Το παραμύθι συνεχίζεται...Μετά την έγκριση του EWG η έκθεση της Κομισιόν με νέες απαιτήσεις για περικοπές και απολύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητεί δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς και νέες περικοπές σε όλα τα επίπεδα – Όλα δείχνουν σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών
Σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα τα μέλη της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα εξετάσουν εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό "briefing", στις Βρυξέλλες ενώ τη Δευτέρα αναμένεται ανακοίνωση από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους στις 29 Ιουλίου για την εκταμίευση των 2,5 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα με την υπερψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τη διαθεσιμότητα ακόμη και όσων εκπαιδευτικών έχουν μεταπτυχιακές σπουδές.
Πρώτα το «ΟΚ», μετά η έκθεση
Όπως γράφει το capital.gr και μετά το τελευταίο ΟΚ του EuroWorkingGroup δρομολογείται, εκτός απροόπτου το μεσημέρι, η δημοσιοποίηση της απολογιστικής Έκθεσης εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου με πολλές θετικές παρατηρήσεις, αλλά και μία καθοριστικής σημασίας διαπίστωση: η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πλέον να αποδώσει περισσότερους φόρους και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ρίξει ολόκληρο το βάρος της στην δραστική μείωση των δαπανών μέσω της περιστολής του δημόσιου τομέα.
Η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού –με την κατάργηση ακόμα και υπουργείων ή γραμματειών, τα ονόματα των οποίων δεν προσδιορίζονται στην Έκθεση– έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης, με στόχο την δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και την διευκόλυνση της μείωσης του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση της κινητικότητας (και στο Υπουργείο Παιδείας μετά την σχετική τροπολογία) στους προβλεπόμενους αριθμούς μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα αναφέρεται ονομαστικά στην έναρξη διαδικασιών «stop loss» σε μία σειρά οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου όπως ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ κ.λ.π.
H Έκθεση, όπως αναφέρει το capital.gr, επανέρχεται με ιδιαίτερη έμφαση –παρά τις κατά τα άλλα καθησυχαστικές και θετικές για την εκταμίευση της δόσης παρατηρήσεις της– στο ασφαλιστικό, το εργασιακό και τα κλειστά επαγγέλματα.
Αναλυτικά εδώ
Όλα δείχνουν σκλήρυνση στάσης
Η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης δεν είναι ένα απλό «καψόνι», εκτιμά η «Ναυτεμπορική», αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και ορισμένων πρωτευουσών της Ευρωζώνης έναντι της κυβέρνησης, εν όψει ενός ιδιαιτέρως θερμού φθινοπώρου, όπου στο «τραπέζι» θα τεθούν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το γεγονός ότι αναβλήθηκε η εκταμίευση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με τη διαδικασία και τους τύπους.
Ωστόσο, αναβολή έστω και για λίγες ημέρες, γιατί δεν τηρήθηκε έγκαιρα μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Το λέει και η έκθεση του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού
«Η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπερασθεί», επισημαίνεται στην τριμηναία έκθεση του γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, όσο και για την πρακτική που ακολουθείται από τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των άλλων διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι «είναι φανερό ότι η Τρόικα έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης ότι η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί μαζί της».
Οπως εξάλλου τονίζεται, σε μία ειδική αναφορά στη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, «η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν λύνει ζητήματα διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας και σπατάλης», ενώ σημειώνεται και ότι: «Εκτός τούτου, πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση υπηρεσιών και ατόμων. Πιθανόν, ένα λάθος ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκε η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένα υπουργεία και φορείς. Η συζήτηση εστιάσθηκε στην «κινητικότητα» και στις απολύσεις ενώ λίγα πράγματα έχουν γίνει για την κατάργηση ή αναμόρφωση των κανόνων του «παιχνιδιού», των δομών και των διαδικασιών που αποτελούν το ευνοϊκό έδαφος για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα».
Ως μεγαλύτερο «αγκάθι», οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν την «διάχυτη αίσθηση άνισης μεταχείρισης των πολιτών, πράγμα που ανέδειξε και η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την πρώτη μας έκθεση». Οπως επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση στέλνει αμφίσημα μηνύματα στην κοινωνία. Αυτό δείχνουν οι δυστοκίες γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», οι καθυστερημένες αναζητήσεις πληροφοριών για εξωχώριες (offshore) εταιρείες,6 η δυστοκία στη φορολόγηση σκαφών, ακόμη και η δυστοκία στο φορολογικό κ.α.».
Οι Βρυξέλλες θέτουν εκ νέου ζήτημα βιωσιμότητας
αφιέρωμα στούς ψηφοφόρους του κοινοβουλευτισμού...
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σημειώνει η «Ναυτεμπορική», καταγράφουν τον τελευταίο καιρό μια σαφέστατη σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας, η οποία υποκινήθηκε από το Βορρά, κυρίως το Βερολίνο, αλλά έχει μεταφερθεί και στην Κομισιόν, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στους επικεφαλής της κοινοτικής πλευράς της τρόικας είναι να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου), θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ολοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και όσο δεν βρίσκεται λύση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, επειδή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επενδυτές και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την άλλη, η έκθεση πλέον των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα έχει φτάσει συνολικά στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για να εγκαταλείψουν τώρα τη χώρα και να την ωθήσουν σε έξοδο από το ευρώ.
Δεν θέλουν επίσης μια επιστροφή σε κλίμα αναταραχής, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και τους άλλους «αδύναμους κρίκους».Οι όροι του αναθεωρημένου μνημονίου
Τη διατήρηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, σε περίπτωση που δε διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα με την πρόταση της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο που θα αξιολογηθεί από την τρόικα το Σεπτέμβριο, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάζει η «Καθημερινή».
Στο τελικό κείμενο του μνημονίου καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ή και να καταργήσει το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Για την κινητικότητα επανεβεβαιώνονται οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του έτους και σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχος αριθμός υπαλλήλων.
Επιπλέον, προβλέπεται σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχα αριθμός υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Προβλέπεται επίσης η αποκρατικοποίηση λιμανιών, η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Ειδικότερα προβλέπεται πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 1,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 2,7 δισ. το 2014.
Διαμόρφωση/φωτο:Α.Τ.
ΠΗΓΗ