχνά το προϊόν και αν συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Simply Progesterone της Health Natura. Είναι προ-αναμεμειγμένο με βιταμίνη Ε και έλαιο MCT. Και πάλι, ενώ η Health Natura δηλώνει ότι το προϊόν της είναι για «τοπική χρήση μόνο», συνιστώ να το εφαρμόζετε διαδερμικά, τρίβοντάς το στα ούλα σας.
Εάν είστε γυναίκα με έμμηνο ρύση, θα πρέπει να λαμβάνετε την προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της ώχρινης φάσης ή του τελευταίου μισού του κύκλου σας, η οποία μπορεί να προσδιοριστεί ξεκινώντας 10 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας και διακόπτοντας την προγεστερόνη όταν ξεκινήσει η περίοδός σας.
Εάν είστε άνδρας (ή γυναίκα που δεν έχει περίοδο), μπορείτε να λαμβάνετε την προγεστερόνη κάθε μέρα για τέσσερις έως έξι μήνες και στη συνέχεια να διακόψετε τη χορήγηση για μία εβδομάδα. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για τη λήψη προγεστερόνης είναι 30 λεπτά πριν από τον ύπνο, καθώς έχει αντικορτιζολική λειτουργία και θα αυξήσει τα επίπεδα GABA για έναν καλό ύπνο.
Αυτό κάνω προσωπικά για πάνω από ένα χρόνο με πολύ καλά αποτελέσματα. Είμαι γιατρός, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω αυτό. Εάν δεν είστε γιατρός, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία, καθώς η διαμυϊκή θεραπεία με προγεστερόνη απαιτεί συνταγή γιατρού.
Πηγές και Αναφορές
1 Gynecol Obstet Invest. 2024 Nov 21:1-21
3, 4, 5, 6, 7, 8 The New York Times, November 26, 2024
9 Kevin Pho, MD, “How Microplastics Affect Our Reproductive Health”
10 Front Endocrinol (Lausanne). 2023; 14: 1330396, Fertility Effects in Adult Males
12 Front Endocrinol (Lausanne). 2023; 14: 1330396, Fertility Effects in Adult Females
13 Environment International Volume 146, January 2021, 106274, Abstract
15 Michigan State University, September 21, 2020, What does the science say about safety?
26 Medical Journal of Babylon April-June 2022; 19(2): 111-114
28 Int Braz J Urol. 2007 Jan-Feb;33(1):50-6; discussion 56-7
29 Fertility Center, What Does Progesterone Do in Pregnancy?
30 American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2020;223(2)
Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Dr. Joseph Mercola είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Mercola.com, πιστοποιημένος οστεοπαθητικός ιατρός οικογενειακής ιατρικής, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής και συγγραφέας μπεστ σέλερ των New York Times. Δημοσιεύει πολλά άρθρα την ημέρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον ιστότοπό του Mercola.com.
Το νέο βιβλίο του Dr. Mercola «Ο οδηγός σας για την κυτταρική υγεία: Ξεκλειδώνοντας την επιστήμη της μακροζωίας και της χαράς» είναι διαθέσιμο για αγορά ΕΔΩ.
Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ. Copyright© All rights Reserved
ΣΥΝΑΦΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ :
⚠️(Μάρτης 2022) Έντουαρντ Ντάουντ :
Φτάσαμε τα 10 εκατομμύρια τραυματισμένους από τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. 150 χιλιάδες από αυτά είναι παιδιά. 680 φορές περισσότερα εγκεφαλικά σε σχέση με τη χρονιά της 'πανδημίας'. 84% αύξηση.στους θανάτους 26-40 ετών!!!!
-20 φορές περισσότερες αποβολές. -5 φορές περισσότερη υπογεννητικότητα
Και τέλος 10 χιλιάδες νευρολογικές παθήσεις σε παιδιά..
-Έντουαρντ Ντάουντ. Πρώην μεγαλοστέλεχος της Blackrock.
⚠️Dr. Sherri Tenpenny : «Εάν ένα παιδί κάνει κάθε εμβόλιο, εκτίθεται σε 13.000 μικρογραμμάρια αλουμινίου, 600 υδραργύρου και 200 και πλέον χημικές ουσίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί ασφαλή» :
⚠️ «Το Apeel είναι ένα προϊόν που χρηματοδοτείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τον Μπιλ Γκέιτς και ψεκάζεται σε φρούτα και λαχανικά».
«Το κύριο συστατικό που βρίσκεται στην επίστρωση Apeel... επεξεργάζεται με τη χρήση δύο διαλυτών... και οι δύο είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά όργανα σε περίπτωση επανειλημμένης έκθεσης».
«Αυτή η επίστρωση δεν μπορεί να ξεπλυθεί❕» :
©ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ • © Ε.Α.Π.Κ. - Α.Τ. - © Ε.Α.Ζ.Ι. Trust • Σημειώσεις • Τelegram