"Stress tests" υπέρ των μεγάλων τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ!
globinfo freexchange
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, οι Αμερικανικές φορολογικές αρχές προχώρησαν, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια μυστική "άσκηση" για το πως θα μπορούσε να κλείσει ταχύτατα μια τράπεζα σε περίπτωση χρεοκοπίας. Υπήρξε μια αυξημένη νευρικότητα πριν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα κράτη-μέλη. Προφανώς, πολλές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σύμφωνα με την ΕΚΤ και θα έπρεπε να "απορροφηθούν" γρήγορα από κάποιον ανταγωνιστή πριν από πιθανά και επικίνδυνα bank runs.
Τέτοιες μυστικές "ασκήσεις" έγιναν από εκπροσώπους της ΕΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αμερικανική υπηρεσία διασφάλισης καταθέσεων (FDIC). Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν χειριστεί περισσότερες από 500 τράπεζες κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.
Από τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα αναλάβει τα ηνία της τραπεζικής επιτήρησης. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί ένας ενοποιημένος μηχανισμός διαδικασιών που περιλαμβάνει και το κλείσιμο τραπεζών μέσα στην ευρωζώνη. Παρόλο που τα πρόσφατα stress tests ήταν μάλλον ήπια και δεν συμπεριλάμβαναν ειδικούς κινδύνους, 25 τράπεζες δεν κατάφεραν να πετύχουν την κεφαλαιακή επάρκεια που τέθηκε από την ΕΚΤ.
Πηγή
Η ''τεχνογνωσία'' που παρείχαν οι Αμερικανικές υπηρεσίες δεν είναι τυχαία, καθώς έχουν ιδιαίτερα καλή "εμπειρία" στο να κλείνουν ανταγωνιστές και να ισχυροποιούν τις μεγαλύτερες τράπεζες - αυτές που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να κλείσουν (Too Big To Fail - TBTF) - ακόμα πιο πολύ.
Στα συμπεράσματα του κεφαλαίου 20 της έκθεσης της Αμερικανικής επιτροπής για τα αίτια της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Ως αποτέλεσμα των διασώσεων και της ενοποίησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσα από αποτυχίες και συγχωνεύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Αμερικανικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι τώρα περισσότερο συγκεντρωμένος από ποτέ στα χέρια λίγων πολύ μεγάλων, συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων.” (http://fcic-static.law.stanford.edu/cdn_media/fcic-reports/fcic_final_report_chapter20.pdf)
Οι υπερ-τράπεζες της κατηγορίας TBTF φαίνεται ότι εξασφαλίζουν την κυριαρχία τους μέσω της αυξανόμενης ισχύος της ΕΚΤ, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια: http://failedevolution.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8431.html
Επίσης, αποφάσεις όπως αυτές του Ecofin σχετικά με τα περίφημα πλέον bail-ins, θα μπορούσαν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια αυτών των τραπεζών με βάση διάφορα σενάρια : http://failedevolution.blogspot.gr/2013/07/banksters-ecofin.html
Επιπλέον, οι "banksters" συνεχίζουν να προωθούν περισσότερη χρηματοπιστωτική απορρύθμιση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χρησιμοποιώντας και τη συμφωνία TTIP: “... η ΕΕ προτείνει μια σειρά μηχανισμών που θα περιορίσουν τις υπάρχουσες και θα αποτρέψουν μελλοντικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η διαρροή του εγγράφου έρχεται μετά από πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν εντείνει την πολιτική πίεση στις ΗΠΑ να αποδεχθούν τις διαπραγματεύσεις για την 'συνεργασία για τον χρηματοπιστωτικό κανονισμό', που οι Αμερικανοί έχουν έως τώρα αρνηθεί.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/07/banksters.html)
Προφανώς, οι υπερ-τράπεζες της κατηγορίας TBTF ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη θέση τους μέσα στην ευρωζώνη και με τη βοήθεια της ΕΚΤ αυτή τη φορά. Αυτά τα "τεστ" φαίνεται ότι επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εξοντώσουν τους ανταγωνιστές σε μια πιθανή γενική τραπεζική κρίση μέσα στην ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΦΩΤΟ : Α.Τ.